Архів
П’ятниця,
14 червня 2019 року

№ 47 (19694)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Застереження

Така маленька і така проблемна

Христина ГРИВНАК,

дерматовенеролог.

Трапляється, що людина, виявивши на своїй руці два десятки дрібних папілом, вирішує самостійно позбутися хоча б однієї з них, застосувавши чистотіл або оцтову кислоту. Опік шкіри гарантований, а от бородавка може залишитись.

НАЙЧАСТІШЕ це вірус папіломи людини (ВПЛ), який без вчасної діагностики та лікування з великою імовірністю може перерости у злоякісну пухлину.

Що ж це за вірус? Де ним можна заразитися? Невже й справді папіломи вказують на схильність до онкохвороб?

За статистикою, дев’ять людей із 10 мають ВПЛ, навіть про це не здогадуючись. Вірус папіломи людини — ДНК-вмісний вірус, який уражує шкіру та слизові оболонки і дітей, і дорослих. Це надзвичайно поширена інфекція, яка може даватися взнаки, коли імунітет ослаблений.

Заразитися ВПЛ можна через дотик, рукостискання, міряючи чуже взуття, займаючись на тренажері без індивідуальної устілки, користуючись спільним рушником, мочалкою тощо. Ще одним способом передачі ВПЛ є статевий контакт без контрацептивів. Мати з ВПЛ може заразити дитину під час пологів. Вірус дуже легко проникає крізь мікротріщини, ранки на шкірі. Він викликає папіломатоз, спричиняє появу плоских підошовних бородавок. А також — кондилом статевих органів та аногенітальних бородавок, може спричинити дисплазію слизових оболонок статевих органів.

Множинні папіломи локалізуються в місцях тертя, наприклад, по лінії носіння ланцюжка на шиї чи в ділянках, де людина голиться, у складках шкіри, у пахвах. А найпоширенішими місцями локалізації папілом є кисті рук та стопи.

Доведено, що ВПЛ є основною причиною раку шийки матки. Вірус також викликає рак вагіни та вульви у жінок, рак прямої кишки й анального отвору.

Якщо папіломи є по всьому тілу — потрібно звернутися до дерматолога, який за одну процедуру зможе позбавити вас цих наростів з допомогою кріодеструкції рідким азотом (у народі — заморожування), радіоексцизії (висічення радіоножем), діатермокоагуляції (припалювання). При папіломах на статевих органах (і біля них) варто здати аналіз на ВПЛ, щоб запобігти перетворенню пухлини на злоякісну.

Самотужки позбуватися бородавок чи папілом, використовуючи народні засоби, не варто. До речі, часто папіломи можуть зникнути самі по собі. Втім, цілком імовірно, що з’являться ще раз, але вже в іншому місці. Адже цей наріст на шкірі формується в середньому через 2-9 місяців після зараження. А потім може розпочатися процес самозараження.

Намагаючись самостійно позбутися папіломи чи бородавки, ви можете її травмувати і рознести вірусні частинки по всьому тілу. Скажімо, вирішили зрізати бородавки на підошвах, травмували під час цього пальці рук. То матимете нові бородавки і на руках, і на ногах.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове