Архів
Вівторок,
9 липня 2019 року

№ 54 (19701)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Переконлива перемога

ГРЕЦІЯ. На парламентських виборах перемогла опозиційна партія «Нова демократія».

Докладніше...
Тиск продовжується

США. Комітет у закордонних справах палати представників конгресу схвалив санкції проти «Північного потоку-2».

Докладніше...
Суперечка через мігрантів

НІМЕЧЧИНА закликала Італію відкрити порти для суден із біженцями.

Докладніше...
Атаки на останній оплот опозиції

СИРІЯ. Військові літаки режиму Башара Асада та РФ завдали ударів по мирних мешканцях.

Докладніше...
Все ж краще солом’яна згода...

ВЕНЕСУЕЛА. Опозиція відновила переговори з владою.

Докладніше...
Перехідний уряд

СУДАН. Військові і опозиція домовились про перехідний уряд.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Вінниччина

Безстрокова акція протесту

Олена ГОРБУНЬ.

ВПЕРШЕ мешканці райцентру Тростянець поскаржилися на нестерпний сморід і отруйні викиди місцевого спиртового заводу ще в 2015 році. Періодично, коли проблема допікала, скарги в усі інстанції летіли знову і знову. Та віз не рухався. В 2019-му стало зрозуміло, що папірці «лягають під сукно» у різних інстанціях, тому звернення містян — голос волаючого в пустелі. Це вивело їх на численні акції протесту. І свого таки домоглися: в облдержадміністрації відбулося засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка ухвалила рішення призупинити діяльність ДП «Тростянецький спиртовий завод» до повного усунення наслідків екологічної катастрофи. Та попри заборону завод продовжував працювати. Тоді активісти заблокували всі в’їзди на його територію — облаштували блокпости, на яких чергують цілодобово.

Тим часом фахівці в шести місцях населеного пункту відібрали проби атмосферного повітря. Виявилося, за 400 м від бардополів рівень сірководню перевищений ушестеро, біля центральної районної лікарні — вчетверо. Та керівництво заводу все одно відмовляється зупиняти роботу, а блокування роботи вважає незаконним і вже звернулося з цього приводу до поліції. Протистояння триває.

Стартували жнива

ПЕРШИМИ почали боротьбу за врожай зернових та зернобобових культур аграрії Немирівського, Піщанського, Чечельницького та Ямпільського районів. За повідомленням профільного департаменту облдержадміністрації, озимого ячменю по всіх категоріях господарств уже зібрано з площі 400 гектарів і намолочено 1,3 тисячі тонн за середньої врожайності 32,8 ц/га. Загалом потрібно упорати площу 432,1 тис. га.

Поліція... вбиває?

ДНЯМИ кількадесят активістів зібралися під будівлею обласного управління Нацполіції з вимогою покарати «злочинця у погонах». Мова про поліцейського, якого підозрюють у перевищенні службових обов’язків, що призвело до смерті активіста партії «Громадянська позиція» Олександра Комарніцького.

Трагічний інцидент стався у Вінниці 11 червня. Тоді поліція зупинила чоловіка, у якого виявили гранату із запалом. Співробітник поліції попросив одного з перехожих, яким і був Олександр Комарніцький, стати свідком. Вінничанин відмовився, та начебто некоректно висловився. Після словесного конфлікту поліцейський застосував силу, чоловік упав і вдарився головою об асфальт. Постраждалого госпіталізували, і після 12 днів коми він помер у лікарні.

На розмову до пікетувальників вийшов полковник Руслан Мороз, який виконує обов’язки начальника обласної поліції, оскільки екс-чільник відомства Юрій Педос подав рапорт на відсторонення з посади на період слідства. Він запевнив, що поліція не перешкоджатиме об’єктивному розслідуванню злочину слідчими ДБР, щоб діям правоохоронця була дана належна правова оцінка.

Генеалогічні таблиці Шептицьких

ПРАЦІВНИКАМ Вінницької національної бібліотеки ім. Вернадського вдалося знайти безцінні експонати для музею родини Шептицьких, який планують відкрити у Львові. Йдеться про генеалогічні таблиці цієї родини, зібрані і впорядковані батьком — Яном Кантієм Шептицьким. Раніше вважалося, що вони були знищені 1939-го більшовиками. Ці документи простежують лінію славетного роду до 1284 року — часів Галицько-Волинського князівства — і, зокрема, підтверджують його спорідненість із королівськими домами Італії, Іспанії, Португалії та королем Речі Посполитої Яном ІІІ Собеським. Також знайшлася грамота про надання у 1871 році імператором Францом Йосифом І графського титулу Шептицьким і родинного герба. Із віднайдених у обласному центрі матеріалів у майбутньому музеї буде зроблена окрема експозиція.

Фестиваль польової кухні

ПОНАД три десятки учасників фестивалю польової кухні імені Тараса Сича пригощали вінничан стравами, які приготували просто неба. У центральному парку обласного центру розмістилися польові кухні різних громадських організацій, навчальних закладів, військових частин, підрозділів ДСНС тощо. Долучились і приватні підприємці, пригощаючи гостей необмеженою кількістю наїдків. Щоправда, для цього потрібно було за символічну ціну придбати тарілку із логотипом того чи іншого підприємства, а гроші ці потім ішли на добрі справи. Наприклад, на придбання наплічників для військових медиків із усім необхідним для надання першої медичної допомоги пораненим. Тільки за перші півтори години фестивалю було продано понад 500 тарілок, тобто було зібрано близько 25 тисяч гривень.

Фестиваль польової кухні у Вінниці уже п’ятий рік поспіль присвячується пам’яті жителя цього міста Тараса Сича, котрий за своїми переконаннями не брав до рук зброї, але дуже хотів боронити Україну. Він служив кухарем батальйону «Київська Русь». 13 лютого 2015 року Тарас Сич загинув під час мінометного обстрілу Дебальцевого.

Найкращий співак світу

АНДРІЙ Кимач виборов перше місце на конкурсі класичного співу «BBC Cardif Singer of World», який з 1983-го раз на два роки відбувається у місті Кардіфф — столиці Уельса (Велика Британія). У змаганнях взяло участь понад 400 виконавців зі всього світу, але підкорив публіку саме голос українського оперного співака. Переможцеві 31 рік, раніше він став лауреатом міжнародного конкурсу оперних співаків імені Марії Каря в албанській Тирані. У фіналі український баритон виконав твори Бізе, Рахманінова та Доніцетті. Андрію вручили винагороду у розмірі 20 тисяч фунтів і присвоїли почесне звання «Співак світу».

«Дуб Гаврило» з паспортом і привілеями

СТАРОВИННИЙ дуб на вулиці Валентина Отамановського в обласному центрі набув статусу ботанічної пам’ятки місцевого значення. Таке рішення ухвалила міська рада. Дерево отримало офіційну назву «Дуб Гаврило». А передісторія цієї події така. До облдержадміністрації звернулися кілька екологічних організацій, які надали наукове обґрунтування необхідності збереження унікального дерева. Кожна з них визначала вік дуба за своєю методикою. Хоч їхні результати досить різні — від 200 до 465 років, але усі вони свідчать про дуже поважний вік Гаврила. Дуб має висоту 22 м, ширина крони — 24, охоплення стовбура на висоті 1,3 м — 4,5 м. Тепер біля пам’ятки встановлять відповідну табличку, що попереджатиме про статус дерева, який передбачає охоронні обмеження. Приміром, щодо використання хімічних речовин поблизу нього, риття канав на відстані до 50 метрів тощо.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибори таки відбудуться
Читати
Можуть приїхати
Читати
Не все гладко
Читати
Перша партія прийшла
Читати
Підсолодили гірку пігулку?
Читати
Перевірили ремонт
Читати
Зі спиртом проблеми
Читати
Таки розкіш
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове