Архів
Вівторок,
9 липня 2019 року

№ 54 (19701)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Переконлива перемога

ГРЕЦІЯ. На парламентських виборах перемогла опозиційна партія «Нова демократія».

Докладніше...
Тиск продовжується

США. Комітет у закордонних справах палати представників конгресу схвалив санкції проти «Північного потоку-2».

Докладніше...
Суперечка через мігрантів

НІМЕЧЧИНА закликала Італію відкрити порти для суден із біженцями.

Докладніше...
Атаки на останній оплот опозиції

СИРІЯ. Військові літаки режиму Башара Асада та РФ завдали ударів по мирних мешканцях.

Докладніше...
Все ж краще солом’яна згода...

ВЕНЕСУЕЛА. Опозиція відновила переговори з владою.

Докладніше...
Перехідний уряд

СУДАН. Військові і опозиція домовились про перехідний уряд.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Козячі герці чи лицарські турніри

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.

ІЩЕ ДОНЕДАВНА на погорбі неподалік села Нирків Заліщицького району гордо височіли дві вежі мальовничого Червоногородського замку, збудованого в стилі неоренесанс, а вже зосталося… півтори — від однієї відкололася половина. Час не щадить пам’яток архітектури, полишених «на розсуд» вітрів і дощів. А виношували ж, пригадується, плани місцеві підприємці розвинути у цій місцині потужну туристичну інфраструктуру, адже неподалік — знаменитий Джуринський водоспад. Можливо, заразом подбали б і про замок. Та із «розкруткою» у них не склалося…

Кудринецький замок — фортифікаційна споруда початку XVII ст. (теперішній Борщівський район), що легко відбивала ворожі навали. А нині — безсила руїна. Навіть кози, які тут випасаються, сміливо вистрибують на залишки товстезних мурів і влаштовують свої герці. Така собі пародія на лицарські турніри.

А от Микулинецький замок має надію, що подальше руйнування його кам’яних стін стримає консервація. Вона триває вже кілька років, адже твердиню узяв під свій захист Національний заповідник «Замки Тернопілля». Робітники заради збереження автентичності, відновлюючи мури, бійниці, використовують каміння, яке було вкладене при будівництві у ХVI столітті. Такий матеріал ще можна надибати на території замку, однак подекуди недалекоглядні надто хазяйновиті люди з історичного каменю мурують добротні сараї і гаражі.

Останніми роками на Тернопільщині запроваджено традицію — за фінансової підтримки облдержадміністрації щорік улаштовувати Свято Замку. Чергове відбудеться нинішнього літа в селищі Залізці Зборівського району, де ще вціліли фрагменти споруди п’ятисотлітньої давнини. Водночас це і конкретна допомога тамтешній об’єднаній територіальній громаді, котра намагається розвивати туризм. Як повідомили в ОДА, вже готується інвестиційна пропозиція щодо відновлення Залозецького замку. Здійснити реконструкцію пропонуватимуть майбутньому інвесторові, який зможе використовувати історичну споруду для свого бізнесу. Можливо, час від часу влаштовуватиме там і захопливі лицарські турніри, які набувають широкої популярності.

Років два тому обласна рада заявила про готовність продати Коропецький палац у Монастириському районі. Проте охочих придбати його не знайшлося, хоча він ще в порівняно доброму стані. Ця пишно оздоблена будівля у стилі віденського ренесансу (зменшена копія цісарського палацу в австрійській столиці), що розташована в мальовничому селищі неподалік Дністра, свого часу слугувала графові Бадені літньою резиденцією. Потім там на довгі роки оселилася обласна школа-інтернат для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Опісля у цих стінах виховувалися та гартувались учні ліцею-інтернату з посиленою військово-спортивною підготовкою.

Однак, потерпаючи від бездоглядності, палац поступово занепадав. Кілька років тому внаслідок зруйнування купола впали перекриття між першим та другим поверхами, і будівлю через аварійний стан закрили. З обласного бюджету викроїли частину коштів на реставрацію покрівлі та декоративних елементів центрального купола.

На початку 2018-го про палац заговорили знову — в Тернополі репрезентували проект його реконструкції. Пам’ятка архітектури місцевого значення, оточена старовинним парком (його тільки слід частково омолодити), може стати привабливим туристичним центром — із готелем, залами для проведення конференцій та виставок. Щоправда, обійдеться це недешево — у майже 100 мільйонів гривень.

Інвестора, який би погодився їх вкласти, орендуючи палац, сподівалися знайти торік у Польщі. Зокрема, проект виставили на форумі в Жешуві, де Тернопільщина демонструвала свій потенціал у різних сферах економіки і культури. Але реалізувати його, на жаль, ніхто не зголосився.

Днями у відновленому Збаразькому замку відбувся щорічний міжнародний інвестиційний форум «Тернопільщина INVEST», у якому взяли участь майже 400 гостей із понад трьох десятків країн. Господарі, зокрема, повторно запропонували в оренду Коропецький палац — як готель чи відпочинковий комплекс. Однак ідея, як мовиться, поки що викликала лише зацікавлення.

«Бо палаци звикли брати штурмом, а не в оренду», — пожартував один мій знайомий. Фахівці ж пояснюють: бізнесмени не спішать орендувати замки, палаци, бо це масштабні споруди, які вимагають значних вкладень у реставрацію.

А час невблаганний — рік за роком «підточує» унікальні реліквії, на яких ще можна розпізнати печать високого архітектурного мистецтва. Нині все більші потоки туристів уже притягують до себе відновлені Вишнівецький палац і Збаразький замок. А подібних історичних споруд (щоправда, в різному стані) на Тернопільщині понад три десятки…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибори таки відбудуться
Читати
Можуть приїхати
Читати
Не все гладко
Читати
Перша партія прийшла
Читати
Підсолодили гірку пігулку?
Читати
Перевірили ремонт
Читати
Зі спиртом проблеми
Читати
Таки розкіш
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове