Архів
П’ятниця,
14 червня 2019 року

№ 47 (19694)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я
  • За рубежем
Перемога «жовтих жилетів»

ФРАНЦІЯ. Уряд оприлюднив нову програму реформування економіки країни.

Докладніше...
Стратегічна оборонна угода

ПОЛЬЩА і США підписали угоду в оборонній сфері.

Докладніше...
Акція протесту

КИТАЙ. У Гонконзі пройшла найбільша протестна акція за останні роки.

Докладніше...
Владна партія програла

ГРЕЦІЯ. Президент розпустив парламент і призначив дострокові вибори.

Докладніше...
Жорстка посадка для Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Опозиція хоче заблокувати Brexit без угоди.

Докладніше...
Обмінялися ракетними ударами

ІЗРАЇЛЬ. ВПС атакували підземну базу палестинських бойовиків у секторі Газа.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Хліб-2019

Вийшли в поле жниварі

Василь ПІДДУБНЯК,

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

РЯСНІ дощі й зливи, що прошуміли над Україною на початку червня, «перенесли» жнивну кампанію де на тиждень, а де й на довше. Тому говорити про те, що житниця Європи розпочала масові жнива, поки що зарано, хоча в багатьох господарствах півдня країни комбайни вже «пробують на зуб» хліб нового врожаю.

Яким він буде, сьогорічний ужинок, не знають навіть переконані оптимісти із Міністерства аграрної політики і продовольства України, котрі ще в травні заявили, що поточного року, за сприятливих погодних умов, у державі за всю її історію очікується рекордний урожай зернових — на рівні 70,8 млн тонн, проти 70,1 млн тонн минулого. У відомстві кажуть одне, а в народі інше: не той урожай, що в полі...

А в полі — неспокійно. З одного боку, рясні опади (а їх подекуди випала навіть тримісячна норма!) сприятливо позначилися на посівах кукурудзи і соняшнику, чого не скажеш про фітосанітарний стан ранніх зернових.

МИКОЛАЇВ. «Першою про старт жнив повідомила група компаній ТОВ «СП «ПАЕК», яка розпочала збір озимого ячменю в Миколаївському районі. На кінець дня 11 червня в Очаківському районі мали виконати пробний обмолот ранніх зернових культур», — повідомляє прес-служба облдержадміністрації. Через надмірну кількість нещодавніх дощів початок жнив дещо відтерміновано. У разі сприятливих погодно-кліматичних умов масове збирання раннього збіжжя та ріпаку розпочнеться в господарствах області у третій декаді червня. У нинішньому сезоні господарства області засіяли зерновими 747 тис. га, що на 7 тис. га більше порівняно з минулим роком. Для проведення жнив планують залучати техніку з інших регіонів України.

ОДЕСА. «Почали збирати перший ячмінь. До кінця тижня плануємо розпочати обмолот ранніх зернових. Останні кілька тижнів тримається висока температура, далі відкладати його збирання немає сенсу, бо все погорить», — повідомив головний агроном СФГ «Балкани», що в Саратському районі, Анатолій Волканов. Жнива також стартували у сусідньому, Ізмаїльському, районі, а от у Білгород-Дністровському через рясні дощі механізатори не змогли зайти у загінки.

Розпочали збирання ранніх зернових і аграрії Кілійського району. Поки що робляться так звані обкоси полів, тож про врожайність рано робити висновки. Але на рекорди нині тут і не розраховують, оскільки під час осінньої сівби ґрунт був практично сухий.

Загалом, як повідомив начальник районного управління агропромислового розвитку Григорій Козлов, підлягає збиранню 19,7 тисячі гектарів ранніх зернових. Цьогорічна жнивна кампанія обіцяє видатися складною; ставиться завдання провести її так, аби максимально уникнути втрат при збиранні, адже кожна зернина копійку береже.

У північних районах області ситуація інша, жнивуватимуть трохи пізніше. Аби не втрачати темпи збирання, залучатимуть вільні комбайни з інших регіонів.

ХЕРСОН. За даними облсільгосппроду, нині врожай ранніх зернових належить зібрати з площі 677 тис. га, що на 30 тис. га більше, ніж торік. Головний хліб Півдня — озима пшениця — займає в області 477 тис. га. Через складні погодні умови жнива затримуються. Не виключено, що збіжжя з частини площ доведеться збирати роздільним способом.

ОКУПОВАНИЙ КРИМ. «Масово Крим візьметься до жнив після 15 червня. Цього року ми плануємо зібрати не менше 1,37 млн тонн зернових і зернобобових культур», — сказав міністр сільського господарства підконтрольного Росії уряду Криму Андрій Рюмшин, інформує прес-служба Міністерства сільського господарства Криму.

Чи не першими на півострові почали збирати озимий ячмінь механізатори ТОВ «Схід» Ленінського району. Середня врожайність становила 37 центнерів з гектара. Усього кримським аграріям належить зібрати ранні зернові з площі понад 740 тис. га, із них 574 тис. га — зернові та зернобобові.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Будуть, але коли
Читати
Нова мітла по-новому мете
Читати
Виявляється, пожартував...
Читати
...А уряд — ні
Читати
Тепер у президента
Читати
Ходить-бродить привид референдуму
Читати
Планують не визнавати
Читати
За дірки в «стіні» — під суд
Читати
Підлатали ями
Читати
Забруднення не виявлено
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове