Архів
П’ятниця,
14 червня 2019 року

№ 47 (19694)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Допоможи собі  сам

Міцні ясна — міцні зуби

Віктор ГОНЧАРУК,

стоматолог.

РОЗСІЛ кислої капусти, склянка настою липового цвіту з додаванням 5 грамів соди, відвар трави перстачу гусячого, настій листя волоського горіха — все це чудодійні ліки для зміцнення ясен. Рослини заварюють із розрахунку столова ложка на склянку окропу.

Кровоспинну, болегамівну й протизапальну дію чинять 30-хвилинні настої подрібнених квіток арніки, звіробою звичайного, календули, кропиви дводомної, деревію, подорожника. Готують їх аналогічно сказаному вище.

Корисно полоскати рота й лимонним соком, розведеним із водою, водним розчином спиртового екстракту прополісу (20 крапель на склянку води).

Для лікування та профілактики гінгівіту в ясна втирають сік каланхое, або суміш меду з сіллю (1:4), або мазь, приготовану з настоянки кореневищ перстачу прямостійкого (калгану) на спирті (1:5) та гліцерину, взятих у співвідношенні 2:1.

Корисно їсти у сезон свіжі суниці, а коли їх немає — лимони.

Якщо змішати дрібно змелену морську сіль з олією до утворення пастоподібної маси, вийде теж цілюща мазь для масажу ясен. Занурте в неї вказівний палець і масажуйте по 5 хвилин ясна перед сном: лівою рукою — з правого боку, а правою — з лівого. Не варто забувати і про полоскання ясен відваром із молодої дубової кори. Цей дідівський спосіб є також запорукою міцності зубів.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове