Архів
Вівторок,
4 червня 2019 року

№ 44 (19691)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Червень
  • За рубежем
Коаліція під загрозою

НІМЕЧЧИНА. Лідерка Соціал-демократичної партії заявила про відставку.

Докладніше...
Вимагають відставки уряду

АЛБАНІЯ. У Тирані прихильники опозиції вимагають відставки прем’єр-міністра Еді Рами та дострокових виборів.

Докладніше...
Не змогли домовитись

СИРІЯ. Росія поновила інтенсивне бомбардування провінції Ідліб.

Докладніше...
Провальні перемови

ВЕНЕСУЕЛА. Опозиційний лідер Хуан Гуайдо закликав прибічників до продовження протестів.

Докладніше...
Зібрався на пенсію?

США. Роберт Мюллер подав у відставку.

Докладніше...
Хабар за право жити

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Щоб не померти з голоду і уникнути репресій, громадяни змушені давати хабарі чиновникам.

Докладніше...
Річ не лише у візах

КАНАДА призупинила роботу свого посольства у Венесуелі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Кому заважають фермери

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

Дніпропетровська область.

Ще на зорі аграрної реформи житель села Дубовики Васильківського району Григорій Фалько наважився на створення власного фермерського господарства. Рішенням районної ради він отримав у довічне користування 40 гектарів ріллі із правом передання її у спадок.

ГОСПОДАРСТВО вирощувало цукрові буряки, гарбузи, соняшник, пшеницю, відгодовували на м’ясо бичків і свиней. У всіх справах Григорію Фальку допомагали сини. Але після школи хлопці обрали інші професії. Старший Олександр закінчив медичну академію й нині працює в обласному кардіоцентрі. Сергій після Держуніверситету Міністерства внутрішніх справ був запрошений на роботу у міський підрозділ обласного управління юстиції.

Та сталася біда — Григорій Фалько помер. Тож Сергій вирішив відмовитися від кар’єри юриста і продовжити справу батька. Ще за його життя він переоформив на себе господарство. Чоловік повернувсь у Дубовики і почав господарювати. На запитання земляків з приводу докорінної зміни діяльності віджартовувався, мовляв, учився недарма — юридичні знання завжди згодяться.

І як у воду дивився. Десь на третьому році хазяйнування Сергієві Фальку зателефонували з Синельниківської прокуратури і наказали негайно прибути до них з усіма засновницькими і землевпорядними документами. Фермер поцікавився, навіщо його викликають. Мовляв, гріхів за ним немає: земля у власності законно, податки сплачує.

Діячі міжрайонної прокуратури на ці слова зреагували злостиво: «Нічого розумувати, приїзди негайно, щоб не стало гірше». У відповідь Сергій Григорович зажадав, щоб йому надіслали повістку з оповіщенням про допущені ним порушення, заодно пояснивши, хто і з якого приводу його викликає.

Сергій Фалько вже тоді запідозрив, що його хочуть оголосити незаконним спадкоємцем земельного наділу. Адже рейдерська «сверблячка» охопила слідчі органи Нацполіції та прокуратури й поширилася не лише на Дніпропетровщині, а й в усій Україні. Торік тутешніми степами ніби буревій пронісся. Якщо не всіх підряд, то через одного «душили» фермерів, які прийшли на зміну своїм батькам. Хвацькі правоборці взялися вишукувати будь-які зачіпки і прогалини у чинному земельному законодавстві, аби виставити молодих нащадків фермерів — засновників злісними злочинцями, які завдають державі страшної шкоди. Під зчинений галас у розпал збору врожаю у «винних» відбирали вирощене збіжжя. Найбільше пристрасті розпалилися саме у Васильківському районі. Молодого фермера Фалька «забули» тільки на рік, а потім тишком-нишком порушили проти нього карну справу за «самозахоплення земельної ділянки сільськогосподарського призначення».

Як відомо, ще позаторік Кабмін видав розраховану до 2020 року «Концепцію розвитку фермерських господарств та сільськогосподарських кооперативів», що має гарантувати недоторканність прав фермерів-спадкоємців на постійне користування землями, виділеними їхнім батькам. Але цей документ не діє. Тим часом у Верховній Раді мертвим вантажем лежить законопроект, що має розв’язати цю проблему…

Захистити своє право обробляти батькові гектари ріллі Сергієві Фальку допомогла обласна асоціація фермерів і приватних землевласників. Але виявилося, що супротивна сторона не змирилась із поразкою — зайшла з іншого боку. «Минулої осені, — розповідає Сергій Григорович, — землю у мене відібрала своїм рішенням Миколаївська сільська рада, до якої належать Дубовики. Це рішення свавільне, поза межами законодавчого поля. Селян-товаровиробників витісняють з рідних територій. Зачищення родючих чорноземів від істинних господарів робиться руками чи то заляканих, чи куплених місцевих депутатів. Складається враження, що наші степи готують для подальшого освоєння великими землевласниками-латифундистами».

Важко щось заперечити. Крім ФГ Сергія Фалька «Берегиня», сесія Миколаївської сільської ради «одним рипом» позбавила прав на постійне користування земельними наділами ще чотири господарства. Антоніна Іллющенко, власниця «Світязя», розповідає подібну історію. Її батько Іван Золотарьов колись був знаменитим на всю округу пасічником. Йому надали 46 гектарів пристойних угідь під власне господарство. Коли батько помер, дочка взяла віжки правління у свої руки. «Тільки-но ми з чоловіком із «мінусів» перебралися в «плюси», до нас внадилися працівники СБУ, — згадує Антоніна. — Вся Служба безпеки України сполошилася від того, що ми у Дубовиках «незаконно» користуємося землею! Вимагали гроші, обіцяючи за цю «страшну провину» не порушувати проти нас карної справи…»

Однак порушили. Через те, що Іллющенки не здавалися, не погоджувалися на будь-які вмовляння, проти них стала вся правоохоронна рать. Слідом за працівниками СБУ, що піймали облизня, до них навідалися працівники обласного управління боротьби з економічною злочинністю. І пішло і поїхало… За клопотанням старшого слідчого ГУ Національної поліції в області Юрія Сутули та за погодженням з обласною прокуратурою слідчий суддя Індустріального суду Дніпропетровська Світлана Зосименко наклала арешт «на речові докази у кримінальному провадженні — земельну ділянку з посівами соняшнику». Тобто доказами «злочинних дій» родини фермерів Іллющенків визнали 46 гектарів землі та вирощений на них урожай насіння соняшнику!

Місцеві господарники знають про традицію правоохоронців, які свої підозри підганяють під строки достигання збіжжя, щоб захопити його як відшкодування збитків, нібито завданих державі фермерами-«порушниками». Відомо й те, що жодного повноцінного відшкодування на користь саме держави не було. У випадку, про який ідеться, знову спрацювала Фермерська самооборона області, якій вдалося відновити справедливість — колегія суддів Дніпропетровського апеляційного суду скасувала рішення Індустріального. До речі, ще й із тих причин, що суд першої інстанції не зміг визначити суть та розмір шкоди, нібито завданої фермерами державі, а також «не врахував розумність і співрозмірність обмеження права власності й накладення арешту на земельну ділянку і вирощений урожай, що призвело до повної зупинки господарської діяльності ФГ «Світязь».

Отже, для фермерських господарств «Берегиня» і «Світязь» домогтися справедливості таки вдалося?

На жаль, поки що ні. Торік восени сесія ради новоутвореної Миколаївської об’єднаної територіальної громади ні з того ні з сього припинила права постійного користування земельними ділянками п’ятьох фермерів «у зв’язку зі смертю землекористувачів». До господарів «Берегині» й «Світязя» додали ще трьох фермерів, які успадкували землі В. Півторака, В. Федурка і В. Хорошилова. При цьому рада ОТГ заявляє, що вона ФГ не ліквідувала, їхньої діяльності не призупинила — такими повноваженням не наділена. Рада лише забрала у ФГ землю. А те, як без неї бути фермерським господарствам, її не обходить.

Миколаївський сільський голова Микола Карнаух ні на йоту не сумнівається, що рада громади не порушила чинного законодавства. Бо ж тепер землі виробничо-аграрного призначення не лише в межах населених пунктів, а й поза ними передані в розпорядження ОТГ. А якщо вони є комунальною власністю, то їх не можна брати в оренду довільним способом — тільки передавати чи продавати через аукціон. Нагадує Микола Карнаух також і про те, що свого часу була нагода розпаювати перші фермерські господарства, яким надавались земельні ділянки у постійне користування. Хто потурбувався про це, той залишив своїм пайовикам наділи у приватну власність, і тепер не має ніяких проблем. А хто з «померлих фермерів не встиг цього зробити, то рада громади не винувата».

Абсолютно протилежної думки стосовно всього цього дотримується адвокат обласної асоціації фермерів і приватних землевласників Євген Падашуля. Він учасник двох судових слухань, які ще з осені минулого року тривають за позовами Сергія Фалька та Антоніни Іллющенко. За його словами, рада Миколаївської громади не враховує того факту, що, позбавляючи ФГ землі, вона припиняє їхню господарську діяльність, а таке згідно із законом «Про фермерське господарство» можливе лише в разі банкрутства, ліквідації та реорганізації господарства або коли не зостається жодного спадкоємця і навіть рядового члена, який має бажання його зберегти. Незважаючи на ці безсумнівні докази, а також на наявність спадкоємців, що воліють продовжити справу своїх батьків, рада Миколаївської громади вперто продовжує судитися.

«Земельний кодекс у редакції ранньої фермеризації українського села, — продовжує адвокат Євген Падашуля, — не передбачав наперед визначених термінів щодо надання земель для створення фермерських господарств у постійне чи тимчасове користування. Не містив він і умов, за яких строки користування земельними ділянками могли б оголошуватися вичерпаними».

Юрист також наголошує на тому, що чинне земельне законодавство стосовно переходу ФГ разом із наданими їм землями до інших осіб потребує якнайшвидшого вдосконалення. Без цього майбутнє практично всіх фермерських осередків є невизначеним, адже їхні керманичі з часом будуть змінюватись. Це неминучий процес. Хоча, вважає Євген Падашуля, і зараз юридичних підстав достатньо, аби зупинити чи й заборонити безглузде і злочинне знищення дієздатних ФГ.

«Ще торік у березні, — розповідає Євген Григорович, — Верховний суд заявив, що за нормами закону «Про фермерське господарство» після оформлення дозволу на тимчасове користування земельними ділянками кожне ФГ реєструється у визначеному законом порядку, набуваючи статусу юридичної особи. А це означає, що користується землею не той чи інший фермер-громадянин, а конкретне фермерське господарство. Відбирати в останнього землю тільки через те, що його очолює, скажімо, не Григорій Фалько, а Сергій Фалько — незаконно».

Тобто покійний Григорій Фалько не був землекористувачем, не є ним і його син-спадкоємець Сергій Фалько. Користувач ділянки — фермерське господарство «Берегиня»! Саме цього категорично не хочуть визнати правоохоронні органи Дніпропетровщини і місцева влада Миколаївської ОТГ. Не беруть до уваги ще один дуже важливий аргумент: без селянина-товаровиробника не стане українського села. Фермерським династіям, як і селянському роду, не має бути переводу!

…Ватажки «Берегині» і «Світязя», не домігшись справедливості, на свій страх і ризик засіяли «спірні» землі. Але чи дадуть їм зібрати вирощене?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не «кумівство», а команда
Читати
Плануймо червень
Читати
Обережність — головне!
Читати
Стимулюватимуть фінансово
Читати
Центрвиборчком готується
Читати
Починають оновлення
Читати
Жертви злочинного режиму
Читати
Фатальна негода
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове