Архів
Вівторок,
16 липня 2019 року

№ 56 (19703)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Допоможи собі сам

Як подолати коліт

Віталій ЯЦЕНТЮК,

проктолог.

КОЛІТ — це подразнення чи запалення товстої кишки, спричинене вірусними інфекціями, паразитами або отруєнням. Також це захворювання може бути пов’язане з порушеннями кровообігу, запальними процесами та впливом радіації.

Залежно від причини його виникнення коліт буває гострий та хронічний:

— гострий триває недовго, для його лікування досить ліквідувати інфекцію, що його спричинила;

— хронічний коліт триваліший і потребує ретельнішого лікування, бо основні причини його виникнення — це виразковий коліт і хвороба Крона.

Дуже важливо вчасно поставити правильний діагноз: від цього й від ступеня тяжкості проблеми залежить успішність обраного курсу лікування.

Коли людина страждає від коліту будь-якого ступеня тяжкості, це зазвичай супроводжується такими симптомами: біль чи припухлість у животі, кров у калі, озноб, зневоднення, діарея, підвищена температура, метеоризм і гучне бурчання в животі, кольки, втрата апетиту, зниження маси тіла, депресія.

Зняти симптоми цієї недуги й полегшити стан допомагають природні засоби. Звісно ж, вони є допоміжними під час медикаментозного лікування, призначеного лікарем.

Насіння льону містить багато клітковини, омега-3 ненасичені жирні кислоти, вітаміни та мінерали, які поліпшують роботу кишківника й відновлюють стан товстої кишки, що постраждала від коліту. Замочіть столову ложку насіння льону у склянці води на 12 годин, перецідіть і випийте.

Алое має протизапальні властивості й відновлює слизову оболонку товстої кишки, поліпшуючи її функцію. Ця рослина також чинить проносний ефект, тому не рекомендована за коліту, що супроводжується діареєю. Вживайте 1-2 столові ложки м’якоті алое натщесерце (попередньо помити листок, усунути колючки, подрібнити). Також можна готувати сік алое, 1-2 столові ложки м’якоті з половиною склянки води, можна додати чайну ложку меду.

Банани мають легку проносну дію, легко перетравлюються й прискорюють процес відновлення ушкоджених тканин. Потрібно з’їдати один-два банани на день. Можна змішувати з натуральним йогуртом, бо він містить натуральні пробіотики, що відновлюють мікрофлору кишківника.

Ромашка помічна як протизапальний засіб. 1-2 чайні ложки ромашки залити склянкою окропу, дати настоятися 10 хвилин, перецідити. Випивати 2-3 чашки на день.

Морква — один із найкращих засобів проти коліту, бо має протизапальну дію, а також добре відновлює слизову оболонку. Зробіть із моркви сік або подрібніть її блендером до пюреподібного стану. 0,5 склянки соку чи пюре розведіть 0,5 склянки теплої перевареної води. Випити в інтервалах між їдою.

Також дуже добрий ефект дає пюре з вареної моркви: морквину середнього розміру нарізати кружальцями, зварити в невеликій кількості води, розім’яти виделкою чи збити блендером до пюреподібного стану (суп-пюре) й з’їсти окремо від іншої їжі.

Яблука містять величезну кількість клітковини, конче потрібної для правильного травлення. Крім того, в них міститься пектин — фермент, який чинить сприятливий вплив на здоров’я товстої кишки. Одне солодко-кисле чи солодке яблуко натерти на тертці з найдрібнішими вічками й відразу з’їсти, ретельно розжовуючи, щоб воно добре оброблялося слиною. Це слід робити в інтервалах між їдою або на ніч. Але не раніш як за 1-2 години до сну.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове