Архів
П’ятниця,
14 червня 2019 року

№ 47 (19694)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Розповідає лікар

Чхайте обережно

Ігор ЦЕБРИК,

отоларинголог.

Однією з ознак неввічливості вважається голосне чхання. Втім, учені-медики мають свій погляд щодо цього.

ЧХАННЯ — це безумовний захисний рефлекс, покликаний очистити дихальні шляхи. Як відомо, під час чхання ніс очищається від слизу, в якому розмножуються віруси й бактерії, а також від пилу та шкідливих речовин, що подразнюють слизову оболонку. Чхання може виникати також у відповідь на запахи, які подразнюють рецептори нюху, або ж на яскраве сонячне світло.

У процесі чхання людина мимоволі заплющує очі, разом із цим відбувається скорочення діафрагмальних, міжреберних і черевних м’язів, опісля — видих. У цей момент відбувається також скорочення м’язів гортані та зімкнення голосової щілини. Внаслідок усіх описаних змін підвищується внутрішньогрудний і внутрішньочеревний тиск. Людина енергійно видихає повітря — таким чином механічно очищується слизова оболонка носоглотки.

Чи можливо стримали чхання? Іноді його можна призупинити, якщо затиснути пальцями крила носа. Однак, якщо так робити, можна загнати хвороботворні бактерії вглиб дихальних шляхів, провокуючи розвиток отиту чи гаймориту.

Треба пам’ятати, що при грипі або ГРЗ людина, що чхає, розповсюджує навколо себе віруси на відстань до трьох метрів. Тож під час чхання обов’язково користуйтеся серветками-носовичками. А якщо є можливість, вийдіть із приміщення на вулицю.

Часто людина багато чхає на початку вірусної недуги — таким чином організм намагається позбутися інфекції. А ще — при вазомоторному риніті й поліпах у носі. Чхання є також виявом алергії на пил, шерсть, пух, пилок, плісняву, запахи.

У людей похилого віку, особливо хворих на атеросклероз, чхання може призвести до запаморочення, підвищення артеріального тиску, а також спровокувати аритмію чи навіть інсульт або серцевий напад! Адже під час цього процесу також підвищуються внутрішньочерепий та очний тиск.

У тих, хто має негаразди з травною системою, спастичне скорочення діафрагми, яке відбувається під час чхання, може викликати загострення хвороби чи больові відчуття.

Тож якщо ви чхаєте часто (десятки разів на день), варто проконсультуватися з лікарем, щоб встановити і побороти причину такого стану. Це може бути алергія, вірус або банальне пересушування слизової оболонки носових ходів. До речі, щоб уникнути останнього, варто регулярно провітрювати житлове приміщення та зволожувати повітря в ньому.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове