Архів
Вівторок,
28 травня 2019 року

№ 42 (19689)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Петиція до бундестагу

У НІМЕЧЧИНІ Голодомор українського народу 1932-1933 років, можливо, визнають геноцидом українців.

Докладніше...
Відставка, про яку давно говорять

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей оголосила про свою відставку 7 червня.

Докладніше...
Обрали економіста-правоцентриста

ЛИТВА. Безпартійний економіст Гітанас Науседа став новим президентом країни.

Докладніше...
Гостра політична криза

ВЕНЕСУЕЛА. Президент Ніколас Мадуро заявив про намір провести дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Розклад сил на найближчу п’ятирічку

В ЄВРОСОЮЗІ відбулись вибори до Європарламенту.

Докладніше...
Знову хімічні атаки

СИРІЯ. Війська Башара Асада застосували фосфорні бомби при обстрілі провінції Ідліб.

Докладніше...
Секретна зброя вже напоготові?

ІРАН пригрозив потопити авіаносці США, якщо ті «здійснять свою першу помилку».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Вузли реформ

На волю селян начхати

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

Дніпропетровська область.

Свого часу про Дніпропетровщину напівжартома говорили, що вона, звичайно, не перша в Україні, однак і не друга. Сьогодні цей крилатий вислів пригадали й цитують знову — з приводу того, що область, може, й не перша, але й не остання у справі децентралізації. Створених тут на сьогодні об’єднаних територіальних громад 63. Це далеко не найвищий показник в Україні, але, на жаль, Дніпропетровщина перша за кількістю конфліктів, пов’язаних із цим процесом, які завбачливо приховують…

НАГАДАЄМО, що Закон про децентралізацію передбачає заснування ОТГ виключно волею жителів населених пунктів. Він так і називається — «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Аби забезпечити новоутвореним ОТГ реальну змогу самостійно задовольняти власні потреби і розв’язувати проблеми, були внесені зміни до Бюджетного та Податкового кодексів, завдяки чому відбулася фінансова децентралізація, яка насамперед і заохотила дрібні сільські ради об’єднуватися.

Потрібно було неодмінно внести зміни і до Конституції, щоби гарантувати майбутнім ОТГ усі права на автономне управління. Проект розробили, він дістав високу оцінку Венеційської комісії, але «політичні обставини» не дозволили Верховній Раді затвердити його. Тим часом на місцях, передусім у райцентрах, завелося чимало «вождів» місцевого розливу, які всіма фібрами своїх душ відчули, що насувається чорна смуга в їхньому житті. Завершиться процес децентралізації, і потреба у тих же РДА та райрадах, усіляких управліннях і службах, відділах та комітетах відпаде. Куди ж подітися, де знайти притулок усім «бувалим у бувальцях» кадрам?

Отож поки ідея децентралізації не закріплена в Конституції, на місцях заходилися зганяти народ в ОТГ, в яких можна потім легко і спритно знову всістись у керівні крісла і за звичкою далі поганяти селянами. В підсумку у всіх без винятків районах громади утворювалися з боєм і не завдяки, а всупереч волі місцевих «вождів». Обл-держадміністрація теж не стояла осторонь: на свій розсуд напрацювала приблизний проект утворення ОТГ і заходилася нав’язувати народу «мудрі» й «далекоглядні» рекомендації, часто наперекір бажанням, які висловлюють селяни.

Утворення Піщанської ОТГ у Новомосковському районі переросло у дворічну епопею. ОДА на чолі з Валентином Резніченком навіть подавала до суду, вимагаючи визнати недійсними добровільні рішення і депутатів, і окремо всіх жителів Піщанської, Орлівщанської, Знаменівської і Меліоративної сільських рад з’єднатися докупи. Запитаєте, з якого дива чинили шалений опір? А скринька не була й замкнена: в межах Новомосковського і частково сусідніх Дніпровського та Магдалинівського районів чимало орних угідь перебуває під контролем тутешнього «земельного магната» Вадима Нестеренка, який є водночас депутатом Верховної Ради, колишнім «регіоналом», а нині членом БПП. То цей Вадим Григорович висунув ну геть «сміливу» ідею — не просто з усього Новомосковського району, а частково й із сусідніх Магдалинівського і Дніпровського утнути окрему супергромаду. Нардепу з усіх сил старалася прислужитися ОДА. У підсумку Піщанська ОТГ таки здобула перемогу, але лише завдяки тому, що діяла «аж через Київ».

А нещодавно близько сотні жителів чотирьох приорільських сіл — Миколаївки та Обухівки, Партизанського і Балівки — пікетували облдержадміністрацію та облраду. Мітинг видався бурх-ливим і гучним, як за часів обох Майданів. І селян можна і треба зрозуміти: ще понад три роки тому мешканці Миколаївки і Обухівки — центрів сільських рад — дійшли порозуміння щодо подальшої своєї долі у складі двох об’єднаних територіальних громад. Одначе ОДА досі не дає свого висновку стосовно відповідності проекту законодавству.

— Я з тих, — говорить учасник АТО з Обухівки, а нині голова тутешнього молодіжного патріотичного клубу «Обухівська Січ» Станіслав Мінчун, — хто свого часу ініціював створення разом із Миколаївською сільрадою Обухівської ОТГ. Тому з усією відповідальністю свідчу, що нашій боротьбі понад три роки, відколи відбулися сесії сільських рад та збори жителів населених пунктів, що висловилися «за»…

Два з гаком роки тому область заперечувала стосовно створення вищеназваної ОТГ з тієї причини, продовжує Мінчун, що Обухівка з Горянівкою — це Дніпровський район, а Миколаївка — Петриківський. Відтак руйнуються межі між двома районами, що нібито недоцільно. Але ще позаторік у березні Верховна Рада ухвалила Закон «Щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів», розблокувавши ці перепони. Тільки у випадку, про який мова, це не помогло. Цього разу на заваді стала обласна рада. Коли до гурту сходяться сільрадівські території різних районів, облрада має заздалегідь внести зміни в адміністративне розмежування територій області. А постійна депутатська комісія з цих повноважень і сама не розглядає, і на сесію не виносить це питання. Відтак нема змін — ЦВК у Києві позбавлена змоги оголошувати вибори сільського голови і депутатів нової ОТГ. Все. Глухий кут!

Побратим Станіслава Мінчуна, також учасник АТО з Миколаївки Юрій Єгоров, усе, що відбувається навколо утворення Обухівської ОТГ, чітко кваліфікує змовою проти децентралізації за добровільними рішеннями селян, яка на Дніпропетровщині набула тотальних масштабів. Дійшло до того, що коли у Миколаївці обурений люд оголосив безстрокову акцію протесту через ігнорування його волі, сюди завезли загін «тітушок», щоб залякати і приборкати селян!

Подібна ситуація із об’єднанням Балівки та Партизанського, які також є центрами сільрад. За винятком того, що обидва населені пункти належать Дніпровському району і є рішення суду, винесене ще торік у квітні. В ньому чорним по білому написано, що дії ОДА стосовно перешкоджання сіл об’єднуватися є протиправними. Одначе обласна влада й пальцем об палець не вдарила, щоб виконати рішення суду і волю народу.

— І це незважаючи на те, — бідкається жителька Балівки Надія Височина, — що в не надто далекому минулому Балівка і Партизанське були однією сільською радою. І що позаторік ми живим ланцюгом, узявшись за руки, стали між обома селами вздовж автомагістралі національного значення, сигналізуючи про єдність і злуку. Але Дніпро так і не забажав нас чути, а Київ, вочевидь, не дочув.

А більше у Балівці та Партизанському воліють знати, на чиє «замовлення» блокується створення і їхньої, Балівської ОТГ, і Обухівської по сусідству. Побутує версія, що в одній високій інстанції обласного масштабу знайшовся держслужбовець високого рангу, який намірився восени обиратися в нардепи. І прицілився на Петриківський район як центр мажоритарного виборчого округу. Отож він проти, аби регіон «роздробили». Селяни навіть називають прізвище майбутнього кандидата та попереджають, що «жодного голосу від нас він не одержить». Одначе імовірніше, гадаємо, інше: Петриківський район найменший в області, ділиться лише на дев’ять сільських рад, на які сукупно припадає двадцять населених пунктів. То нинішні чільники району запозичили слушну для них ідею Вадима Нестеренка зберегти Петриківщину єдиною ОТГ. Вдасться їм це — всидять у керівних кріслах на чолі району у вигляді об’єднаної територіальної громади…

Факт залишається фактом: понад три роки тому жителі чотирьох тутешніх сільрад виявили бажання об’єднатися у дві окремі ОТГ, але зробити їм це не дають. Крім того, нинішнього року утворення ОТГ за добровільною згодою населення скінчиться. Хто не встигне, того чекає примусова децентралізація. А тоді вже як місцеві «верхи» відміряють, так і відріжуть. Селянам просто нікуди буде діватися...

Наостанок новій владі наполегливо радимо більш ніж на рік продовжити термін добровільного об’єднання територіальних громад. І не заважати людям на місцях самостійно визначатися, з ким їм краще гуртуватися.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Партія — наш рульовий
Читати
Симпатизують «усі»
Читати
На почин
Читати
Розпуск ВР оскаржили
Читати
До виборів готуйсь!
Читати
Поновлять, якщо все втихомириться
Читати
Дали ще часу
Читати
«Велика вода» забрала життя
Читати
Духовенству — духовне
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове