Архів
Вівторок,
2 липня 2019 року

№ 52 (19699)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Липень
  • За рубежем
Забули, про що говорили?

ЯПОНІЯ. В Осаці завершився саміт лідерів «Великої двадцятки».

Докладніше...
Масштабний авіаудар

СИРІЯ. Ізраїльські ВПС завдали потужних авіаударів по Дамаску і Хомсу.

Докладніше...
Новий голова

ФІНЛЯНДІЯ взяла на себе від Румунії головування в Європейській Раді.

Докладніше...
Знову сутички з поліцією

КИТАЙ. У Гонконзі знову протести. Поліція застосувала кийки та сльозогінний газ.

Докладніше...
Не продихнути

ЄВРОПА. Гарячі вітри з пустелі Сахара принесли на континент аномальну задуху і спеку.

Докладніше...
Підводне метро

КИТАЙ. Відкрилась перша лінія метро під руслом ріки Хуанхе.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Якщо дитина з інвалідністю ІІІ групи досягла 18 років, чи повинен батько й надалі сплачувати аліменти?»

Клим ГАНЧІРКА.

смт Миколаївка

Широківського району

Дніпропетровської області.

 

СІМЕЙНИЙ кодекс України зобов’язує батьків утримувати своїх непрацездатних дітей з інвалідністю з дитинства, навіть якщо вони досягли повноліття. Розмір і періодичність виплат призначають у судовому порядку. За законом, якщо дитина з інвалідністю належить до III групи, вона є особою зі зниженою працездатністю і з невеликими обмеженнями може працювати на посаді, що передбачає не особливо складну роботу, і тільки під суворим наглядом лікаря. Але якщо роботи немає, у неї виникає право на матеріальну допомогу. При цьому вік особи з інвалідністю особливого значення не має.

Право на одержання аліментів беззастережно мають особи з інвалідністю І та II груп, а особи з інвалідністю III групи мають додатково підтвердити, що вони не можуть влаштуватися на роботу й отримувати дохід.

Отже, якщо особа з інвалідністю з дитинства III групи не має роботи або іншого джерела доходів, вона може претендувати на одержання аліментів від батьків або опікунів навіть після свого повноліття, але за умови, що доведе в судовому порядку потребу в матеріальній допомозі й непрацездатність.

 

«Я працювала в шкідливих умовах за Списком № 2 у психіатричній лікарні (доглядала за психічно хворими). Чи буде зараховано цей період у подвійному розмірі під час обчислення страхового та пільгового стажу?»

Світлана НЕЗДАТНА.

с. Гуменне

Вінницького району

Вінницької області.

 

ЧАСТИНОЮ четвертою статті 24-ї Закону 1058 передбачено, що періоди трудової діяльності та інші періоди, які зараховували до стажу роботи для призначення пенсії до набуття чинності цього Закону (до 01.01.2004), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим Законом.

Пільговий порядок обчислення стажу роботи, передбачений законодавством, що діяло раніше, за період із 1 січня 2004 року застосовується тільки в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах та за вислугу років.

Відповідно до статті 60-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення», робота в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров’я, у закладах (відділеннях) із лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, у інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров’я, у патолого-анатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров’я, а також у закладах із надання психіатричної допомоги зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі.

Зважаючи на зазначене, роботу в психіатричній лікарні до 01.01.2004 буде зараховано як до пільгового, так і до страхового стажу в подвійному розмірі, а період роботи в зазначеному закладі після 01.01.2004 обчислено в подвійному розмірі тільки в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Планово підвищилась
Читати
За новими правилами
Читати
Посилковий ліміт
Читати
Подорожувати стало комфортніше
Читати
Будьте обережні!
Читати
Порахували «збитки»
Читати
Перетнув межу нахабства
Читати
Торгують на повну
Читати
Вибір буде багатий
Читати
«Не читав, але засуджую»...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове