Архів
Вівторок,
9 липня 2019 року

№ 54 (19701)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Переконлива перемога

ГРЕЦІЯ. На парламентських виборах перемогла опозиційна партія «Нова демократія».

Докладніше...
Тиск продовжується

США. Комітет у закордонних справах палати представників конгресу схвалив санкції проти «Північного потоку-2».

Докладніше...
Суперечка через мігрантів

НІМЕЧЧИНА закликала Італію відкрити порти для суден із біженцями.

Докладніше...
Атаки на останній оплот опозиції

СИРІЯ. Військові літаки режиму Башара Асада та РФ завдали ударів по мирних мешканцях.

Докладніше...
Все ж краще солом’яна згода...

ВЕНЕСУЕЛА. Опозиція відновила переговори з владою.

Докладніше...
Перехідний уряд

СУДАН. Військові і опозиція домовились про перехідний уряд.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

У політиці можливе все

Михайло ГУБАШ.

— Пройшов наш кандидат...

Мал. А. Василенка.

Із наближенням позачергових виборів до Верховної Ради суспільство все більше починає цікавитися питанням не тільки їхніх результатів, а й пов’язаних із ними кандидатур на посаду головної робочої конячки — керівника Кабміну, якому й доведеться втілювати в життя програмні засади новообраного Президента України і фактично лідера партії «Слуга народу». Як не дивно, але серед імовірних претендентів (окрім представників цієї партії) експерти називають старих важковиків української політики Юлію Тимошенко, Юрія Бойка, Володимира Гройсмана і навіть… Петра Порошенка, а серед нових облич ще й Святослава Вакарчука.

НА ПЕРШИЙ погляд, питання чільника нового уряду вирішуватиметься дуже просто: кого захоче чинний Президент, за яким стоятиме велика парламентська фракція «Слуги народу», того Верховна Рада й призначить на цю посаду. Тобто найбільше шансів стати прем’єр-міністром матиме хтось із «команди Зе» або особисто наближених до Володимира Зеленського (по життю, бізнесу) людей.

І це логічно. Проте такий варіант можливий тільки у разі, якщо партія «Слуга народу» стане на парламентських виборах абсолютним переможцем. Тобто матиме у портфелі не менш як 226 народних депутатів і, відповідно, сформує самостійну фракцію, яка матиме право призначати і затверджувати на найвищі в країні посади кого забажає. Вона чи Президент. У такому разі на посаду прем’єра можуть претендувати чинний керівник Офісу Президента (раніше — Адміністрації) юрист Андрій Богдан, секретар РНБО Олександр Данилюк, член Наглядової ради «Укроборонпрому» Айварас Абромавичус. Серед претендентів «від Зеленського» називають навіть главу «Нафтогазу України» Андрія Коболєва, який прославився своїми багатомільйонними зарплатами і преміями. Не виключають також призначення людини, яку Зеленському «порадять» наші західні «партнери і союзники». І тут варіанти можуть бути найнепередбачуванішими.

Проте, згідно з даними соцопитувань, можливість отримати одноосібну парламентську більшість у В. Зеленського з командою навряд чи з’явиться — поки що соціологи дають їм результат
40-45%. Це означає, що найбільшій фракції потрібно буде створювати коаліцію з однією або ж двома іншими фракціями тих політсил, які пройдуть до ВР. Тільки тоді вони матимуть упевнену більшість у парламенті, що дасть змогу провадити власну політику й без проблем ухвалювати потрібні їм рішення.

З ким буде створена така коаліція і хто отримає можливість запропонувати свою кандидатуру на посаду прем’єра? Якщо партнером «Слуги народу» у ВР стане ВО «Батьківщина», то пост глави уряду зможе зайняти Юлія Тимошенко. Варіант для Зеленського непоганий, адже леді Ю має такий досвід державного управління, який і не снився багатьом іншим. Проте вона має ще й такі амбіції, які можуть становити загрозу новоспеченому союзу зі «Слугою народу» разом із його ідейним лідером.

Якщо ж до парламенту потрапить партія Гройсмана, взагалі нічого не треба буде вигадувати — готовий прем’єр, ладний виконувати завдання Президента. Принаймні так видається сьогодні.

Що ж стосується коаліції з «Голосом», очолюваним Святославом Вакарчуком, то такий союз із точки зору естетичної має вигляд досить симпатичний — усі молоді й красиві, а головне — «нові». Але з іншого боку — практичного — обрання прем’єром володаря гарного голосу викликає, м’яко кажучи, певні сумніви у здатності чудового співака й композитора так само ефективно, як пише і виконує пісні, керувати економікою однієї з найбільших країн Європи.

Юрій Бойко. Ще не так давно Володимир Зеленський заявляв, що з екс-«регіоналами» в коаліцію ні за що не вступить. Але то було вчора. На сьогодні ж «Опозиційна платформа — «За життя!» («Лехайм!») упевнено набирає голоси виборців і за результатами різних соцопитувань переконливо виходить на друге місце після «Слуги народу». Якщо політика — це мистецтво компромісів, або можливого, то неможливе відучора на сьогодні, коли змінилися обставини, може стати можливим. Тим паче що маємо приклад, коли «проукраїнський» президент Ющенко призначав прем’єр-міністром «проросійського» Януковича… По-лі-ти-ка, бачте.

Те ж саме стосується і «Європейської Солідарності» на чолі з Петром Порошенком. Так, іще вчора, у другому турі президентських перегонів, вони із Зеленським були непримиренними конкурентами, поливали один одного агітацією і пропагандою. Проте це було вчора. Сьогодні ж обидва пропагують рух України на Захід — до ЄС і НАТО. Навіть однакові фрази у промовах на закордонні виголошують. То чому б і ні? Проте цей варіант видається ну дуже малоймовірним з огляду на все, що було «наагітоване» з обох боків. Утім, дивіться закінчення попереднього абзацу.

Тож, якщо буде вигідно (не державі і людям, а собі, коханим), політики і спільну мову знайдуть, і спільну справу забодяжать. Ну а для своїх прихильників знайдуть пояснення — розумне, як зазвичай, і логічне. Та ще й патріотичне. А челядь… ой, вибачте, люди в нас довірливі. І добрі. А от пам’ять у них ой яка коротка. Та то таке…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибори таки відбудуться
Читати
Можуть приїхати
Читати
Не все гладко
Читати
Перша партія прийшла
Читати
Підсолодили гірку пігулку?
Читати
Перевірили ремонт
Читати
Зі спиртом проблеми
Читати
Таки розкіш
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове