Архів
Вівторок,
16 липня 2019 року

№ 56 (19703)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто пам’ятати

Від стресу захистять сльози

Ольга ПЛЕВАЧУК,

офтальмолог.

Наше непросте сьогодення інколи підносить такі сюрпризи, що хочеться плакати. Але подекуди люди утримуються від цього, мовляв, сльози — ознака слабкості. Втім, лікарі вважають, що плакати не тільки можна, а й треба.

ЗА СВОЄ життя людина виплакує близько 70 літрів сліз. Із них 50 відсотків — із горя, 21 — від щастя, а решту — через щоденні переживання.

Як же утворюються сльози? Ця рідина постійно виробляється слізною залозою. Її 5112 канальців відкриваються в щілину між кон’юнктивою і очним яблуком у зовнішній кут ока — слізну точку. Зволоживши поверхню очного яблука, сльози відтікають до внутрішнього кута ока. Тут вони збираються і через сльозовий каналець потрапляють у сльозовий мішок, також розміщений у внутрішньому куті ока.

Сльози — це нормальна реакція організму на різні чинники. Слізний рефлекс виявляється ще замолоду, коли з допомогою сліз дитина висловлює свої почуття, повідомляє про будь-який дискомфорт. Це також фізіологічна реакція організму на певні подразники, механізм захисту від стресу, даний нам природою. Він дає змогу пережити травматичні події та втрати.

Сльози мають слабколужну реакцію. Вони на 99 відсотків складаються із води та на 0,9 відсотка — з неорганічних речовин, найбільше у них хлористого натрію, завдяки чому сльози солоні на смак. А ще в них 0,1 відсотка білків.

Наші сльози поділяються на три види: базальні, рефлекторні та емоційні. Базальні у невеликій щоденній кількості (у середньому два кубічні сантиметри) виділяються безперервно — вони зволожують поверхню очного яблука, змивають із нього сторонні часточки, беруть участь у живленні рогівки.

На подразнення очей і біль ми реагуємо рефлекторними сльозами. Наприклад, якщо ви дістанете сильний удар, то сльози з’являться неодмінно. До речі, є низка досліджень, які свідчать, що такі сльози прискорюють загоєння ран.

При емоційному сльозовиділенні слізна залоза інтенсивно виділяє рідину, насичену психотропними речовинами, які зменшують внутрішні напруження і тривогу.

Завдяки ферменту лізоцим сльози здатні розчиняти бактерії, зменшувати ймовірність потрапляння шкідливих речовин до організму. Основна їх функція — захисна. А це означає, що сльози рятують очі від пилу і пересихання. За хвилину людина кліпає 10-15 разів. Таким чином вона зволожує очне яблуко, поліпшує зір.

Під час плачу в організмі з’являються ендорфіни — гормони, які мають позитивний вплив на самопочуття і настрій. Сльози знімають нервове напруження та емоційні сплески. Плач також допомагає легше переносити больові відчуття. Тому при сильних ударах не варто стримуватись, краще виплакатися, щоб швидше відчути полегшення.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове