Архів
П’ятниця,
14 червня 2019 року

№ 47 (19694)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медична практика

Вивих чи розтягнення?

Микола БАРИЛО,

травматолог.

Вивихи й розтягнення є досить частими травмами, симптоми яких дуже схожі. Тому їх часто плутають, а це може призвести до серйозних негативних наслідків. Адже лікують ці травми по-різному.

РОЗТЯГНЕННЯ є деформацією чи розривом сполучних волокон, які фіксують кістки в суглобах. Вивих може бути причиною розриву чи розтягнення тканин, але при цьому страждають сухожилля та м’язові волокна.

Вивихи найчастіше трапляються в результаті падіння, коли сила тяжіння припадає на кінцівку, що опинилася в неприродному положенні. Під час спортивних занять, особливо таких, як біг, може бути вивих щиколоток. Також, трапляється, страждають люди активної фізичної праці (будівельники, шахтарі, ремонтники).

І вивих, і розтягнення мають багато спільних ознак, наприклад, запалення, набряк, біль, синці. Ці травми можуть бути легкими, помірними чи тяжкими. Визначити ступінь ураження здатен тільки лікар. Звернутися по кваліфіковану медичну допомогу потрібно обов’язково! Особливо неприпустиме самостійне лікування вивихів і розтягнення за тяжкої стадії.

Отже: якщо ви невдало впали чи зробили хибний крок сходами, а потім відчули різкий біль і глухе клацання, то йдеться про вивих — зміщення кістки в суглобовій сумці. Навіть якщо кістка не зламана, могли постраждати нервові волокна й кровоносні судини. Такі ознаки супроводжуються тягучим болем, частковим обмеженням рухливості суглоба. Також вивих може проявитися внутрішнім крововиливом, появою набряклості, особливо якщо не надавалася допомога.

Багато чого залежить від дій у перші години по тому. До ушкодженого місця слід відразу прикласти холод, вжити знеболювальну пігулку й обов’язково звернутися до медиків.

Легке розтягнення можна лікувати й удома. Потрібно дотримуватися постільного режиму, тримаючи ушкоджену кінцівку в трохи піднятому положенні, що дасть змогу уникнути набряку. До місця розтягнення слід прикладати холод (скажімо, пакет із льодом). Ушкоджений суглоб варто зафіксувати еластичним бинтом. Бажано, щоб цю процедуру зробив фахівець. Лікар також порадить, що краще використовувати для зняття болю: пігулки чи гелі, мазі з таким же ефектом.

Протягом 24-72 годин для хворого неприпустима фізична активність, особливо якщо це навантажує ушкоджений суглоб. Слід забути про гарячі ванни, лазні, теплі компреси. Іншими словами, не можна впливати на ушкоджену ділянку високими температурами. Варто відмовитися від алкоголю, бо він зумовлюватиме набряки, перешкоджатиме швидкому успішному одужанню.

Коли ж за цілковитої відсутності рухливості кінцівки виникли помітна деформація, нестерпний біль, підвищилася температура, а також якщо на третій день самопочуття не поліпшилося, слід знову якнайшвидше звернутися до лікаря.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове