Архів
Вівторок,
28 травня 2019 року

№ 42 (19689)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Петиція до бундестагу

У НІМЕЧЧИНІ Голодомор українського народу 1932-1933 років, можливо, визнають геноцидом українців.

Докладніше...
Відставка, про яку давно говорять

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр Тереза Мей оголосила про свою відставку 7 червня.

Докладніше...
Обрали економіста-правоцентриста

ЛИТВА. Безпартійний економіст Гітанас Науседа став новим президентом країни.

Докладніше...
Гостра політична криза

ВЕНЕСУЕЛА. Президент Ніколас Мадуро заявив про намір провести дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Розклад сил на найближчу п’ятирічку

В ЄВРОСОЮЗІ відбулись вибори до Європарламенту.

Докладніше...
Знову хімічні атаки

СИРІЯ. Війська Башара Асада застосували фосфорні бомби при обстрілі провінції Ідліб.

Докладніше...
Секретна зброя вже напоготові?

ІРАН пригрозив потопити авіаносці США, якщо ті «здійснять свою першу помилку».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Урожай кісточкових під загрозою

Устина ГРЕЧАНЮК.

МИНУЛА дощова і холодна весна попсувала нерви і хліборобам, і садівникам. Останні скаржаться на те, що багато садів уражені небезпечною хворобою — моніліозом. Це підтвердила і начальниця відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру Тетяна Адаменко.

«Ушкодження від приморозків, які спостерігались у квітні та на початку травня, було мінімальним, — запевнила метеоролог. — Але маємо повідомлення, що у багатьох регіонах абрикоси, вишні й груші масово уражені моніліозом». За її словами, це зумовлено різким похолоданням під час цвітіння дерев та похмурою дощовою погодою. Хвороба уражує спершу квітки, а потім листя і навіть гілля плодових. На думку Т. Адаменко, через цю напасть деякі регіони можуть узагалі залишитись без урожаю кісточкових.

Тим часом черкаські садівники прогнозують, що втрата абрикосів в області через холодну погоду та хвороби дерев може сягнути 60%. «Дуже активні цього року твердокрилі шкідники, зокрема оленка волохата, бронзівка зелена, — стверджує кандидат біологічних наук Ольга Зубенко. — Також кісточкові були дуже пошкоджені сливовим пильщиком. Очікується велика втрата яблук, груш та вишень».

Що залишимо нащадкам?

ФАХІВЦІ Національної Екологічної Ради України стверджують, що коли не вжити негайних заходів, то до 2050 року в українських водоймах може зникнути риба. За словами вчених, настільки критичної ситуації в країні ще не було: 90% видів великих хижих риб, зокрема щука, судак, сом, через надмірний, просто грабіжницький вилов уже ніколи не зможуть відновитися до колишньої чисельності. Та й «мирної» річкової риби стало у рази менше. За даними фахівців, традиційного для українських водойм ляща у порівнянні з 1991 роком залишилося не більше 25%, а сазана і жереха — 10%. А такі види, як чехоня, головень, лин, тепер дуже рідкісні. Від тотального розграбовування рибного ресурсу потерпають не тільки річки, а й моря.

Екологи наполягають на повному припиненні промислу у внутрішніх водоймах країни. Також необхідно суттєво послабити режим промислового вилову у Чорному і Азовському морях до відновлення рибного ресурсу хоча б до рівня 1991 року. На їхню думку, вилов риби у нинішніх невиправдано великих масштабах у внутрішніх водоймах потрібен тільки контролюючим цей процес держструктурам, які «присмокталися» до вітчизняного ресурсу живого срібла, плодячи зловживання і корупцію.

Iндекс сала

ЗА ОСТАННЬОЮ інформацією Держстатистики, середні споживчі ціни на сало в Україні становлять 75,71 грн за кг продукту. Найдорожче український національний продукт продають у Києві — 115,7 грн/кг (89грн/кг в області), найдешевше — на Волині: 51,2 грн. Відносно недорого можна купити сало у Тернопільській та Хмельницькій областях — там 1 кг продукту обійдеться у 52 та 60 грн відповідно.

Водночас Держстат повідомляє, що в нашій країні станом на 1 травня поголів’я свиней скоротилося до 6,1 мільйона, що на 0,4% менше, ніж було на цю дату торік. Корів зменшилося на 4%, їх поголів’я сьогодні 1,9 мільйона, овець та кіз — на 2,6% і становить 1,57 мільйона голів. А от поголів’я птиці щороку зростає. У порівнянні з відповідним періодом воно приплюсувало 4,6% і налічує 210,3 мільйона голів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Партія — наш рульовий
Читати
Симпатизують «усі»
Читати
На почин
Читати
Розпуск ВР оскаржили
Читати
До виборів готуйсь!
Читати
Поновлять, якщо все втихомириться
Читати
Дали ще часу
Читати
«Велика вода» забрала життя
Читати
Духовенству — духовне
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове