Архів
П’ятниця,
14 червня 2019 року

№ 47 (19694)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша поштаПост здоров’я

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Березка польова

У ПОРУ прополювання та підгортання городніх культур чи не найклопотніше боротися з березкою польовою (в’юн, повитиця). Поглинаючи з ґрунту поживні речовини і вологу, березка безпосередньо конкурує з культурними рослинами, стримуючи, таким чином, їхній розвиток.

Крім того, березка польова належить до різновиду бур’янів, які обплітають рослини, спричиняючи вилягання зернових культур і не тільки, що ускладнює їх збирання і призводить до значних втрат урожаю.

Ця багаторічна трав’яниста рослина має довге в’юнке стебло і повзуче розгалужене кореневище.

Довжина стебла у березки може сягати трьох(!) метрів, але зазвичай не перевищує півтора. Корінь дуже потужний. Основна частина горизонтальних коренів розміщується на глибині близько 30-40 см і може поширюватися в довжину до трьох метрів. При цьому центральні кореневі паростки бур’яну здатні заглиблюватися на відстань від 3 до 9 метрів (за деякими даними — до 12).

Безумовно, ця властивість дає змогу рослині, навіть перебуваючи в умовах сильної посухи, живитися водою із глибинних горизонтів, куди не здатна дотягнутися жодна культурна рослина.

Розмножується бур’ян як насінням, так і кореневищем. Березка польова надзвичайно родюча: одна рослина протягом періоду вегетації здатна продукувати близько 10 000 насінин. При цьому насіння зберігає життєздатність до 50(!) років.

Потрапляючи в організм тварин разом із травою, насінини березки поширюються, захоплюючи все нові території.

Якщо повністю зрізати і прибрати верхню частину бур’яну, його коріння залишається в ґрунті і продовжує розвиток. Навіть відрізки завдовжки близько 1-2 см, перебуваючи у вологому ґрунті, здатні формувати нові пагони.

З цієї причини з березкою дуже важко боротися. Дуже ефективний спосіб розмноження дозволяє рослині уникати згубного впливу навіть найпотужніших гербіцидів.

Основним і найефективнішим способом боротьби з цим бур’яном є своєчасне лущення стерні й суворе дотримання правил сівозміни.

Лущення зазвичай проводять у три етапи: перше на глибину від 10 до 12 см; друге завглибшки від 15 до 20 см; третє на глибину від 25 до 30 см.

Своєчасне і поетапне лущення з допомогою плоскорізів або культиваторів не дає змоги кореневій системі березки приживатись і адаптуватися.

Ще одним дієвим способом боротьби з бур’яном є глибока зяблева оранка.

Але це — у свій час і, звісно, коли є змога. Пересічний городник має у своєму розпорядженні руки і сапку (або вила). Вчасно здійснене і повторюване прополювання, з ретельним вибиранням решток кореневої системи повитиці, дасть ефект. Можуть допомогти і шмати темного укривного матеріалу. Їх слід розкласти в місцях, де росте березка, і від браку сонячного світла пагони швидко загинуть, залишиться тільки вибрати коріння.

Ще один прийом — внесення попелу, який знижує кислотність ґрунту. Оскільки в’юн любить кислі ґрунти, то незабаром виведеться.

У боротьбі з березкою може допомогти й посів сидератів — гірчиці, конюшини, ріпаку. Вони будуть виконувати функцію захисного бар’єру — перешкоджатимуть проростанню бур’яну.

Ефективний метод — мульчування (суцільне) городу органічними матеріалами: тирсою, трісками або соломою. Необхідно покрити ґрунт товстим шаром і залишити мульчу приблизно на рік. Після цього глибоко перекопати і постаратися вибрати рештки корінців.

Проблема застосування хімікатів полягає в тому, що досі не існує універсального препарату, який би одночасно був безпечним для більшості культур, і при цьому давав ефект у боротьбі з березкою.

Слід також зазначити, що більша частина гербіцидів впливає виключно на надземну частину рослин, при цьому їх коренева система не знищується, і з настанням наступного сезону коріння, що благополучно перезимувало, починає формувати нові пагони.

З цієї причини фахівці віддають перевагу найінтенсивнішим препаратам, які здатні впливати в тому числі й на кореневу систему бур’яну, пригнічують її. До таких, наприклад, належить гербіцид «Старане Преміум».

Версія для друку          До списку статтей

ЯК ДОПОМОГТИ дереву раціонально розпорядитися тими речовинами, які безперервно, протягом усього сезону, синтезує ця зелена лабораторія? Можна, звісно, вирізати або вкоротити зайву гілку... Та уявіть — та гілка росте роками, дерево живить її, витрачає, так би мовити, сили. То чи не ліпше на самому початку призупинити ріст непотрібних гілок, щоби звести втрати рослини до мінімуму? Садівникам відомі такі прийоми, нагадаємо й ми їх.

Життя бджолиної сім’ї напрочуд цікаве, воно розгадане багато в чому, однак і досі загадкове. Час од часу ми давали поради до сезону в «Куточку бджоляра», а в наступному випуску хочемо поділитися саме цікавинками: які бджоли живуть найдовше; фізіологічні особливості цих комах; як відбувається процес збирання нектару та ін.

Дехто з наших читачів придбав для свого садка лимонник, бо ж багато читав про цілющі властивості плодів. Проте, нарікають люди, зав’язуються вони не щороку. Спробуємо розібратися, чому.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове