Архів
Вівторок,
4 червня 2019 року

№ 44 (19691)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  • За рубежем
Коаліція під загрозою

НІМЕЧЧИНА. Лідерка Соціал-демократичної партії заявила про відставку.

Докладніше...
Вимагають відставки уряду

АЛБАНІЯ. У Тирані прихильники опозиції вимагають відставки прем’єр-міністра Еді Рами та дострокових виборів.

Докладніше...
Не змогли домовитись

СИРІЯ. Росія поновила інтенсивне бомбардування провінції Ідліб.

Докладніше...
Провальні перемови

ВЕНЕСУЕЛА. Опозиційний лідер Хуан Гуайдо закликав прибічників до продовження протестів.

Докладніше...
Зібрався на пенсію?

США. Роберт Мюллер подав у відставку.

Докладніше...
Хабар за право жити

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Щоб не померти з голоду і уникнути репресій, громадяни змушені давати хабарі чиновникам.

Докладніше...
Річ не лише у візах

КАНАДА призупинила роботу свого посольства у Венесуелі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Підтримують стабільність

Марина ТІШКОВА.

Парламент, хоч і розпущений, продовжує працювати в тому ж ритмі, як і в останні кілька років. За два пленарні дні розглянуто з десяток проектів законів та постанов, ухвалено два закони.

МОЖЛИВО, хтось з іронією сприйме приказку про те, що «стабільність — ознака професіоналізму», якщо застосовувати її до Верховної Ради, але в нинішніх умовах «політичної турбулентності», до того ж штучно створеної, це, мабуть, буде їй компліментом. Депутати чітко показали свою позицію стосовно відставки Кабміну. Нагадаємо, згідно із законодавством, уряд складає свої повноваження перед новообраною Верховною Радою, але Президент В. Зеленський настійливо порадив це зробити, ще коли виступав на інавгурації. Прем’єр В. Гройсман «хлопчиком для биття» бути, очевидно, не захотів і заяву написав невідкладно. Країна ризикувала опинитися в ситуації, коли «напівпаралізовані» одночасно і законодавча, і виконавча гілки влади. Проте цього не сталося. З репліками, мовляв, «повинен же хтось відповідати за життя держави», постанову про відставку глави уряду (а значить, і всього складу) не підтримали.

Ухвалено важливий закон соціальної тематики. Він передбачає надання родинам право на 50-денну оплачувану відпустку в разі усиновлення однієї дитини і 70-денну — коли двох і більше дітей. Також на державному рівні було визнано «Пласт» — Національну скаутську організацію України. Він налічує понад 8000 членів і є найбільшою подібною організацією на всьому пострадянському просторі. «Пласт» відтепер може розраховувати на підтримку: органи місцевого самоврядування із власної ініціативи розроблятимуть програми його розвитку, як це роблять на Заході України.

У першому читанні також ухвалено два важливі законопроекти. Запропоновано зміни до «армійського» законодавства, покликані привести Збройні сили України до сумісності зі стандартами НАТО. Зокрема, запроваджується нова шкала армійських і корабельних військових звань: замість прапорщика, старшого прапорщика — рекрут, штаб-сержант тощо.

Другий проект закону — «Про повну загальну середню освіту». В ньому прописано чимало сучасних можливостей для здобуття освіти, передбачено «педагогічну автономію» для вчителів та доплати від 10 до 20% від зарплати за завідування ресурсними кімнатами, кабінетами інформатики та спортивними залами.

Депутати також звернулися до міжнародних організацій з приводу порушення РФ прав корінних народів — ідеться про систематичне переслідування кримських татар.

У п’ятницю на «Годині запитань до уряду» з інформацією виступив перший віце-прем’єр С. Кубів. Він підбив підсумки трьох років діяльності. Отже, попри втрату 20% ВВП через війну та анексію Криму вдалося вберегти пересічних громадян від значних потрясінь (соцвиплати робляться вчасно, субсидіями забезпечено всіх, хто їх потребує, тепло і світло в оселях не зникали, як і продукти з полиць). А через півтора року ВВП України, стверджує чиновник, перевищить докризовий обсяг на 0,7 відсоткового пункту. Економіка припинила падіння в 2016 році й відтоді сукупно зросла на 8,4%. Крім того, торік було зафіксовано найнижчий рівень тіньової економіки за останні 11 років — 30% від ВВП. Інфляцію «заморозили» на рівні 8,8% в квітні 2019-го, а зарплати, як свідчить статистика, зросли. За цей час укладено угоди про вільну торгівлю з ЄС, Канадою та Ізраїлем. І це тільки дещиця. Прорахунки, певна річ, є, але зроблено стократ більше. Новій владі передається хороша база, головне її не втратити.

Нинішній тиждень депутати працюють у пленарному режимі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не «кумівство», а команда
Читати
Плануймо червень
Читати
Обережність — головне!
Читати
Стимулюватимуть фінансово
Читати
Центрвиборчком готується
Читати
Починають оновлення
Читати
Жертви злочинного режиму
Читати
Фатальна негода
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове