Архів
Вівторок,
16 липня 2019 року

№ 56 (19703)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Читач — газета

Після видалення щитоподібної залози

«Мені видалили щитоподібну залозу. Постійно приймаю медпрепарати. Які лікарські рослини мені можна застосовувати? Яким має бути харчування?»

Марина К.

м. Звенигородка

Черкаської області.

 

ГІПОТИРЕОЗ — це захворювання щитоподібної залози, характерною ознакою якого є знижене вироблення гормонів залози. Щитоподібна залоза є найбільшою залозою внутрішньої секреції і впливає на діяльність нервової та серцево-судинної систем і травного тракту, тому характерними проявами цієї хвороби є загальна слабкість, сонливість, стомлюваність, уповільнення мислення, зниження апетиту, дратівливість, головний біль, брадикардія, закрепи, випадіння волосся.

Якщо видалили цей важливий орган, значну увагу треба приділити харчуванню. Зокрема, організм має отримувати достатньо білків, але обмежену кількість жирів і вуглеводів.

Рекомендують уживати продукти, багаті на йод: морепродукти, яйця, морську рибу, йодовану сіль. Корисні продукти з умістом омега-3 жирних кислот: жирна морська риба, лляна олія (чайна ложка тричі на день), волоські горіхи (3-4 штуки щодня).

Вживайте достатньо овочів (моркву, червоні буряки, перець болгарський). Ваш раціон має забезпечувати організм потрібними вітамінами й мінералами.

Важливими для організму є також селен, цинк, йод, вітамін Е. Наприклад, цинк міститься в насінні соняшнику, гарбуза, льону, яйцях, устрицях.

Їжте м’ясо домашньої птиці, кролика, рибу (оселедець, скумбрію, лосося, тріску), кисломолочні продукти, хліб із цільного зерна, який багатий на складні вуглеводи і харчові волокна, маючи при цьому низький глікемічний індекс. Пийте достатньо води.

Із раціону варто вилучити фаст-фуди, неякісну їжу, а також солодощі (цукор, тістечка, цукерки, морозиво), мед потрошку можна. Уникайте вживання фруктів із високим умістом цукру, не зловживайте персиками, манго, полуницями, бананами, брюссельською капустою, кольрабі, соєю, зведіть до мінімуму білий хліб, легкі макарони, шліфований рис.

Корисно оздоровлювати організм ходьбою (як мінімум, півгодини щодня).

Стануть у пригоді й рослинні збори.

Збір 1: змішати порівну корінь дягеля, родіоли, плоди шипшини, траву звіробою. Звечора столову ложку подрібненої суміші залити 0,5 л води, кип’ятити п’ять хвилин на слабкому вогні, настояти ніч. Уранці процідити, випити протягом дня за три прийоми за 20 хвилин до їди. Курс — місяць.

Збір 2: узяти порівну подрібнені траву звіробою, споришу, золототисячнику, квітки ромашки, листки м’яти, готувати та вживати, як у попередньому рецепті.

Це, так би мовити, загальні поради щодо оздоровлення травами. Точніші рекомендації лікар може дати після безпосереднього спілкування з пацієнтом.

Любов САЛІЙ,

фітотерапевт.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове