Архів
П’ятниця,
14 червня 2019 року

№ 47 (19694)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Як діють рослинні та дріжджові підживлення

«Чи підвищується врожайність сільгоспкультур, якщо їх підживлювати настоями з дріжджів, лушпиння цибулі, тютюну, дурману, бадилля помідорів, сіна тощо?» — запитує В. Г. ХІЛЬЧЕНКО із смт Компаніївки, що на Кіровоградщині.

ДРІЖДЖІ — добриво не для самих рослин, а для бактерій, що містяться в ґрунті. Білок, який є в дріжджах, дає активний поштовх до розмноження ґрунтових бактерій, а вже вони допомагають рослинам засвоювати корисні речовини.

Готуючи дріжджове підживлення, не можна брати прострочені дріжджі (хоч сухі, хоч живі). Дріжджі дуже не люблять «бактеріального забруднення» — сусідства з іншими бактеріями. Тому підживлення дріжджами з минулим терміном придатності, або настоєм хліба, покритого цвіллю, — це злочин стосовно ґрунту.

Дріжджі як добрива для городу вносяться двічі за сезон — для стимуляції вегетації (навесні) і в період активного плодоношення (влітку). Третій раз можна підживити знесилені, пересаджені рослини, які потребують підвищеного догляду.

Настій кропиви — це, насамперед, азотне добриво, і застосовувати його рекомендується в першій половині літа, до масового цвітіння. Також настій кропиви багатий на калій, кальцій і фосфор у легкозасвоюваних формах. Єдине, чого в добриві з кропиви замало, — мінералів, їх рекомендується вносити окремо.

Підживлення настоями дурману, бадилля помідорів, сіна стимулює ріст рослин, коренева система стає потужною, збільшується опір хворобам і шкідникам, городні культури стрімко набирають зелену масу. Хоча тут потрібно бути обережним — деякі можуть почати «жирувати» від великої кількості доступного азоту. В цілому ж трав’яні настої для рослин є природним концентратом вітамінів, фітонцидів, кислот, мікро- і макроелементів.

Рідке добриво з трави можна доповнити іншими компонентами:

— цукром, патокою, старим варенням. Це допоможе запустити і пришвидшити процес бродіння;

— хлібними залишками (ті ж дріжджі);

— ЕМ-препаратами — бактерії сприяють бродінню і усувають неприємний запах;

— гноєм, курячим послідом.

Трав’яні настої на основі кропиви здатні замінити внесення гною та іншої органіки.

Цінність лушпиння цибулі як добрива полягає в органічних елементах, які містяться в її волокнах. Це каротин, фітонциди, різні вітаміни. Цибульне лушпиння сприятливо позначається на кореневій системі рослин. Воно стимулює імунну систему, оновлює, загоює, а також зміцнює коріння.

Відвар цибулиння оживляє бадилля, робить його сильнішим, стійким до клімату і хвороб, насичує необхідними речовинами. Застосовується як підживлення на огірках, помідорах, картоплі, болгарському перці, редисці, кабачках, полуниці.

Земля після використання настою лушпиння стає пухкою, багатою на корисні мінерали.

Нікотин убиває шкідників сільськогосподарських культур.

Це інсектицид, акарицид і частково фунгіцидний препарат, оскільки було експериментально доведено, що активна речовина тютюну токсична для великої кількості видів комах.

Тютюн — чудове натуральне добриво для поліпшення ґрунтових характеристик. Коли тютюн починає розкладатись у вологій землі, його природні властивості органічного добрива активізуються — тобто корисні бактерії отримують додаткове живлення задля росту і розмноження. Тютюн можна настоювати, а також використовувати сухим.

Тютюновий порошок вноситься безпосередньо у ґрунт кожні три місяці. Починати тютюнове підживлення можна в таку пору року, коли земля знаходиться у відкритому доступі.

У всіх випадках після внесення необхідно рясно полити ґрунт водою. Пам’ятайте, що посипати тютюновим порошком треба ґрунт, а не листя або квіти!

Версія для друку          До списку статтей

ЯК ДОПОМОГТИ дереву раціонально розпорядитися тими речовинами, які безперервно, протягом усього сезону, синтезує ця зелена лабораторія? Можна, звісно, вирізати або вкоротити зайву гілку... Та уявіть — та гілка росте роками, дерево живить її, витрачає, так би мовити, сили. То чи не ліпше на самому початку призупинити ріст непотрібних гілок, щоби звести втрати рослини до мінімуму? Садівникам відомі такі прийоми, нагадаємо й ми їх.

Життя бджолиної сім’ї напрочуд цікаве, воно розгадане багато в чому, однак і досі загадкове. Час од часу ми давали поради до сезону в «Куточку бджоляра», а в наступному випуску хочемо поділитися саме цікавинками: які бджоли живуть найдовше; фізіологічні особливості цих комах; як відбувається процес збирання нектару та ін.

Дехто з наших читачів придбав для свого садка лимонник, бо ж багато читав про цілющі властивості плодів. Проте, нарікають люди, зав’язуються вони не щороку. Спробуємо розібратися, чому.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове