Архів
П’ятниця,
14 червня 2019 року

№ 47 (19694)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • До уваги батьків

Право на поганий апетит

Володимир РОДІОНОВ,

педіатр.

Трапляється, нагодувати дитину є справжнім випробуванням. Іншим батькам навпаки — лікарі через зайву вагу у малечі радять зменшити її раціон. Що ж позначається на дитячому апетиті?

ЯКЩО дитина не хоче їсти, змушувати її не варто. Поганий апетит може бути спричинений утомою, роздратуванням чи просто тим, що їжа не смакує. Врешті, в декого з дітей причина поганого апетиту — фізіологічна несприйнятливість тих чи інших харчів. Скажімо, не всі переносять молоко, рибу, деякі овочі.

А якщо апетит зник надовго? Це може вказувати на розвиток хвороб, тому слід проконсультуватися з лікарем. Імовірно, є проблеми зі шлунком, глистна інвазія. Також дитина може не мати апетиту через вірусну чи інфекційну хвороби. Утім, головний показник здоров’я дитини не апетит, а активність.

Ось графік прийому їжі, рекомендований дітям. Дошкільнятам достатньо забезпечити чотириразовий режим харчування — сніданок, обід, підвечірок і вечеря. Перерви між споживанням їжі — три години.

Чи потрібні під час цих пауз перекуси? В ідеалі — ні. Особливо, якщо йдеться про солодощі, які викликають короткочасний сплеск рівня інсуліну, що своєю чергою призводить до дерегуляції травної та ендокринної систем.

До того ж такі перекуси перебивають апетит, а коли настає година повноцінного прийому їжі, дитина їсти не хоче, залишає тарілку повною, але вже за короткий час знову просить щось смачненьке. Батьки дають їй печиво — і все повторюється.

Що ж можна запропонувати дитині як корисний перекус? Фрукти, йогурт. Утім, спершу проаналізуйте — чому дитина хоче перекушувати? Можливо, вона не наїдається сніданком чи обідом? Інша причина — підвищена енергозатратність. Скажімо, коли дитина займається спортом, її харчування має бути калорійніше.

Між іншим, якщо з раннього віку дитина звикла, що її постійно підгодовують, то вона буде цього вимагати й надалі.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове