Архів
Вівторок,
2 липня 2019 року

№ 52 (19699)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Липень
  • За рубежем
Забули, про що говорили?

ЯПОНІЯ. В Осаці завершився саміт лідерів «Великої двадцятки».

Докладніше...
Масштабний авіаудар

СИРІЯ. Ізраїльські ВПС завдали потужних авіаударів по Дамаску і Хомсу.

Докладніше...
Новий голова

ФІНЛЯНДІЯ взяла на себе від Румунії головування в Європейській Раді.

Докладніше...
Знову сутички з поліцією

КИТАЙ. У Гонконзі знову протести. Поліція застосувала кийки та сльозогінний газ.

Докладніше...
Не продихнути

ЄВРОПА. Гарячі вітри з пустелі Сахара принесли на континент аномальну задуху і спеку.

Докладніше...
Підводне метро

КИТАЙ. Відкрилась перша лінія метро під руслом ріки Хуанхе.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Уже у восьми областях

Устина ГРЕЧАНЮК.

ЗА ОСТАННЬОЮ інформацією Мінагропроду, збирання ранніх зернових культур розпочали аграрії Миколаївської, Одеської, Херсонської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської та Полтавської областей. Уже намолочено 1,6 млн тонн (5%) зерна нового врожаю з площі 522 тис. га. Зокрема, озимої пшениці намолочено 496 тис. тонн (2% прогнозу); ячменю — 1,0 млн тонн (13% прогнозу); гороху — 88 тис. тонн.

Проблема загострюється

ДНЯМИ жителі п’яти районів Одеської області перекрили шляхи для проїзду великовантажного транспорту. Вони вимагали від влади будівництва окремої дороги, якою у період збору врожаю машини доставлятимуть останній у морський порт.

За словами протестувальників, щороку фури розбивають місцеві дороги. Крім цього, вони становлять небезпеку для пішоходів. Щільний рух великовантажного транспорту у гарячий період не припиняється навіть уночі.

«Кожен район перекрив свою дорогу, — каже одна із активісток. — Тож жодна з фур не зможе проїхати в порт крізь наші пікети. Легковий, пасажирський і службовий транспорт пропускаємо без перешкод. Ми поважаємо хліборобську працю, але ж хочемо і відповідного ставлення до себе».

Конфлікти через псування шляхів місцевого значення сільськогосподарським транспортом спалахують в усіх регіонах країни. Бюджети територіальних громад не можуть щороку ремонтувати автошляхи, які після закінчення сільськогосподарського сезону подекуди розбиті вщент. На жаль, дуже мало агропідприємств погоджуються шукати компромісне рішення. Вочевидь, настав час вирішувати цю проблему на законодавчому рівні.

Урожай під загрозою

БІЛЬШ ніж двотижнева відсутність опадів укупі з рекордно високими температурами в північних і центральних регіонах України (Київська, Житомирська, Чернігівська, Сумська, Черкаська та Полтавська області) значно погіршили прогноз щодо врожаю овочів борщового набору, адже основна частина картоплі, моркви, капусти та буряків у цих регіонах вирощується без поливу.

Певну надію городникам і картоплярам дали нинішнє зниження середньодобових температур повітря і дощі. Але не відомо, наскільки останні зможуть насичити вологою пересохлий ґрунт, чи встигнуть оговтатись рослини і наскільки довгим буде наступний період суші. На жаль, прогнози синоптиків на липень не є втішними для виробників овочів.

За оцінками експертів найбільшої в Європі аналітичної компанії EastFruit, в Україні площі під овочами борщового набору у порівнянні з минулим нинішнього року були значно збільшені. Прогнозувалося навіть перевиробництво цих культур. Проте вже навіть на початку сезону стало зрозуміло: умови для вирощування овочів майже екстремальні. Спочатку овочівники північних і центральних областей України надто пізно змогли посадити та посіяти овочі і картоплю, тому що надмірні опади і холодна погода в кінці квітня і початку травня не давали змоги це зробити. Тепер же опадів геть недостатньо, а температурні показник б’ють рекорди. Мова навіть про те, що із більших площ можна отримати менший, ніж торік, урожай…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Планово підвищилась
Читати
За новими правилами
Читати
Посилковий ліміт
Читати
Подорожувати стало комфортніше
Читати
Будьте обережні!
Читати
Порахували «збитки»
Читати
Перетнув межу нахабства
Читати
Торгують на повну
Читати
Вибір буде багатий
Читати
«Не читав, але засуджую»...
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове