Архів
П’ятниця,
14 червня 2019 року

№ 47 (19694)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я
  • За рубежем
Перемога «жовтих жилетів»

ФРАНЦІЯ. Уряд оприлюднив нову програму реформування економіки країни.

Докладніше...
Стратегічна оборонна угода

ПОЛЬЩА і США підписали угоду в оборонній сфері.

Докладніше...
Акція протесту

КИТАЙ. У Гонконзі пройшла найбільша протестна акція за останні роки.

Докладніше...
Владна партія програла

ГРЕЦІЯ. Президент розпустив парламент і призначив дострокові вибори.

Докладніше...
Жорстка посадка для Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Опозиція хоче заблокувати Brexit без угоди.

Докладніше...
Обмінялися ракетними ударами

ІЗРАЇЛЬ. ВПС атакували підземну базу палестинських бойовиків у секторі Газа.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Буковина

Загрозлива стихія

Михайло ЛЕВЧУК.

У СОКИРЯНСЬКОМУ, Новоселицькому, Сторожинецькому та Вижницькому районах оголошено стан надзвичайної ситуації регіонального рівня. Впродовж останніх тижнів вони найбільше постраждали від злив — підтоплено значні території, пошкоджено житла, дороги. Уряд доручив місцевій владі сформувати й подати відповідні кошториси для відшкодування втрат, що завдала стихія. Разом із тим треба терміново поповнити резерви пально-мастильних матеріалів і гравійно-піщаної суміші, необхідних для ліквідації наслідків негоди.

Наймилосердніші сестрички

НА ПЕРШОМУ Всеукраїнському конкурсі «Майбутнє медсестринства в Україні», що відбувсь у Києві, представниця Буковини Надія Лабанда посіла третє місце (від «срібної» призерки її відділив лише один бал). Високу фаховість пані Надії, магістра медсестринства, журі оцінило цілком заслужено, адже у неї дуже відповідальна ділянка роботи в обласному центрі медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи.

Тим часом тенденція нині загрозлива: в більшості районів Буковини і в Чернівцях не вистачає лікарів, а особливо бракує працівників середнього медперсоналу. Переважно медики виїжджають на краще оплачувану роботу за межі України.

Подалі від спокуси

ЯК ПОВІДОМЛЯЄ прес-служба Чернівецького прикордонного загону, його лави послідовно очищають від корупційних проявів. У результаті «невпинно зростає кількість відмов від запропонованих хабарів». Щоправда, настирливі хабародавці не відступають: «Загалом з початку 2019 року в прикордонному загоні зафіксовано більше 40 спроб підкупу прикордонників неправомірною вигодою та 12 спроб втягування персоналу у протиправну діяльність». За цей же період «для профілактики та уникнення будь-яких корупційних проявів» 218 військовослужбовців пройшли ротацію в межах загону, 52 особи були притягнуті до адміністративної відповідальності, 49 звільнені з лав Державної прикордонної служби.

Зберігати спокій?

ПОЯВУ відео, на якому Росія начебто вчиняє повномасштабну агресію проти України, а Румунія «під шумок» захоплює частину Чернівецької та Одеської областей, представники румунської громади Буковини назвали провокацією.

«Румунія — перша держава, яка визнала суверенність та незалежність України, — нагадав голова ГО «Румунський культурологічний центр «Єудоксіу Гурмузакі» Василь Терицану. — Ніхто з румунських політиків не піднімав таких питань».

Однак не є секретом, що сусідня держава масово роздає свої паспорти буковинцям. І це спонукає до роздумів: якщо зміниться політична кон’юнктура, чи не виникне в авантюристів сверблячка підбурити осіб, яким Румунія надала громадянство, провести референдум щодо «повернення додому»? Як, наприклад, це організувала Росія в Криму?

Щоб людям і Богові угодно

НАЦІОНАЛЬНІ меншини можуть використовувати у своїх громадах мову, яка для них рідна й зрозуміла, хоча в Православній церкві України основною богослужбовою є українська, заявив її предстоятель митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Зокрема, владика навів приклад Румунської православної церкви, де парафії, що моляться українською мовою, складають україномовний вікаріат. За його словами, є бажання в майбутньому за аналогією створити вікаріат Української православної церкви для румуномовних парафій, яких на Буковині близько 150. Однак для цього потрібна домовленість з Румунською православною церквою.

Рятівник

СТАРШИЙ лейтенант поліції Іван Дудчак перебував у складі слідчо-оперативної групи, яка виїхала на виклик у село Атаки Хотинського району — невідома молода жінка збиралася стрибнути з мосту в Дністер. Коли вже під’їжджали до місця пригоди, вона шубовснула у річку.

Офіцер, прихопивши рятувальний жилет, кинувся за нею. Долаючи течію, доплив до середини Дністра й підхопив жінку, яка вже сама була не рада власному вчинку (причиною став сімейний конфлікт). На березі передав потерпілу медикам, які обстежили стан її здоров’я.

Днями жінка прийшла до Хотинського відділення поліції, щоб особисто подякувати опер-уповноваженому Іванові Дудчаку, який ризикував своїм життям заради її порятунку.

Якесь нашестя...

ОДНОГО червневого вечора в Путильському районі сталися дві кримінальні події. Спершу до поліції із села Шепіт надійшло повідомлення, що невідомі у військовій формі, які пересувалися на бронетранспортері, побили молодого місцевого жителя, бо зробив їм зауваження, аби не стріляли поблизу житлових будинків.

Правоохоронці вилучили у зловмисників два автомати і мисливський карабін, на які вони мали дозвільні документи, а також всюдихід. Порушено карну справу за статтею про хуліганство. Командування Чернівецького ОВК офіційно заявило, що «причетні до інциденту люди у військовій формі та броньована техніка до Збройних сил України не мають жодного стосунку».

Того ж вечора на спецлінію «102» із Шепота надійшло ще одне повідомлення: місцеві жителі зупинили позашляховик, яким керував односелець. У людей виникла підозра, що він перевозив боєприпаси.

Вибухотехніки обласного управління Нацполіції в результаті огляду автівки виявили і вилучили 348 набоїв калібру 9 мм, 170 набоїв калібру 7,62 мм, два магазини від автомата та пістолета, два корпуси гранат, пістолет невстановленої марки без номера, глушник, сигнальну ракету й запал від ручної гранати. Розпочато кримінальне провадження за статтею про незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Будуть, але коли
Читати
Нова мітла по-новому мете
Читати
Виявляється, пожартував...
Читати
...А уряд — ні
Читати
Тепер у президента
Читати
Ходить-бродить привид референдуму
Читати
Планують не визнавати
Читати
За дірки в «стіні» — під суд
Читати
Підлатали ями
Читати
Забруднення не виявлено
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове