Архів
П’ятниця,
14 червня 2019 року

№ 47 (19694)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • На прийомі у спеціаліста

Зміцнюйте м’язи з дитинства

Розмову вів Микола ЮРЧИШИН.

Фото автора.

За статистичними даними, опущення та випадіння тазових органів у структурі гінекологічних захворювань становить від 15 до 30 відсотків. Докладніше про цю недугу в розмові з акушером-гінекологом Київського медичного центру «Академія здоров’я людини» кандидатом медичних наук В. В. ЯЦЕНТЮК.

— Віталіно Віталіївно, що це за патологія і чому вона виникає?

— Це зміщення (випинання) органів малого тазу (матки, сечового міхура, прямої кишки) назовні. Простими словами, це грижа, яка утворюється тоді, коли м’язи тазового дна втрачають здатність підтримувати органи в правильному анатомічному положенні.

Проблема лікування цієї патології залишається однією з найактуальніших для акушерів-гінекологів. Адже операції з корекції випадіння матки і піхви посідають третє місце після доброякісних пухлин органів малого тазу та ендометріозу (розростання клітин внутрішнього шару матки). Ця група захворювань має широкий віковий діапазон. Сьогодні середній вік хворих становить 50 років, причому жінок, молодших за 40, серед них 26 відсотків. Це багато. Прикметно й те, що переважна більшість наших пацієнток — це жителі сільської місцевості, де, зрозуміло, жінкам доводиться багато і важко працювати фізично. А це є однією з причин опущення та випадіння тазових органів.

До цього також можуть призвести: пологовий травматизм, гормональна недостатність, вікові зміни м’язової та сполучної тканин, хронічні закрепи, захворювання дихальної системи, вроджена недостатність сполучної тканини, хірургічні операції на статевих органах.

— Як дається взнаки ця патологія?

— Симптомів опущення матки досить багато, і не помітити їх неможливо. Жінку непокоїть постійний тягучий біль унизу живота, відчуття стороннього тіла в ділянці піхви, порушення сечовипускання (часте чи утруднене), закрепи, виражений біль під час статевого акту. За значного ступеня опущення статеве життя стає неможливим. При прогресуванні захворювання симптоми посилюються. Через затруднення відтоку сечі підвищується ризик виникнення інфекційних захворювань і органів сечостатевої системи (пієлонефрит, цистит, уретрит і т. д.).

Відокремлюють чотири ступені хвороби. Перший — опущення матки та її шийки (шийка матки не виходить за межі статевої щілини ні в стані спокою, ні при напруженні). Другий — часткове випадіння (при напруженні). Третій — неповне випадіння матки (в стані спокою, без напруження виходить шийка й частина тіла матки). Четверта — повне випадіння (в стані спокою сковзує повністю вся матка, здебільшого — разом зі стінкою сечового міхура та прямої кишки). При опущенні другого-четвертого ступенів жінка самостійно може виявити його.

— Чи можливо лікувати опущення матки без операції?

— В разі прогресування цього захворювання повернути орган на місце без хірургічного втручання неможливо! Хоча існують і консервативні методи, зокрема використання силіконових кілець, які вводять глибоко в піхву. Певний час вони можуть більш-менш утримувати тазові органи в правильному анатомічному положенні. Але це лише відтерміновує хірургічне втручання. Тож силіконові кільця ми рекомендуємо групі пацієнток віком понад 80 років із серцево-судинною патологією, дихальною недостатністю тощо.

Останніми роками у світі дедалі популярніші та ефективніші операції з використанням синтетичних матеріалів, так званих «сіток», які ефективно підтримують тазові органи. Ризик виникнення рецидивів після проведення такої операції в кілька разів нижчий порівняно з традиційним хірургічним втручанням.

— Чи можна запобігти недузі?

— Це профілактичні заходи. Всім дівчаткам іще в дитячому віці, а також жінкам корисні регулярні фізичні тренування, спрямовані на зміцнення м’язів черевного преса, лікування й профілактика захворювань, що спричинюють хронічні закрепи. Жінки не повинні виконувати важку фізичну роботу й піднімати речі завважки понад 10 кілограмів. Після пологів необхідно регулярно виконувати гімнастику для зміцнення м’язів тазового дна й черевного преса. Попередньо слід проконсультуватися з лікарем, який надасть рекомендації щодо терміну початку занять й інтенсивності навантаження. В період менопаузи лікар може рекомендувати місцеву замісну гормональну терапію, завдяки якій підвищується кровопостачання й тонус матки та її зв’язувального апарату.

Ось вправи, які зміцнюють м’язи тазового дна й черевного преса:

— лежачи виконується «велосипед» зігнутими в колінах ногами та «ножиці» — випрямленими;

— лежачи підняти випрямлені ноги під кутом 45 градусів од підлоги, затримуючи їх у підійнятому положенні спочатку на 3-5 секунд, поступово збільшуючи до 10-15 секунд;

— лежачи на животі, необхідно одночасно підняти витягнуті руки й ноги, роблячи «човен».

Ходьба на гору і з гори та східцями також є однією з управ, що покращує тонус м’язів малого тазу.

Вищезазначені варіанти слід повторювати в середньому п’ять-сім разів на добу по 30-40 хвилин. Хочу наголосити, що лікувально-профілактична гімнастика знижує ризик розвитку опущення матки, але не є методом лікування!

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове