Архів
Вівторок,
2 липня 2019 року

№ 52 (19699)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Липень
  • За рубежем
Забули, про що говорили?

ЯПОНІЯ. В Осаці завершився саміт лідерів «Великої двадцятки».

Докладніше...
Масштабний авіаудар

СИРІЯ. Ізраїльські ВПС завдали потужних авіаударів по Дамаску і Хомсу.

Докладніше...
Новий голова

ФІНЛЯНДІЯ взяла на себе від Румунії головування в Європейській Раді.

Докладніше...
Знову сутички з поліцією

КИТАЙ. У Гонконзі знову протести. Поліція застосувала кийки та сльозогінний газ.

Докладніше...
Не продихнути

ЄВРОПА. Гарячі вітри з пустелі Сахара принесли на континент аномальну задуху і спеку.

Докладніше...
Підводне метро

КИТАЙ. Відкрилась перша лінія метро під руслом ріки Хуанхе.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Із власного досвіду

Ох і загадкова ж ця шовковиця

Анатолій НАВРОДСЬКИЙ.

ЯГОДИ шовковиці у багатьох із нас викликають спогади з дитинства. Так, шовковиця (лат. Morus), морва, тутове дерево, або ж тутовник, — унікальна рослина. Походження її, як виявилося, різне: чорна родом із південно-західної Азії, червона — з Північної Америки, а біла — зі східної Азії. Шовковиця дуже популярна завдяки своїм плодам — несправжнім ягодам, з’єднаним воєдино кістянками. З них готують компоти, соки, варення і навіть вино. Але у прадавні часи цю рослину вирощували для різного призначення, оскільки вона є джерелом живлення личинок тутового шовкопряда, лялечки якого використовували для виробництва натурального шовку, а також задля надзвичайної деревини, яка є цінною сировиною — щільною, пружною і важкою.

Виростити шовковицю неважко, та й затрати на культивування мінімальні. А от віддача може бути дуже істотною. Насамперед потрібно ретельно вибрати місце посадки, адже дерево це довговічне (без глибоких травм основного стовбура живе понад 100 років, на планеті існують дерева, яким аж по п’ять століть). Тому місце для шовковичного дерева бажано підібрати таке, де йому буде не тісно серед інших дерев і де воно вдосталь отримуватиме сонячних ванн. Слід також зазначити, що це південна, а тому теплолюбна рослина, і весняні приморозки можуть її суттєво пошкодити. Зате взимку дерево витримує і тридцятиградусні морози. У свої «молоді роки» шовковиця росте дуже швидко, але поступово ріст її сповільнюється і вже сформована рослина може сягати заввишки 10-15 метрів. До складу ґрунтів дерево не вимогливе, втім, некомфортно почувається на перезволожених ділянках — коріння не любить болотистої місцевості з близьким заляганням підземних вод.

Посадка виконується стандартно, як і інших плодових дерев: ями готують завчасу, землю змішують з органічними і мінеральними добривами (піввідра компосту + 70 г суперфосфату), саджанець поміщають в яму на змішану землю, засипають по кореневу шийку, поливають, ґрунт навколо стовбура мульчують. Тут хочу відкрити ще один «секрет»: ця цікава рослина у своїй культурі є дводомною (існують окремо «чоловічі» та «жіночі» дерева), тому плодоносить тільки те дерево, яке має жіночі квітки. І якщо у когось доросла рослина цвіте, але не плодоносить, то це якраз і є представник «чоловічої статі» (його в народі ще називають шовкун), який служить лише для запилення. Ті, в кого площа ділянки дозволяє, зазвичай висаджують поруч дерева обох статей. Але цікаво те, що рослини ці бувають однодомними, дводомними, самоплідними або ж змішаного типу: на одному дереві можуть з’являтися тільки жіночі або тільки чоловічі квітки, а можуть і двостатеві.

Щодо подальшого догляду, то він нескладний: про молоді саджанці в перші роки ще потрібно дбати — поливати у посушливий період, розпушувати землю навколо стовбура, проводити формуючу обрізку, а доросла рослина нічого, крім помірних підживлень (у дорослого дерева формується глибока коренева система і воно саме себе забезпечує поживою) та деякої санітарної обрізки (видалення старих, хворих і пошкоджених гілок), не потребує. Щодо формуючої обрізки, то я радив би дозволити центральному провіднику вирости до 5 метрів, видаляючи кожної весни конкуруючі пагони. Але якщо хтось для власної зручності бажає виростити невисоке дерево, то тоді формуйте на свій смак: обрізуйте верхівковий пагін і вибудовуйте скелет таким чином, як це робиться у карликової яблуні, а надалі вже підтримуйте бажану вам форму крони. Тут є і своєрідне виправдання формування «карликовості» деревця: після цієї процедури наростає багато бічних гілок, а чим більше їх буде, тим більше закладеться плодових бруньок і, звісно, ряснішим буде врожай. Проте надмірне загущення теж не бажане. А загалом, шовковиця дуже живуча рослина. Якщо у неї все гаразд із кореневою системою, то вона може легко відновитися навіть після сильного ушкодження морозом чи механічного.

Що стосується вірусних та бактеріологічних захворювань, то шовковиця вважається «загартованою» культурою і не дуже схильна до них. Але трапляється, заражається від інших плодових культур, що ростуть поруч. Тому профілактична обробка хоча б зрідка не завадить.

На закінчення хотів би попередити тих, хто хоче виростити шовковицю саме того сорту, який найбільше цікавить: зробити це самому не завжди вдається, бо навіть та рослинка, яка з’явилася неподалік плодоносного дерева, не обов’язково збереже материнські ознаки. Простіше купити деревце, вирощене в розпліднику, де вам точно розкажуть і про сорт, і про вік саджанця, і про основні агротехнічні заходи під час догляду та вирощування. Коли ж можливості відвідати розплідник немає, то бажаний сорт можна прищепити на деревце-дичку, яке у вас виросло з насіннячка. Я це робив своїм улюбленим способом — поліпшеного копулювання (той, який ще називають «з язичком»). Підщепи добре приживалися, стабільно розвивалися і швидко починали плодоносити.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Планово підвищилась
Читати
За новими правилами
Читати
Посилковий ліміт
Читати
Подорожувати стало комфортніше
Читати
Будьте обережні!
Читати
Порахували «збитки»
Читати
Перетнув межу нахабства
Читати
Торгують на повну
Читати
Вибір буде багатий
Читати
«Не читав, але засуджую»...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове