Архів
Вівторок,
2 липня 2019 року

№ 52 (19699)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Липень
  • За рубежем
Забули, про що говорили?

ЯПОНІЯ. В Осаці завершився саміт лідерів «Великої двадцятки».

Докладніше...
Масштабний авіаудар

СИРІЯ. Ізраїльські ВПС завдали потужних авіаударів по Дамаску і Хомсу.

Докладніше...
Новий голова

ФІНЛЯНДІЯ взяла на себе від Румунії головування в Європейській Раді.

Докладніше...
Знову сутички з поліцією

КИТАЙ. У Гонконзі знову протести. Поліція застосувала кийки та сльозогінний газ.

Докладніше...
Не продихнути

ЄВРОПА. Гарячі вітри з пустелі Сахара принесли на континент аномальну задуху і спеку.

Докладніше...
Підводне метро

КИТАЙ. Відкрилась перша лінія метро під руслом ріки Хуанхе.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Полтавщина

Жнивують

Маргарита СИТНИК.

ЦЬОГО тижня аграрії взялися за збір урожаю — почали в Семенівському та Кременчуцькому районах. Намолочено 1,1 тис. т озимого ячменю із 220 га, середня урожайність — 4,95 т/га.

Проміжні підсумки реформи

УЖЕ МАЙЖЕ рік, як медзаклади первинної ланки (педіатри, терапевти та сімейні лікарі), що уклали угоди з Національною службою здоров’я, отримують від неї фінансування. За травень закладам «первинки» надійшло 49 млн 933 тис. грн: п’яти приватним — 203 тис. 525 грн, двом ФОПам — 101 тис. 528 грн, 38 комунальним — 49 млн 628 тис. грн. Загалом за увесь час виділено 507 млн 63 тис. грн.

Борги мільйонні

ЗА ДАНИМИ податківців області, станом на початок червня заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску (без суб’єктів господарювання, що перебувають у процедурі банкрутства) сягнула 203,3 млн грн, зокрема у фізичних осіб — підприємців — 153 млн грн. Органи виконавчої служби одержали виконавчих документів на 106,8 млн грн — 52,5% від загальної суми боргу, серед яких 85,2 млн грн — ФОПівські. Від початку року до 1 червня у бюджет надійшло 49,5 млн грн боргів.

Пильнуйте за дітьми

ВІД ПОЧАТКУ літніх канікул поліція отримала 37 повідомлень про зникнення дітей. На щастя, всіх неповнолітніх розшукали, вони були цілі та неушкоджені, 35 чоловік знайшли в першу ж добу. Однак сталося три трагедії: у Великобагачанському районі втопилися двоє 15-річних підлітків, а в Чутівському — дворічний малюк. У поліції відзначають, що найчастіша причина — залишення дітей без нагляду. Притягнуто до адміністративної відповідальності 38 батьків. Загалом від початку року поліція склала понад 400 протоколів за невиконання батьківських обов’язків, серед порушників були батьки, чиї діти наважилися на втечу через сварки.

Возять нелегально

ЯК ІНФОРМУЮТЬ в обласному управлінні «Укртрансбезпеки», від початку року було перевірено 1 283 автобуси та задокументовано 721 порушення. Зокрема, зафіксовано 230 випадків перевезення пасажирів без відповідних дозвільних документів. Складено 34 протоколи. На недобросовісних перевізників наклали штрафи розміром від 17 до 34 тис. грн, загалом на суму близько мільйона гривень. До держбюджету сплачено 785 тис. грн. При цьому в обласному управлінні відзначають, що кількість нелегальних перевізників залишається дуже високою.

Біоресурси гинуть

У КРЕМЕНЧУЦЬКОМУ водосховищі спостерігається уже, на жаль, звичний мор риби. Екологи кажуть, що великою мірою винна спека: аномально висока температура, яка триває ще з травня, призвела до різкого зменшення рівня кисню у дніпровській воді. На сьогодні він становить від 2 до 2,6 мг/дм куб. — фактично вдвічі менше нижнього порогового показника (4 мг/дм куб.). Зарадити біді може збільшення обсягів пропуску води через Кременчуцьку ГЕС. Рішення про це має ухвалити Державне агентство водного господарства України. Водночас головний               іхтіолог Кременчуцького регіону Ю. Ярцев заявив, що причиною могло стати отруєння біоресурсів через викид хімікатів якимсь із підприємств: на руслі мору не спостерігається, нижче с. Келеберди також, мертва риба в основному зосереджена біля берегів. При цьому рибини вкриті слизом, а зябра закриті, що прямо протилежне ознакам задихання.

Увага: небезпечні хвороби

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ обласного лабораторного центру МОЗ, станом на 24 червня зареєстровано 111 випадків гострих кишкових інфекцій. Це на 15 більше, ніж попереднього тижня. Крім того, один житель занедужав на малярію — як повідомляється, випадок завізний, з Африки, в області наявні переносники інфекції, ще і якраз сезон її передачі. Зареєстровано по шість захворювань на сальмонельоз, гострий вірусний гепатит (вище середнього багаторічного показника), дев’ять заражень хворобою Лайма. Тривогу викликає відновлення активності природних осередків туляремії на території Гребінківського, Лохвицького, Лубенського, Пирятинського Оржицького районів після 23-43 неактивних років. Також областю продовжує ширитися кір: зареєстровано чотири випадки — в Лубенському, Полтавському районах та обласному центрі.

Слава і біль

21 ЧЕРВНЯ минуло 122 роки відтоді, як з’явився на світ Юрій Кондратюк (Олександр Гнатович Шаргей, 1897 — бл. 1942 рр.) учений-винахідник. Він народився в Полтаві в інтелігентній сім’ї. Незалежно від К. Ціолковського вивчав основні проблеми космонавтики, космічних польотів і конструювання міжпланетних кораблів, вивів основне рівняння польоту ракети, розглянув найвигідніші траєкторії космічних польотів, виклав теорію багатоступеневих ракет. Ідеї та розрахунки Ю. Кондратюка використовувались американськими науковцями для підготовки польоту космічного корабля «Appolo» на Місяць. Однак долю вчений мав нещасливу. В липні 1930 року був заарештований за звинуваченням у шкідництві, відбув два роки ув’язнення. На початку німецько-радянської війни Кондратюк пішов на фронт, загинув за нез’ясованих обставин, точні дата і місце смерті не відомі. У Полтаві на честь славного винахідника названий національний технічний університет.

Сезон пошуків у розпалі

ЛІТО — гаряча пора не лише для аграріїв, а й для інших «працівників землі» — археологів. В області стартував ряд досліджень. У Зіньківському районі в рамках Міжнародного літнього практикуму з археологічної керамології розпочато роботи на Глинському археологічному комплексі. Знайдено поховання з ґрунтового могильника; подібні кургани виявили під час розкопок 2016 року. Ще одна група продовжує досліджувати поселення в Міських Млинах. А в урочищі Барвінкова Гора Більського городища у Котелевському районі науковці виявили та дослідили 14 поховань ґрунтового могильника скіфського періоду, знайшли розвал античної амфори.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Планово підвищилась
Читати
За новими правилами
Читати
Посилковий ліміт
Читати
Подорожувати стало комфортніше
Читати
Будьте обережні!
Читати
Порахували «збитки»
Читати
Перетнув межу нахабства
Читати
Торгують на повну
Читати
Вибір буде багатий
Читати
«Не читав, але засуджую»...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове