Архів
Вівторок,
28 травня 2019 року

№ 42 (19689)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Петиція до бундестагу

У НІМЕЧЧИНІ Голодомор українського народу 1932-1933 років, можливо, визнають геноцидом українців.

Докладніше...
Відставка, про яку давно говорять

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей оголосила про свою відставку 7 червня.

Докладніше...
Обрали економіста-правоцентриста

ЛИТВА. Безпартійний економіст Гітанас Науседа став новим президентом країни.

Докладніше...
Гостра політична криза

ВЕНЕСУЕЛА. Президент Ніколас Мадуро заявив про намір провести дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Розклад сил на найближчу п’ятирічку

В ЄВРОСОЮЗІ відбулись вибори до Європарламенту.

Докладніше...
Знову хімічні атаки

СИРІЯ. Війська Башара Асада застосували фосфорні бомби при обстрілі провінції Ідліб.

Докладніше...
Секретна зброя вже напоготові?

ІРАН пригрозив потопити авіаносці США, якщо ті «здійснять свою першу помилку».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Екологічна панорама

Табу на наземні СЕС

Олена БЕГМА.

РЯДОВИМ українцям таки заборонили встановлювати домашні сонячні електростанції безпосередньо на землі. Закон про це набув чинності. Зокрема, у ньому сказано, що ті з домовласників, хто облаштував домашні сонячні електростанції не лише на дахах будинків, а й на землі, не матимуть права продавати вироблювану ними електрику за «зеленим» тарифом. Вони отримуватимуть виплати лише з тієї частини своїх СЕС, які встановлені на дахах та/або фасадах будівель і капітальних споруд. При цьому споживач ще й зобов’язаний підтвердити, що споруда є капітальною.

Вочевидь, монополісти все-таки побачили реальну загрозу своїм майбутнім прибуткам з боку підприємливих і кмітливих господарів домоволодінь по всій країні. Держагентство з енергоефективності підрахувало, що тільки у першому кварталі 2019-го жителі країни встановили майже 1400 домашніх сонячних електростанцій. Загалом такими СЕС уже користуються майже 9 тисяч українських сімей.

До відома: «зелений» тариф — це тариф на електроенергію, вироблену з енергії сонячного випромінювання генерувальними установками приватних домогосподарств.

Чому б і тарілку не з’їсти?

ЯК вам таке: випити компот, а потім з’їсти склянку? Або ж тарілку, з якої щойно нам’яв кашу з котлетою? Звучить, як жарт, але таке можливо. В тому разі, якщо посуд буде їстівним, та ще й спеціально присмаченим для апетиту.

У світі давно й успішно ведуться подібні наукові розробки. Останніми роками у Європі набирають популярності їстівні склянки, ложки, контейнери для зберігання їжі та упаковка зі смаком винограду або томатів… В Україні подібні проекти тільки розгортаються. Нещодавно у Харкові були підбиті підсумки Всеукраїнського конкурсу наукових робіт серед студентів. Його переможницею стала студентка Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка Катерина Челембієнко, котра якраз і розробила кілька видів їстівного посуду. Галузева комісія зазначила, що її наукова робота на тему «Ecologicastreet food» гідна практичної реалізації.

Відмовляються від пінопласту

ПОПУЛЯРНА поштова компанія з експрес-доставки — «Нова пошта» — оголосила про перехід на екологічне пакування. Підприємство відмовилась від пінопласту на користь паперу вторинної обробки вітчизняного виробництва, яким віднині запаковують усі посилки. Такий екологічний формат, між іншим, допоможе навіть краще зберегти вміст пакунків од можливих пошкоджень у процесі транспортування. Зрештою, альтернатива наповнювачам позитивно позначиться на роботі у самих відділеннях, де стане чистіше й більше місця без відсутності блоків пінопласту та сміття від них.

Лише дозволу недостатньо

МАЙЖЕ 11,5 тонни непридатних хімічних засобів захисту рослин сьогодні накопичилось на теренах України. Підприємств із їх утилізації у нас немає. Як відомо, цьогоріч у лютому Кабінет міністрів дозволив утилізовувати негодящі отрутохімікати за кордоном. Відтоді лише три області скористалися такою можливістю. Про це йдеться у повідомленні Міністерства екології і природних ресурсів, в якому констатується, що є ще над чим працювати у цьому питанні. Може і решта областей були б не проти, проте проблема впирається радше в інше — брак коштів (а їх потрібно чимало), які треба заплатити іноземцям за таку послугу. Місцеві бюджети настільки дефіцитні й слабкі, що, як мовиться, не до «якихось там» прострочених отрутохімікатів.

Хутровий гуманізм

У НІМЕЧЧИНІ закрили останню хутрову ферму. Ще у червні 2017-го в цій країні набув чинності закон про обов’язковість їх ліквідації до 2022-го як таких, що завдають шкоди довкіллю. Згідно з урядовим планом, останніми мали спорожніти клітки такого господарства у місті Раден. Ще кілька місяців тому там жили близько 4000 норок, проте вже зараз всі домівки тваринок спорожніли. Під натиском активістів та борців за права тварин і цю останню хутрову ферму в ФРН закрили.

Загалом уже в 15 країнах Європи заборонено виробництво хутра. Чимало потужних західноєвропейських заборонених удома хутрових ферм потроху «поперебиралися» в Україну, законодавчо і ментально лояльну до такого бізнесу. Проте і в нас іще 7 лютого було зареєстровано законопроект №10019, який забороняє виробництво хутра і передбачає ліквідацію подібних ферм до 2025 року.

Новий заказник

«СТАРОМЛИНІВСЬКИЙ» — такий новий ботанічний заказник загальною площею 236 га засновано на території Великоновосілківського району Донеччини. Це цілинний типчаково-ковиловий степ, багатий на червонокнижні рослини — кострицю несправжньодалматську, кринітарію волохату, полин Маршаллова, ковилу волосисту. А ще белевалію сарматську, маренку сіроплідну… Фауна ділянки представлена теж унікальними в Європі, занесеними до додатків Бернської конвенції тваринами, як-от ящірка прудка, канюк звичайний, плиска жовта та біла, сорокопуди терновий та чорнолобий, трав’янка звичайна, коноплянка, махаон…

В ОДА нагадали, що на сьогодні на території області обліковуються 150 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 97 593,6 га.

Не продихнути

МІЖНАРОДНА організація «AirVisual», яка досліджує якість повітря в усьому світі, опублікувала свій черговий щорічний звіт. Найзабрудненішими виявилися Бангладеш, Пакистан та Індія. Найчистіше повітря — в Австралії, Новій Зеландії, Фінляндії та Ісландії, а також у Швеції та Норвегії.

Загалом до рейтингу потрапили 73 країни. На жаль, наша держава не може похвалитися чистим і «здоровим» повітрям, бо займає 49-ту позицію, що відповідає «погранично помірному» рівню безпеки. За ступенем забрудненості ми дихаємо майже таким самим повітрям, як жителі Франції, Бельгії, Німеччини, Філіппін і Колумбії.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Партія — наш рульовий
Читати
Симпатизують «усі»
Читати
На почин
Читати
Розпуск ВР оскаржили
Читати
До виборів готуйсь!
Читати
Поновлять, якщо все втихомириться
Читати
Дали ще часу
Читати
«Велика вода» забрала життя
Читати
Духовенству — духовне
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове