Архів
Вівторок,
16 липня 2019 року

№ 56 (19703)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Будьмо обережні

Смертельна загроза

Ілля ФІЛІПЧЕНКО,

епідеміолог.

НЕЩОДАВНО 68-річний житель Кіровоградщини смертельно захворів після того, як ловив рибу у озері. Згодом працівники обласного лабораторного центру виявили у водоймі збудника лептоспірозу.

А перед тим на Львівщині до інфекційної лікарні з підозрою на лептоспіроз потрапило троє чоловіків. Один заразився під час купання в озері. Другий — коли голіруч виносив мертвого щура, а третій, житель Львова, — вичерпуючи після сильної зливи воду з оселі. У всіх трьох попередній діагноз підтвердився.

То як же збудник цієї підступної хвороби потрапляє в організм людини? Джерелом інфікування є гризуни (щури, миші), також носіями можуть бути свійські тварини (собаки, свині, велика рогата худоба) й дикі лисиці, яких укусив заражений гризун. Людина може інфікуватись при укусі хворих тварин. Хвороба має сезонний характер, найбільше випадків розвитку лептоспірозу фіксують улітку та на початку осені, коли тривають інтенсивні сільськогосподарські роботи.

Збудник хвороби потрапляє в довкілля із сечею гризунів. Відтак лептоспіри можуть опинитись на траві, у водоймі.

В організм людини інфекція потрапляє через мікротріщини, порізи на шкірі, слизові оболонки. Є ще й інші можливі шляхи інфікування. Гризуни полюбляють підвали й господарські приміщення, де зберігаються харчові продукти. Отже, є ризик заразитись, скуштувавши, приміром, немите яблуко: лептоспіри потраплять у кров через тріщинки, які майже завжди є на слизовій ротової порожнини.

Ризик зараження стосується не лише споживання немитих овочів і фруктів — у складських приміщеннях зберігають і хлібобулочні вироби. І якщо там не проводять заходів дератизації, то ці продукти також можуть бути заражені. До цього списку належить і цукор, який багато хто зберігає в мішках у підвалі, де щури нерідко їх прогризають.

Лептоспіроз починається з підвищення температури тіла (до 39-40 градусів), яке супроводжується нудотою, головним болем, загальною слабкістю. Характерним симптомом недуги є біль у литкових м’язах. Нерідко на шкірних покривах з’являється жовтяниця.

Дуже важливо при появі перших симптомів звернутись до лікаря й розповісти, що перед тим ви купались у водоймі, ловили рибу чи працювали в полі й мали контакт із гризунами. Інкубаційний період хвороби становить від трьох до 10 днів. Небезпека в тому, що лептоспіроз може призвести до дуже сильного ураження печінки, очей (жовтіють склери, знижується зір) і нирок (це загрожує нирковою недостатністю). Може розвинутись і блискавична форма лептоспірозу. Взагалі, ця недуга дуже небезпечна, майже смертельна.

Отож запам’ятайте: якщо вас укусив гризун, буде незайвим через три дні здати аналіз крові на виявлення збудника лептоспірозу, аби вчасно почати лікування, яке базується на антибіотикотерапії. Також не варто купатися у водоймах зі стоячою водою — ризик підхопити в них лептоспіроз дуже високий.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове