Архів
П’ятниця,
14 червня 2019 року

№ 47 (19694)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто пам’ятати

Диво-продукт на кожен день

Меланія ЛЮБИН,

гастроентеролог.

ЯК ВІДОМО, горіхи є концентрованим джерелом поживних речовин: вітамінів, мінералів і клітковини. Однак, навіть споживаючи цей продукт у достатній кількості, ми можемо не мати з цього жодної користі. Адже, щоб отримати її від горіхів, їх слід їсти сирими. У процесі теплової обробки більшість корисних властивостей горіхових зерен втрачається.

Крім того, бажано купувати горіхи в шкаралупі, яка захищає цінні жири і вітамін Е від окислення. Очищені й запаковані в пакети, вони швидко окислюються і набувають смаку згірклої олії. Тому очищати їх слід безпосередньо перед споживанням — у цьому разі наш організм отримає повною мірою жирні кислоти і вітамін Е, які містить цей диво-продукт. Підсолені, а, тим паче, підсолоджені цукром або медом горіхи — теж не найкращий вибір.

Частина людей не їсть горіхів через страх перед зайвою масою тіла. Справді, вони висококалорійні: у 100 г — 690 Ккал. Однак незначна їхня кількість не надто вплине на вашу вагу, а ось здоров’я додасть. Зокрема, доказом користі горіхів є те, що люди, які споживають зерна щодня, мають нижчі ризики розвитку ішемічної хвороби серця, онкологічних хвороб та передчасної смерті. Такий захисний ефект з’являється, якщо вживати 20 грамів горіхів на день (це стосується всіх видів цього продукту, а не якогось окремого). Така кількість не зашкодить вашій фігурі, не спричинить важкості в шлунку.

Проте слід пам’ятати, що горіхи — високоалергійний продукт. Особливо обережними слід бути людям, схильним до білкової алергії, а також тим, що мають непереносимість якогось із видів горіхів. Також вони протипоказані у разі хвороб шлунково-кишкового тракту, деяких шкірних захворювань та за гіперфункції щитоподібної залози.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове