Архів
Вівторок,
2 липня 2019 року

№ 52 (19699)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Липень
  • За рубежем
Забули, про що говорили?

ЯПОНІЯ. В Осаці завершився саміт лідерів «Великої двадцятки».

Докладніше...
Масштабний авіаудар

СИРІЯ. Ізраїльські ВПС завдали потужних авіаударів по Дамаску і Хомсу.

Докладніше...
Новий голова

ФІНЛЯНДІЯ взяла на себе від Румунії головування в Європейській Раді.

Докладніше...
Знову сутички з поліцією

КИТАЙ. У Гонконзі знову протести. Поліція застосувала кийки та сльозогінний газ.

Докладніше...
Не продихнути

ЄВРОПА. Гарячі вітри з пустелі Сахара принесли на континент аномальну задуху і спеку.

Докладніше...
Підводне метро

КИТАЙ. Відкрилась перша лінія метро під руслом ріки Хуанхе.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

«Тільки живи»

Олена КОЩЕНКО.

СОЦІАЛЬНИЙ проект із такою назвою, що впроваджується нині, спрямований на підтримку ветеранів Операції об’єднаних сил на Донбасі і щоб привернути увагу суспільства до проблеми суїцидів серед учасників бойових дій.

Тему самогубства воїнів на фронті та після повернення з війни нині замовчують. Проте нерідко чоловіки, що повернулися до мирного життя і з якихось причин не знайшли себе в ньому, а надто наразившись на байдужість, неповагу, часто хамське ставлення до себе, у стані відчаю вкорочують собі віку. За інформацією головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, торік було зареєстровано майже 600 випадків самогубств серед ветеранів бойових дій. Чи не найбільше — на Київщині: за даними Федерації громадських організацій учасників АТО, відсоток суїцидів від загальної кількості померлих ветеранів-«атовців» області сягає 11%.

Чи узаконять сієсту?

ЗАСТАРІЛИЙ Кодекс законів про працю, який розкритикував президент Володимир Зеленський, збираються замінити на новий. Власне, робота над проектом триває вже два роки. Деякі пропоновані новації навіть набули широкого суспільного резонансу. Наприклад, в оновленому КЗпП планують передбачити чотиригодинну сієсту (своєрідну тиху годину, час на обідній сон) для тих, хто працює у важких умовах, під палючим сонцем або на холоді. Йдеться про будівельників, продавців у металево-каркасних неопалюваних кіосках, де ще й працює гриль, тощо. Щоправда, за таких умов і робоча зміна відповідно подовжиться…

Про актуальність оновлення Трудового кодексу України говорять юристи. Адже нинішні норми КЗпП датуються ще 1971 роком. Документ давно застарів і морально. Ясна річ, ніхто не проти законодавчих змін, спрямованих на полегшення умов праці. Втім, чи будуть українці раді сієсті, ще питання. Адже виходить, що у людини робочий день збільшиться з 8 до 12 чи 15 годин.

На одного працюючого — один безробітний

ДЕРЖСТАТ повідомив: станом на кінець червня в Україні налічувалося 1,6 млн безробітних віком від 15 до 70 років (саме такий вважається працездатним). І водночас майже стільки ж у нас й офіційно зайнятого населення — 16,3 мільйона. Вважаймо, в державі на одного працевлаштованого припадає один безробітний. У той час як у сусідній Польщі така статистика набагато оптимістичніша: семеро працюючих проти одного безробітного.

Цього року мінімальна виплата у зв’язку з безробіттям — 610 грн. Але надається вона лише тим, хто працював в останньому календарному році не менше шести місяців.

Поки що схоже на фантастику

МІНІСТЕРСТВО регіонального розвитку ініціювало внесення змін до державних будівельних норм, зокрема обов’язкове облаштування через певну відстань на вулицях і дорогах громадських вбиралень. Багатьом відомо, якою великою проблемою часом може стати відсутність туалету на пожвавленій вулиці. Куди бігти людині, якщо «припече», а поблизу нема вбиральні? Як мовиться, кожен викручується сам, як може. Дуже дошкуляє ця проблема старим людям, які з певних вікових фізіологічних причин не можуть далеко відлучатися від дому. Тим часом у світі давно вже діють відповідні будівельні норми: на пожвавленій вулиці має бути у вільному доступі один туалет на 500-800 метрів протяжності. Наприклад, у столиці Казахстану Астані почали облаштовувати біотуалети-кабінки на громадських зупинках, для чого створили спеціальну службу для їх обслуговування.

Правда, звучить майже як фантастика, надто для зупинок на автошляху вздовж сіл? Часом ті зупинки в такому стані, що страшно глянути. Добре, якщо поруч є кущі…

Віднесені лихоліттям

МІНІСТЕРСТВО соціальної політики відзвітувало, що в Україні нині перебуває на обліку 1 386 501 переселенець з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим. Це на п’ять тисяч більше, ніж було іще місяць тому.

Як відомо, наші переселенці — це в основному біженці від війни на Донбасі. Проте останнім часом намітилась тенденція збільшення мешканців окупованого Криму, які перебираються на проживання у прилеглі до півострова південні області. Кажуть, «нажилися» при російській владі, й не бачать там перспектив ні для себе, ні для дітей. До речі, 89% кримчан — внутрішніх переселенців, це сім’ї з дітьми.

Жінки витриваліші

ЖІНОК пенсійного віку в Україні вдвічі більше за їх ровесників-чоловіків. Так, як свідчать дані Держстату, літніх представниць «слабкої» статі (хоча яка вона після вищесказаного слабка?) в країні налічується 4,67 млн осіб, у той час як представників «сильної» — 2,36 млн. Так само і в загальній структурі населення демографічна пропорція — на користь жінок: 54 до 46%...

Загалом же найбільше людей похилого віку сьогодні проживає у Донецькій (864,612 тис. осіб), Дніпропетровській (543,493 тис.), Луганській (455,569 тис.) та Харківській (448,909 тис.) областях, найменше — у Чернівецькій (128,197 тис.) і Волинській (134,162 тис.).

Суспільство налаштоване рішуче

ГРОМАДСЬКІСТЬ підтримала петицію за хімічну кастрацію педофілів. Нaгaдaємо, 27 трaвня нa сaйті «Електронні петиції» офіційного інтернет-представництва президента України було зaреєстровaно петицію «Зaхист дітей від сексуaльного нaсильствa». Таким чином автори хотіли привернути увaгу влaди і суспільствa до проблеми педофілії. Поширення інтернету робить дітей легкою здобиччю збоченців. Як покaзує прaктикa, ризик стaти жертвою педофілa не пов’язaний із соціaльним стaтусом тa рівнем стaтку родини. Зaгрозa сексуaльного нaсильствa однaковa для всіх дітей.

Громадськість вимагає створення єдиного реєстру осіб, які були зaсуджені зa стaтеві злочини щодо дітей, та узаконення хімічної кaстрaції педофілів. Сaме тaкий метод зaстосовують у СШA, Великій Бритaнії, Німеччині, Польщі, Чехії, Південній Кореї, Aргентині, Росії, Кaзaхстaні… Це покарання передбачає введення в оргaнізм медпрепaрaтів, які позбавляють особу статевого потягу. Нa думку aвторів петиції, хімічну кaстрaцію повинні зaстосовувaти щодо тих, хто вже вчинив злочин проти дитини і мaє постaвлений діaгноз.

Наразі петиція набрала понад 30 тисяч голосів, чого з лишком достатньо, щоб це питання розглянув президент.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Планово підвищилась
Читати
За новими правилами
Читати
Посилковий ліміт
Читати
Подорожувати стало комфортніше
Читати
Будьте обережні!
Читати
Порахували «збитки»
Читати
Перетнув межу нахабства
Читати
Торгують на повну
Читати
Вибір буде багатий
Читати
«Не читав, але засуджую»...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове