Архів
П’ятниця,
14 червня 2019 року

№ 47 (19694)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я
  • За рубежем
Перемога «жовтих жилетів»

ФРАНЦІЯ. Уряд оприлюднив нову програму реформування економіки країни.

Докладніше...
Стратегічна оборонна угода

ПОЛЬЩА і США підписали угоду в оборонній сфері.

Докладніше...
Акція протесту

КИТАЙ. У Гонконзі пройшла найбільша протестна акція за останні роки.

Докладніше...
Владна партія програла

ГРЕЦІЯ. Президент розпустив парламент і призначив дострокові вибори.

Докладніше...
Жорстка посадка для Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Опозиція хоче заблокувати Brexit без угоди.

Докладніше...
Обмінялися ракетними ударами

ІЗРАЇЛЬ. ВПС атакували підземну базу палестинських бойовиків у секторі Газа.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Пообіцяти не значить женитися

Олена БЕГМА.

ЯК ВІДОМО, в Україні запроваджено пеню за невчасну сплату комунальних послуг. Багато хто з людей, які голосували за нового президента, сподівався не лише на її скасування, а й на зниження тарифів на газ та інші енергоносії. Але цього не сталося. Хіба що «підсолодив» днями цю гірку для народу пігулку міністр соціальної політики Андрій Рева. Він заявив, що квартири за комунальні борги не відбиратимуть. «Що стосується можливості втрати житла. У нас є Житловий кодекс, який забороняє змінювати договір житлового найму в разі, якщо у людини є заборгованість по житлу. Що стосується Цивільного кодексу, який передбачає майнову відповідальність у разі заборгованості по житлу, то у нас немає такої практики, щоб забирали житло через суд. Хіба що по банківських кредитах», — зазначив Рева.

Перерахують прожитковий мінімум

ІЗ 1 ЛИПНЯ загальний показник прожиткового мінімуму зросте із 1853 до 1963 гривні. Відтак збільшаться мінімальні пенсії, податки і штрафи, традиційно до нього «прив’язані».

Зокрема, сьогодні близько двох мільйонів співвітчизників одержують мінімальну пенсію за віком, яка для них збільшиться на 67 гривень і становитиме відтак 1564 гривні. Не густо, але хоч якийсь доважок до злиденної пенсії в умовах галопуючої інфляції.

Від прожиткового мінімуму залежить і розмір податкової соціальної пільги. Згідно із законом, українець, який одержує суму не більшу прожиткового мінімуму для працездатних осіб, має право платити тільки частину податків. Так, дохід, з якого сплачується внесок, зменшується щонайменше на 50% прожиткового мінімуму.

Батьківство має ціну?

УПРОДОВЖ десяти років кількість матерів-одиначок в Україні зросла у 23 рази — до 700 тисяч.

Сьогодні вже кожна четверта-п’ята дитина народжується поза шлюбом. Зрозуміло, питання офіційної реєстрації подружнього життя — особиста справа кожного. Але українці вже стали масово відмовлятися і від реєстрації батьківства. Так просто вигідніше. Бо жінка, яка оформила статус «матір-одиначка», щомісяця отримує допомогу з бюджету. Аби збільшити розмір субсидії та суму такої виплати, багато хто ще й приховує свої реальні доходи. І тоді як одні чесно платять податки, інші незаконно користуються допомогою від держави, фактично крадучи її у сумлінних платників податків.

Серед армії самотніх матерів величезна кількість жінок, які насправді живуть у цивільному шлюбі зі своїм чоловіком, разом ведуть господарство і виховують дитину, яка записана на прізвище матері, але не має у свідоцтві про народження запису про батька. Українські тата з власного бажання позбавляють себе всіх прав на дитину заради матеріальної допомоги, яка від 1 липня становитиме від 1699 до 2118 гривень.

Мамі теж потрібен відпочинок

МІНІСТЕРСТВО соціальної політики оголосило про запровадження в Україні нової соціальної послуги: батькам даватимуть можливість відпочити від своїх неповнолітніх дітей. Практику запозичили в інших країнах. Загалом таким є давно усталений європейський 23-й стандарт соціальних послуг. Але в Україні він передусім пошириться на сім’ї, де виховують дітей із інвалідністю. І лише згодом — на решту родин. Як це «працюватиме»? На певну кількість днів батьки віддаватимуть дитину до спеціалізованого центру на цілодобове перебування. Нею опікуватимуться вихователі, психологи, логопеди тощо.

Пілотний варіант програми вже запустили у Вінницькій області. Спеціалізований центр приймає дітей змінами, як у традиційних літніх таборах. Кожна триває два тижні. Одночасно у закладі, який називається табором, перебуває вісім дітей. У таборі є трудова і арт-майстерня, музична кімната. Перебування дітей у спеціалізованому закладі буде безоплатне, адже обласний бюджет надав кошти, яких вистачить на 14 заїздів. До табору вже вишикувалася довга черга.

Незабаром подібні центри мають з’явитися по всій країні. У Міністерстві соціальної політики обіцяють, що соціальну послугу під назвою «перепочинок батьків» повинні широко впровадити вже у вересні.

Захист для клієнта банку

НАЦІОНАЛЬНИЙ банк, не чекаючи ухвали відповідного закону парламентом, створив у своїй структурі спеціальний підрозділ для захисту прав споживачів фінансових послуг.

Як пояснив голова НБУ Яків Смолій, Нацбанк сподівався на ухвалення Верховною Радою відповідного документа, однак депутати навіть не вносять цей законопроект до порядку денного. Тим часом у ньому передбачається, що банки, ломбарди та інші кредитори мають оприлюднювати реальні процентні ставки за кредитами і повідомляти про всі приховані комісії і платежі у своїй рекламі. «Національний банк бере на себе відповідальність за захист прав споживачів фінансових послуг та створює спеціальний підрозділ, який буде займатися цими питаннями», — повідомив голова НБУ.

Світ у межах України

КОЖНИЙ другий громадянин у нас ніколи не виїжджав за межі країни. Такі результати соціологічного опитування компанії «Research&Branding Group». Втім, її нинішній звіт, приурочений до дворіччя дії безвізового режиму з ЄС, можна назвати оптимістичним. Адже на початок його дії, у 2017-му, українців, які ніколи не виїжджали за кордон, у країні було 69%. Певно, зменшенню кількості «невиїзних» посприяло те, що за цей час біометричні паспорти, які дають право на безвізове відвідування не лише країн ЄС, а й ряду інших, вже одержали понад два мільйони українців.

Тим часом опитування засвідчило, що хоча б раз у житті за кордоном побували майже дві третини тридцятирічних і сорокарічних, а також кожний другий п’ятдесятирічний українець. Прикметно, що сільські жителі набагато частіше виїздять за кордон у пошуках роботи, у той час як містяни — із туристичною метою або задля відвідання рідних і друзів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Будуть, але коли
Читати
Нова мітла по-новому мете
Читати
Виявляється, пожартував...
Читати
...А уряд — ні
Читати
Тепер у президента
Читати
Ходить-бродить привид референдуму
Читати
Планують не визнавати
Читати
За дірки в «стіні» — під суд
Читати
Підлатали ями
Читати
Забруднення не виявлено
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове