Архів
Вівторок,
4 червня 2019 року

№ 44 (19691)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  • За рубежем
Коаліція під загрозою

НІМЕЧЧИНА. Лідерка Соціал-демократичної партії заявила про відставку.

Докладніше...
Вимагають відставки уряду

АЛБАНІЯ. У Тирані прихильники опозиції вимагають відставки прем’єр-міністра Еді Рами та дострокових виборів.

Докладніше...
Не змогли домовитись

СИРІЯ. Росія поновила інтенсивне бомбардування провінції Ідліб.

Докладніше...
Провальні перемови

ВЕНЕСУЕЛА. Опозиційний лідер Хуан Гуайдо закликав прибічників до продовження протестів.

Докладніше...
Зібрався на пенсію?

США. Роберт Мюллер подав у відставку.

Докладніше...
Хабар за право жити

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Щоб не померти з голоду і уникнути репресій, громадяни змушені давати хабарі чиновникам.

Докладніше...
Річ не лише у візах

КАНАДА призупинила роботу свого посольства у Венесуелі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Завершують сіяти пізні культури

Ганна КЛІКОВКА.

НА ПОЛЯХ області добігає кінця сівба пізніх сільгоспкультур. Аграрії вже провели обробку посівів озимої пшениці та ярого ячменю гербіцидами, отрутохімікатами, регуляторами росту, здійснили культивацію полів та боронування під посів теплолюбних культур, заходи з догляду за посівами. Цього року по всіх категоріях господарств в області посіяно: 747,5 тисячі гектарів ярини, це 87% запланованого, з них зернових і зернобобових — 226,7 тисячі гектарів (91%). За інформацією Запорізького обласного центру гідрометеорології, упродовж другої декади травня на території області складалися задовільні агрометеорологічні умови для росту та розвитку всіх сільгоспкультур. Тож стан посівів переважно добрий.

Для сільської медицини

ЗАКЛАДАМ охорони здоров’я, які надають медичну допомогу сільському населенню, передали в користування 17 автівок службового призначення Renault Duster загальною вартістю 8 мільйонів 500 тисяч гривень. Мало не вперше за роки незалежності України таку підтримку дістає саме сільська медицина. Передбачається, що в кожній ОТГ має бути нова амбулаторія з власним транспортом та досвідченими лікарями. І це плани недалекої перспективи. Нині в області затверджено проекти та розпочато будівництво 17 об’єктів охорони здоров’я на селі, вартість яких — 152,9 мільйона гривень. Серед них — центр первинної медико-санітарної допомоги та 16 сільських лікарських амбулаторій.

Громада — сила

У МЕЛІТОПОЛЬСЬКОМУ районі з’явилася нова, четверта, об’єднана територіальна громада — Семенівська. Увійти до неї зголосилися Семенівська, Новомиколаївська, Новгородківська, Полянівська сільські ради. Таким чином, в області вже утворено 55 ОТГ. За даними моніторингу, проведеного Мінрегіонбудом, Запорізька область у трійці лідерів загальнодержавного рейтингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування. Люди упевнюються, що гуртом ліпше господарювати й комфортніше жити. Нині з 20 районів території чотирьох — Великобілозерського, Оріхівського, Чернігівського та Більмацького — повністю покриті об’єднаними територіальними громадами, що є найвищим показником по Україні. Ще сім районів мають понад 50 відсотків ОТГ. У процесі реформи децентралізації поточний рік є ключовим щодо об’єднання міст обласного значення.

Мовою малярства про історію краю

У ЗАПОРІЗЬКОМУ обласному художньому музеї відкрито дві виставки, присвячені 80-річчю області: «Реалізм і реальність» та «Художники Запоріжжя-2019». Загалом на виставці представлено понад 100 картин 58 авторів.

Комплектування колекції обласного музею починалося з нуля майже 50 років тому, а нині його фонд налічує понад 18 тисяч експонатів. Головним дослідником творчості запорізьких художників була Ірина Ласка, яка опікувалася постійним поповненням колекції творами запорізького малярства. До 40-річчя обласної організації Національної спілки художників України вона підготувала перший фундаментальний каталог живописних робіт художників краю та ювілейну експозицію, основу якої становлять полотна живописців кількох поколінь — безпосередніх учасників і навіть творців історичних подій, що сталися на території регіону протягом 80 років.

«Мушкетер» дарує дітям радість

ЗАХОПЛЕННЮ дітвори села Долина, що у Токмацькому районі, немає меж: на початку канікул у центрі цього населеного пункту відкрили ігровий комплекс «Мушкетер». Тепер літнє дозвілля для сільських дітей буде значно цікавішим. Комплекс містить вісім оригінальних спортивних елементів.

На території Долинської сільської ради мешкає 650 чоловік, з них 115 дітей. Проект «Придбання дитячого ігрового комплексу «Мушкетер» для Долинської сільської ради» обійшовсь у майже 76 тисяч гривень. З них понад 51 тисяча гривень — субвенції з держбюджету, ще 24 тисячі — співфінансування із сільського кошторису. Прикметно, що торік для потреб Токмацького району було виділено субвенцію із держскарбниці в розмірі 1,75 мільйона гривень, нині ж на соціально-економічний розвиток окремих територій — 697 тисяч.

Нове життя будинку культури

ЖИТЕЛІ селища Нововасилівка Приазовського району, території з багатою та цікавою майже 200-річною історією, уважно спостерігають за процесом капітального ремонту будинку культури. У селищі понад три тисячі населення, багато молоді, тому всі з нетерпінням очікують на завершення робіт — людям хочеться гуртом творчо й змістовно проводити дозвілля. Селищний голова Сергій Фефелов висловив загальне побажання, аби у вересні у відновленій споруді селяни змогли гідно відзначити день селища. Такий проект дороговартісний, капітальний ремонт обійдеться в 1,619 мільйона гривень, і відбувається він поетапно: торік було освоєно 500 тисяч гривень, на поточний передбачено іще стільки ж в обласному бюджеті.

Привіт Гаррі Поттеру з Малої Білозерки

ДЕЛЕГАЦІЯ вчителів та учнів Малобілозерської школи-інтернату «Дивосвіт», що у Василівському районі, здійснила міжнародну культурно-освітню поїздку до Австрії. Подорожі до європейських країн з метою популяризації української культури освітяни закладу організовують своїм вихованцям щороку.

Дивосвітівці завітали до української суботньої школи у Відні, яка розташована в центрі австрійської столиці, в історичній будівлі — віденському «замку Гаррі Поттера». Це справжній осередок українства у Відні, де в патріотичному дусі виховують та навчають дітей українських емігрантів. У закладі лунає рідна мова, а учні та вчителі одягнені у вишиванки. Директор школи Аліна Головіна ознайомила гостей із системою освіти українців в Австрії, влаштувала цікаву та змістовну екскурсію школою і запросила відвідати уроки. Учні із задоволенням поспілкувалися з однолітками та провели майстер-клас з виготовлення виробів з кераміки. На згадку про зустріч усі отримали у подарунок керамічні сувеніри, які зробили власноруч.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не «кумівство», а команда
Читати
Плануймо червень
Читати
Обережність — головне!
Читати
Стимулюватимуть фінансово
Читати
Центрвиборчком готується
Читати
Починають оновлення
Читати
Жертви злочинного режиму
Читати
Фатальна негода
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове