Архів
Вівторок,
28 травня 2019 року

№ 42 (19689)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Петиція до бундестагу

У НІМЕЧЧИНІ Голодомор українського народу 1932-1933 років, можливо, визнають геноцидом українців.

Докладніше...
Відставка, про яку давно говорять

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей оголосила про свою відставку 7 червня.

Докладніше...
Обрали економіста-правоцентриста

ЛИТВА. Безпартійний економіст Гітанас Науседа став новим президентом країни.

Докладніше...
Гостра політична криза

ВЕНЕСУЕЛА. Президент Ніколас Мадуро заявив про намір провести дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Розклад сил на найближчу п’ятирічку

В ЄВРОСОЮЗІ відбулись вибори до Європарламенту.

Докладніше...
Знову хімічні атаки

СИРІЯ. Війська Башара Асада застосували фосфорні бомби при обстрілі провінції Ідліб.

Докладніше...
Секретна зброя вже напоготові?

ІРАН пригрозив потопити авіаносці США, якщо ті «здійснять свою першу помилку».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освіта

Без «терміну осілості»

Олена КОЩЕНКО.

Нинішнього року дещо змінено умови надання пільг випускникам сільських шкіл, які вступають до закладів вищої освіти. Для них скасовується так званий термін осілості.

СТАРТУВАЛА основна сесія ЗНО. Незабаром в університетах і коледжах запрацюють приймальні комісії. Відомо, що не завжди випускники шкіл, плануючи вступ, розраховують лише на свої знання (читай — бали у сертифікатах ЗНО). Багато хто налаштований скористатися певною соціальною пільгою, що дає можливість «підкоригувати» конкурсний бал у бік збільшення. Зокрема, це й «сільський коефіцієнт», на який помножується підсумковий конкурсний бал абітурієнта. Його було запроваджено два роки тому для одинадцяти­класників, що зареєстровані в селі та в рік вступу здобули повну загальну середню освіту у сільській школі. Так, для дуже дефіцитних народногосподарських спеціальностей, яким надається особлива підтримка держави, нинішнього року він дорівнює 1,05, для решти професій — 1,02.

Здавалось би, лише якихось кілька сотих «доважку», проте нерідко саме вони і дають змогу здобути перевагу при зарахуванні перед випускником міської школи з такими ж балами сертифіката ЗНО. Цей привілей сільській молоді покликаний «компенсувати» їй пересічно нижчу якість освіти. Ніде правди діти: якщо поглянути на статистику складання тестів зовнішнього незалежного оцінювання, то результати абітурієнтів із села і міста загалом різняться мало не вдвічі на користь останніх. На жаль, у багатьох сільських школах низький фаховий рівень педагогічних працівників, слабка матеріальна база, а батьки не мають змоги найняти репетиторів. Тому це цілком справедлива компенсація державою нерівних можливостей дітей.

Як значиться у поясненні міністерства, вступникам до закладів вищої освіти, які мають право на «сільський коефіцієнт», необхідно підтвердити своє місце проживання відповідною довідкою, заздалегідь узятою у сільраді. Її форма є в додатку 13 до Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою КМУ №207 від 2 березня 2016 року.

А новація нинішнього року полягає у наступному. Для нарахування коригувального «сільського коефіцієнта» Міністерство освіти усунуло так званий термін осілості — обмеження щодо необхідного мінімального терміну реєстрації у селі. Досі, нагадаємо, треба було мати «прописку» не менш як два роки до часу закінчення сільської школи.

Пам’ятається, попередніми роками, коли ще тільки запровадили цю пільгу, було чимало розчарувань. Адже подекуди у дітей, які навчаються в сільській школі, за документами зовсім інше місце реєстрації, часом навіть не в цій області. У когось розлучилися батьки, і один із них переїхав у село, але реєструватися там з різних причин не квапиться. Трапляється, що школяра через сімейні обставини віддали бабусі чи дідусеві, які мешкають у сільській місцевості, на тимчасову опіку, яка затяглася на роки. Словом, у житті — розмаїття ситуацій. Тепер же хоч і за місяць до закінчення сільської школи можна оформити реєстрацію дитини в цій же сільській місцевості. Нехай і тимчасову, але вона дасть дитині додатковий шанс при вступі до закладу вищої освіти. Чи не потягне це за собою зловживань? Це вже радше зона відповідальності сільської громади, яка достеменно знає, хто насправді жив та навчався в селі, а хто хоче тишком-нишком зареєструватися, щоб скористатися сільським коефіцієнтом.

Своєю чергою МОН уже завантажило до Єдиної державної електронної бази з питань освіти перелік шкіл, учні яких мають право на вказану пільгу. Щоб перевірити список навчальних закладів, розташованих на території сіл, міністерство звернулося до місцевих органів управління освітою із проханням про його верифікацію. В електронних кабінетах випускників цих шкіл має бути повідомлення про можливість застосування «сільського коефіцієнта». При цьому МОН особливо наголошує: цей коефіцієнт поширюється лише на села і не передбачається для селищ. Водночас він не застосовується для осіб, що є внутрішньо переміщеними особами та проживають у селі без реєстрації.

Поза сумнівом, багато хто захоче скористатися цим додатковим шансом здобути вищу освіту. Але вступ до омріяного вишу ще не означає успіху в подальшому дорослому житті, зауважують освітні експерти, добре обізнані з реальним станом безробіття у країні. Адже сьогодні добрі дві третини тих, хто не може працевлаштуватись за фахом, — саме дипломовані випускники закладів вищої освіти. Все ж головне — правильний вибір професії. Конкурентоздатної і високозатребуваної у суспільстві. Тільки така у майбутньому реально прогодує, а не припалий пилом диплом ЗВО.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Партія — наш рульовий
Читати
Симпатизують «усі»
Читати
На почин
Читати
Розпуск ВР оскаржили
Читати
До виборів готуйсь!
Читати
Поновлять, якщо все втихомириться
Читати
Дали ще часу
Читати
«Велика вода» забрала життя
Читати
Духовенству — духовне
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове