Архів
Вівторок,
16 липня 2019 року

№ 56 (19703)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медична практика

Щоб не втратити голос

Володимир ДЕМКО,

отоларинголог.

У літню спеку люди нерідко скаржаться на біль у горлі. Зазвичай він з’являється після вживання холодних напоїв. Окрім болю, може захрипнути, а потім і зовсім зникнути голос.

ДЛЯ ГОЛОСОВИХ зв’язок дуже шкідливе холодне, сухе і запилене повітря. Шкодять також холодні або надто гарячі напої, чинять негативний вплив куріння та зловживання спиртним. До захриплості призводить і крик.

Втрата голосу може свідчити про ларингіт — гостре запалення слизових оболонок горлянки, а також голосових зв’язок. Часто такий стан пов’язаний із респіраторним, вірусним захворюванням верхніх дихальних шляхів або може бути наслідком хвороб нижніх дихальних шляхів: трахеїту, бронхіту, пневмонії.

Наші голосові зв’язки можна порівняти зі струнами гітари. Що тонші зв’язки, то дзвінкіший голос. При ларингіті зв’язки потовщуються, тому голос стає хриплим, грубим або й зовсім зникає. Зазвичай ларингіт триває не довше двох тижнів. Голос може зникнути на весь цей період, але після лікування він повернеться. Однак, якщо не звернутися по медичну допомогу, хвороба, цілком імовірно, набуде хронічної форми. Як наслідок — можливе утворення доброякісних пухлин на голосових зв’язках, найпоширенішою серед яких є так звана фіброма. Позбуваються її хірургічним способом. До речі, постійна захриплість може бути ознакою й онкохвороби.

Що ж робити при втраті голосу? Насамперед намагатись якомога менше розмовляти. Шепіт також напружує зв’язки. І, ясна річ, слід звернутися до отоларинголога, який призначить курс лікування. Зазвичай при ларингіті допомагають народні засоби, але в задавнених випадках лікар приписує антибіотики чи гормональні препарати.

Дуже дієві гарячі ванни для ніг. Також варто полоскати горло содою, настоєм ромашки. До речі, багато людей вважає, що хворе горло рятує гарячий напій — чай чи молоко, приміром. Однак це не так. Оскільки відбувається більший приплив крові до слизових, хрипота лише посилиться. Якщо ви захрипли, то під час лікування варто відмовитися від гострої їжі, надміру солі, квашених продуктів, перчених страв, адже і вони подразнюють хворе горло.

Для того щоб не втрачати голос, раджу практикувати діафрагмальне дихання, або, як його ще називають, дихання животом. Отже, покладіть руки на живіт, вдихніть через ніс — ви маєте відчувати, як підіймається живіт, але водночас плечі не рухаються. На видиху (через рот) живіт повертається у вихідне положення. Ще одним хорошим способом є контрастне полоскання горла по черзі теплою і прохолодною водою: напочатку різниця температури має бути мінімальна.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове