Архів
Вівторок,
16 липня 2019 року

№ 56 (19703)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Курс на Захід збережеться

ЛИТВА. Склав присягу новий президент Гітанас Науседа.

Докладніше...
Вимагають вищих зарплат

ІСПАНІЯ. Через страйк скасували майже чотири сотні рейсів пасажирських поїздів.

Докладніше...
Розігрують «націоналістичну» карту

ПОЛЬЩА. У Вроцлаві місцева влада зупинила марш націоналістів через антиукраїнські гасла.

Докладніше...
Полювання на нелегалів

США. Президент Дональд Трамп оголосив про початок процесу депортації нелегальних мігрантів.

Докладніше...
Мовою погроз

ІЗРАЇЛЬ пригрозив Лівану «нищівним ударом».

Докладніше...
Сила проти сили

НІМЕЧЧИНА. Міністр оборони заявила про необхідність діалогу з Москвою з позиції сили.

Докладніше...
Побиті машини і затоплені вулиці

ПОРТУГАЛІЯ. Північний регіон оговтується від наслідків руйнівного буревію з градом.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Хто ниві дає, тому вона віддає

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Фото автора.

На полях сільгоспкооперативу «Восток» завершують збирання ранніх зернових. 44,5 центнера пшениці з гектара — це найвища урожайність в Ізюмському районі, вона перевищує середню урожайність по Харківській області — 35,7 ц.

— ПОСІЯЛИ вчасно, додержувалися технологій, які утримують вологу в землі, от і маємо хороший результат,— каже керівник господарства Андрій Ровчак.

Агрономи, які працюють в агрохолдингах, також хваляться, що дотримуються «нульових» технологій обробітку землі. Вони мають достатньо коштів, аби внести під урожай мінеральних добрив у достатній кількості, але не секрет, що часто задля перестраховки дехто «підгодовує» землю та рослини не лише згідно з технологіями, а ще й додає трохи більше хімії. У гонитві за прибутками та власним благополуччям вони не думають, що ця «таблиця Менделєєва», коли спечуть хліб із зерна, вирощеного на ній, опиниться в українців на столі. У сприятливі, з достатньою кількістю вологи, роки врожайність завдяки міндобривам і засобам захисту рослин на їхніх полях сягає 100 центнерів із гектара. Однак у засушливі, як нинішній, роки хімічні міндобрива набагато гірше засвоюються, навіть стають отрутою для землі й рослин.

Агрономи СК «Восток» хімію вносять мінімально. А навіщо, коли ферма, де утримується близько шести тисяч голів худоби, дає достатньо гною, який нині на вагу золота.

А ще тваринництво — це дотримання сівозмін. Бо, крім озимих та бобових, кукурудзи на силос, тут іще вирощують багаторічні трави. Там, де позбулися ферм, сіють переважно три культури — пшеницю, кукурудзу, соняшник, а останнім часом переходять навіть на дві — пшеницю і соняшник. Звісно, в такому разі клопотів менше: посіяв весною, зібрав улітку, продав збіжжя. Ровчак каже, що той, хто вчинив так один раз, до тваринництва навряд чи повернеться. Однак таким земля рано чи пізно помститься.

Щоб підтвердити цю думку, я зателефонував у Липкуватівку, що в Нововодолазькому районі, де займаються органічним землеробством. Там міндобрив не вносять ось уже 21 рік. Звісно, застосовують пари, тобто дають час землі відпочити. Коли дискують поля, які відпочивають, то навіть подрібнені бур’яни стають зеленими добривами. Так от, як похвалився керівник учбового господарства Липковатівського аграрного коледжу Микола Таркан, на одному полі пшениця дала більш як 50 цент-нерів із гектара, на іншому вродило по 47 з гаком.

Голова Ізюмської РДА Любов Шамрай звертає увагу на ставлення до людей, соціальний пакет, які також допомагають вчасно сіяти й збирати. Там, уважає вона, де людям платять гідну зарплату, механізатори працюють у поті чола, вони зацікавлені у результатах своєї праці. У кращих господарів району, за її словами, комбайнер у жнива за день роботи отримує дві тисячі грн, у тих, хто не дуже успішно господарює, — близько тисячі.

Звісно, битва за врожай, як казали колись, набагато ефективніша, коли жниварів добре годують. Того дня, коли я приїхав у «Восток», хлопці неподалік комбайнів обідали борщем, гречаною кашею з котлетою і узваром. Ще була бринза з надоєного в господарстві молока і виготовлена на фермі. На обід пішло не більш як 15 хвилин, а потім комбайни знову зайшли у гінку. Навіть не встиг запитати, хто з них хто, щоб позначити на фото.

Голова профспілки господарства Штельмахова мене виручила. Отой крайній праворуч, із вусами, каже, комбайнер Володимир Лінник. Він мешкає у селі Підвисоке сусіднього Борівського району. Там роботи немає, тож працює в ТОВ «СК Восток», де зберегли цілісний майновий комплекс. До речі, скрізь, де не вирізали худобу, завжди є робочі місця. Микола Косухін теж із Підвисокого. З Бугаївкою його пов’язує не лише високооплачувана робота. Діти пана Миколи в цьому селі ходять до школи.

Студент другого курсу Національного аграрного технічного університету ім. Василенка Євген Хамлик родом з Бугаївки. Вже друге літо хлопець працює помічником комбайнера. Техніка у господарстві сучасна — «ньюхоланди», «клааси», «джондіри»... Найімовірніше, що спеціалістом він буде класним, бо найкращий університет — це поле.

Віталій Вольвак — корінний бугаївець, належить до династії механізаторів. До речі, останнім часом це слово у нас почали забувати. У Бугаївці намагаються зберігати старі традиції. Батько Віталія був комбайнером, тепер по його слідах іде син.

Майже вся солома, спресована в тюки, також піде на ферму. Господарству доводиться купувати її навіть у сусідів-фермерів, адже череда шести тисяч з гаком голів — велика, а землі три тисячі га не так вже й багато як на таке стадо. А ще господарство турбують ціни на молоко, які з весни знизилися з 10 до 8,40 грн за літр.

І в Бугаївці, і по всій Харківщині жнива тривають. Процес трохи загальмувався через дощі, які пішли після довгої посухи. За останньою оперативною інформацією департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, сільгоспвиробники регіону вже намолотили понад мільйон тонн зерна ранніх зернових та зернобобових культур з площі 281,5 тисячі гектарів, що становить 38% прогнозу. Середня врожайність — 35,6 ц/га. Наразі озимої пшениці отримано 864,4 тисячі тонн (43 % прогнозованої площі), ярої пшениці — 0,5 тисячі тонн (2%). Озимого ячменю намолочено 35,9 тисячі тонн (71%), ярого ячменю — 52,8 тисячі тонн (12%). Гороху упорано 47,6 тисячі тонн (88%), озимого жита — 0,6 тисячі тонн (5%).

Високі темпи жнив у Борівському, Балаклійському, Красноградському, Сахновщинському та Краснокутському районах, де перші жнива ідуть до завершення.

Найвища врожайність у Коломацькому районі, де аграрії з гектара збирають по 42,7 центнера, у Дергачівському (42,3 ц/га), Золочівському (41,2 ц/га), Нововодолазькому (41,0 ц/га) та Борівському (40,5 ц/га) районах.

Валовий збір ранніх зернових культур у краї очікується в межах 3-3,1 млн тонн.

На фото автора: Володимир Лінник та Євген Хамлик.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибори наближаються
Читати
«Тінь» розсіюється
Читати
Наздоганяли Президента
Читати
Які найнадійніші
Читати
Поштовики знову стають у позу
Читати
На гачку
Читати
Розробляють надра
Читати
Хабарі за оренду
Читати





— Я зібрав вас, щоб поставити задачу: наближається оновлення всіх органів влади... Усі перефарбовуємося у білий колір!

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове