Архів
Вівторок,
28 травня 2019 року

№ 42 (19689)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Петиція до бундестагу

У НІМЕЧЧИНІ Голодомор українського народу 1932-1933 років, можливо, визнають геноцидом українців.

Докладніше...
Відставка, про яку давно говорять

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей оголосила про свою відставку 7 червня.

Докладніше...
Обрали економіста-правоцентриста

ЛИТВА. Безпартійний економіст Гітанас Науседа став новим президентом країни.

Докладніше...
Гостра політична криза

ВЕНЕСУЕЛА. Президент Ніколас Мадуро заявив про намір провести дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Розклад сил на найближчу п’ятирічку

В ЄВРОСОЮЗІ відбулись вибори до Європарламенту.

Докладніше...
Знову хімічні атаки

СИРІЯ. Війська Башара Асада застосували фосфорні бомби при обстрілі провінції Ідліб.

Докладніше...
Секретна зброя вже напоготові?

ІРАН пригрозив потопити авіаносці США, якщо ті «здійснять свою першу помилку».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Вінниччина

Тепловози — на брухт

Олена ГОРБУНЬ.

МЕШКАНЦІ Кирнасівки Тульчинського району вже 12 років поспіль докладають максимум зусиль, аби не дозволити порізати на брухт місцевий цукровий завод. Доходило й до жорстоких протистоянь із озброєними «тітушками». І ось нове загострення конфлікту. Торік у заводу з’явився новий власник. Він пообіцяв зберегти й розширити виробництво, працевлаштувати сотню робітників, відремонтувати ТЕЦ, залізничну гілку, склади. Час спливав, однак позитивних зрушень не відбувалося. На роботу взяли 20 чоловік, та й тих через три місяці звільнили.

А нещодавно представник підприємства заявив, що три тепловози треба перегнати на ремонт у Жмеринку. Люди зметикували, що йдеться не про ремонт, бо до тепловозів уже навідувалися хвацькі «спеціалісти з різаками», які навіть встигли виштовхати одну машину з ангара. Жителі Кирнасівки оперативно мобілізувалися й не дозволили порізати майно. Рятуючи завод, люди сподіваються, що держава нарешті простягне їм руку допомоги й підтримає громаду селища.

Закрили хлібозавод

А ОТ У ГАЙСИНІ не вдалося зберегти одне з найбільших у райцентрі підприємств, яке випікало хліб із 1945 року. Оскільки завод став нерентабельним, почалася процедура його ліквідації. Позбулися роботи дві сотні мешканців містечка й ближніх сіл. Лихо ще й у тому, що людей не скоротили, а змусили писати заяви за згодою сторін, аби не виплачувати компенсації. У районному центрі зайнятості терміново підшукують для них вакансії. Депутати райради дізналися, що рішення закрити підприємство одноосібно ухвалив власник, який перебуває... у Львові. Йому, бачте, звідти видніше, що потужностей Вінницького заводу вистачить, аби забезпечити хлібом і Гайсин. Те, що люди залишились без роботи, власника не хвилює.

Упевнено — на європейський ринок

ОБЛАСНА митниця поточного року видала 1774 сертифікати на товари, що експортуються до країн Європейського Союзу. Ця цифра перевищила торішній показник на 605 сертифікатів, що свідчить про зростання експортних операцій підприємств регіону. Про це поінформував очільник ГУ ДФС у Вінницькій області Валентин Калашников.

— Наразі статус уповноваженого, тобто схваленого, експортера присвоєно 12 суб’єктам Вінниччини. Найбільше наші виробники експортують заморожених тушок та частин курчат, а ще яблук, соєвої олії та макухи, — розповідає пан Калашников. — Загалом від часу підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС дедалі більше вітчизняних товарів потрапляють на європейський ринок. Найбільша кількість сертифікатів оформлена на продукцію, що йде до Польщі, Німеччини, Австрії, Нідерландів. Серед країн-партнерів і Бельгія, Румунія, Болгарія, Чеська Республіка.

Закликають вакцинуватись

В ОБЛАСТІ збільшується кількість хворих на кір. Медики закликають людей вакцинуватись, адже в наявності понад 35 тисяч доз відповідної вакцини. Близькою до епідемічного порогового рівня тут і ситуація з ГРВІ. Так, за даними Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України, число захворілих на кір у порівнянні з попереднім тижнем зросла на 15,4%, а на ГРВІ — на 13,7%.

Від початку року тут зареєстровано 3502 випадки кору. Захворюваність становить 223 випадки на 100 тисяч населення, що вдвічі більше, ніж у середньому по Україні. Серед занедужалих майже дві тисячі дітей. За останній тиждень до них додалося ще 45 діток. Прикметно, що понад 60 відсотків тих, хто підчепив цю напасть, не були щеплені проти неї.

Важливий крок до чистоти довкілля

У КАЛИНІВЦІ нарешті запрацювала сміттєсортувальна станція, яку будували два роки. Поки що там трудиться лише вісім робітників, але за декілька місяців станція запрацює вже на повну потужність. Сьогодні лише за одну годину сортується від семи до десяти кубометрів непотребу, тобто за робочий день перебирається все сміття райцентру. На будівництво сміттєсортувальної станції витратили понад 8 мільйонів гривень. Окрім того, на території підприємства створили звалище для органічних відходів, вкрите спеціальною плівкою. «По цій плівці може спокійно їздити техніка, — розповідає директор станції Олександр Янушевич. — Стала до ладу дренажна система, яка відповідає всім екологічним нормам».

Привчати людей до сортування сміття у місті почали ще 12 років тому. На вулицях розміщені майже 300 контейнерів для пластику, паперу, скла.

За неіснуючий борг — реальний строк

НЕЩОДАВНО спецпризначенці затримали в обласному центрі трьох зловмисників, які вимагали у фермера значну суму грошей. У джипі, на якому бандити прибули у кафе для зустрічі з чоловіком, правоохоронці виявили зброю. Операцію провели співробітники управління стратегічних розслідувань обласних управлінь Національної поліції та СБУ під процесуальним керівництвом обласної прокуратури. Як з’ясувалося, злочинці вимагали у фермера неіснуючий борг у розмірі 240 000 доларів США. Як «альтернативний» варіант розв’язання проблеми пропонували переоформити на підставну особу права власності на фермерське господарство та 200 гектарів сільськогосподарських земель.

Затриманим 27, 29 та 36 років. За таке правопорушення передбачено до семи років ув’язнення.

Обережно: шахраї

У ТУЛЬЧИНІ місцевий житель обміняв на базарі у незнайомого чоловіка 19 тисяч доларів. Спритний шахрай віддав містянину замість грошей сувенірні гривні. Нещасний зрозумів це, коли перевірив одну з купюр, яка виявилася фальшивкою, щоправда, виготовленою досить майстерно. На щастя, зловмисника затримали по гарячих слідах. Ним виявився 53-річний житель Хмельницької області. Тепер йому доведеться провести за ґратами найближчі вісім років.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Партія — наш рульовий
Читати
Симпатизують «усі»
Читати
На почин
Читати
Розпуск ВР оскаржили
Читати
До виборів готуйсь!
Читати
Поновлять, якщо все втихомириться
Читати
Дали ще часу
Читати
«Велика вода» забрала життя
Читати
Духовенству — духовне
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове