Архів
Вівторок,
28 травня 2019 року

№ 42 (19689)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Петиція до бундестагу

У НІМЕЧЧИНІ Голодомор українського народу 1932-1933 років, можливо, визнають геноцидом українців.

Докладніше...
Відставка, про яку давно говорять

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей оголосила про свою відставку 7 червня.

Докладніше...
Обрали економіста-правоцентриста

ЛИТВА. Безпартійний економіст Гітанас Науседа став новим президентом країни.

Докладніше...
Гостра політична криза

ВЕНЕСУЕЛА. Президент Ніколас Мадуро заявив про намір провести дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Розклад сил на найближчу п’ятирічку

В ЄВРОСОЮЗІ відбулись вибори до Європарламенту.

Докладніше...
Знову хімічні атаки

СИРІЯ. Війська Башара Асада застосували фосфорні бомби при обстрілі провінції Ідліб.

Докладніше...
Секретна зброя вже напоготові?

ІРАН пригрозив потопити авіаносці США, якщо ті «здійснять свою першу помилку».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

У балаклавах і зі зброєю — на родину фермера

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

ЗАПОРІЗЬКІ аграрії б’ють на сполох: почастішали випадки розбійних нападів на фермерів. «Дуже тривожний симптом, — розповідає керівник «Аграрного союзу» області Анатолій Тиховод. — Особливо обурив селян недавній випадок, коли жорстоко напали на члена нашої асоціації, керівника ПП «Реал — Агро» Приморського району Івана Попелєшка та його родину. Пізнього вечора Іван Петрович повернувся з поля, де вносили гербіциди під посіви, двері в оселі не замкнув. У дім увірвалися шестеро здорованів у камуфляжній формі, в балаклавах, з нарізною зброєю. Господаря і його дружину зв’язали, фермера катували окропом і праскою, відтак лікарі констатували дев’ять відсотків тяжких опіків, він досі перебуває в лікарні, погано почувається. Вимагали грошей, забрали готівку, якої було зовсім мало, але такою наругою завдали чоловіку великої фізичної й моральної шкоди. Це не поодинокий випадок, торік подібне скоїлося в Чернігівському, Приморському, Токмацькому районах, цього року — у Василівському, Запорізькому».

Цей факт змусив аграріїв апелювати до влади, правоохоронних структур. Голова обласної організації ГС «Аграрного союзу України» в Запорізькій області Анатолій Тиховод, голова аграрної партії області Олег Ніколенко, керівник асоціації фермерів Анатолій Довгань, голова обласної організації роботодавців АПК Катерина Луценко підготували спільну заяву до голови Запорізької ОДА, начальника обласної поліції, голови обласної ради та прокурора області з вимогою розслідувати цей та низку інших злочинів, навести лад у регіоні та зупинити злочинців, які активно розпоясалися.

Підписанти повідомили, що це не перший напад на платників податків, які працюють в аграрній сфері. До того ж останнім часом почастішали випадки розкрадання обладнання системи зрошення. У зверненні наголошується, що аграрії обурені бездіяльністю правоохоронних органів, що призводить до засилля криміналітету. Звернулися до влади з вимогою провести круглий стіл із силовиками, щоб разом знайти вихід і захист.

Така нарада на обласному рівні відбулася. На ній прозвучали інші факти безчинств, скоєних проти аграріїв. З’ясувалося, що розбійні напади на фермерів здійснювалися і раніше. Як зазначив заступник голови ГУ Нац­поліції у Запорізькій області Олександр Панченко, ця картина типова й для інших регіонів, у нашій порівняно з ними зафіксовано найменшу кількість подібних злочинів. Хоча селян це мало тішить, бо доводиться жити й працювати у тривозі. Так, два роки тому було зафіксовано вісім розбійних нападів, з яких розкрито чотири. Торік сталося п’ять випадків, із них розкрито два. Нині в краю зареєстровано два розбійні напади, один із них розкрито. У справі фігурують підозрювані з інших регіонів.

Із 2017 року при Запорізькій облдержадміністрації діє регіональний штаб із протидії протиправному поглинанню та силовому захопленню сільськогосподарських підприємств. А нині зловмисники перейшли іще на один формат — вони грабують тих фермерів, які отримали кошти від продажу сільгосппродукції. Усіма можливими, згідно із законодавством, способами обіцяє захищати майнові права аграріїв та не допускати жодних проявів рейдерства очільник ЗОДА Костянтин Бриль.

Зрештою, порушена тема отримала резонанс — зараз при об’єднаних територіальних громадах працюватимуть фахівці Національної поліції, планується облаштувати систему оповіщення з «тривожними» кнопками, впровадити проект «Безпечне село» з належною кількістю відеокамер. Наміри гарні, залишається сподіватися, що вони швидко і належним чином реально справдяться. Адже за недовгий час фермери продаватимуть збіжжя нового врожаю і ласі поживитися чужими грішми спритники вже продумують нові детективні оборудки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Партія — наш рульовий
Читати
Симпатизують «усі»
Читати
На почин
Читати
Розпуск ВР оскаржили
Читати
До виборів готуйсь!
Читати
Поновлять, якщо все втихомириться
Читати
Дали ще часу
Читати
«Велика вода» забрала життя
Читати
Духовенству — духовне
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове