Архів
П’ятниця,
24 травня 2019 року

№ 41 (19688)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Найбільші континентальні вибори

В ЄВРОСОЮЗІ розпочалися чотириденні вибори до Європарламенту.

Докладніше...
Зброя як запорука стабільності

ПАКИСТАН випробував балістичну ракету, здатну нести ядерний заряд.

Докладніше...
Економічна вигода у пріоритеті

У НІМЕЧЧИНІ виступили проти санкцій США через «Північний потік-2».

Докладніше...
Відставка за відставкою

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лідер палати громад подала у відставку через проблеми з Brexit.

Докладніше...
Після скандалу

АВСТРІЯ. Почав роботу перехідний уряд.

Докладніше...
Навчання НАТО

У РУМУНІЇ відбуваються найбільші навчання НАТО у сфері комунікацій та інформатики — «Steadfast Cobalt 2019».

Докладніше...
Протести

ЧЕХІЯ. У Празі відновилися масові антиурядові протести.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Біда

Пасічники у відчаї

 Олена БЕГМА.

Останніми роками інформпростір ряснів інформацією про рейдерські атаки на фермерів. На їхній захист стають ЗМІ, громадські організації, створюються антирейдерські штаби. Але, вочевидь, час захищатися і від бездумної шкідливої діяльності самих фермерів. Багато хто здогадався, що йдеться про знищення ними найкориснішої у світі комахи — бджоли.

НАША газета не раз писала про цю проблему. Торік масовий мор бджіл сягнув небувалого масштабу. Здавалося б, що після великого негативного резонансу агровиробники змінять збиточну практику обприскування та почнуть із повагою ставитися до праці пасічників. Але ж ні! Певно, багатьом із них гроші замінили совість.

Чи не щодня з усіх регіонів надходять повідомлення про отруєння бджіл пестицидами. Останнє, яке вражає обсягом біди, надійшло з Одещини. У Болградському районі загинуло кілька мільйонів бджіл. На восьми пасіках постраждали близько восьмисот вуликів… Як уже з’ясувала комісія, місцевий фермер покропив посіви квітуючого нині ріпаку інсектицидом: хоч і не забороненим, проте використовувати його дозволено лише до або після цвітіння.

«Фермер стверджує, що він лікує свої рослини. Але лікують фунігіцидом, а він обробляв інсектицидом», — так прокоментував ситуацію сільський голова Василівки, де стався інцидент, Петро Бойчев.

Місцевим пасічникам доводиться виносити бджіл з-під вуликів відрами. Та це ще не кінець лиха. Бо бджоли, що народжуються, досі вилітають собі на погибель. Зокрема, у пасічника Михайла Томєва загинули комахи з усієї сотні вуликів.

Збитки кожного з бджолярів — від декількох сотень тисяч до мільйона гривень. Домагатися їх відшкодування вони будуть через суд. Екологи кажуть, що за шкоду, заподіяну довкіллю, фермеру може загрожувати кримінальна відповідальність. Нині пасічники чекають на результати ще однієї експертизи, яка має остаточно підтвердити, що бджоли загинули саме від інсектициду.

Втім, в агрофірмі причетності до біди не заперечують. Проте в тому, що сталося, звинувачують… самих бджолярів. Мовляв, ті мали б зачинити своїх комах у вуликах і принаймні кілька днів їх звідти не випускати. «На наші рослини напала капустяна міль. Ми не можемо працювати з таким препаратом, який не зачіпає бджіл. У нас 1350 пайовиків, і якщо загинуть посіви, вони спитають із мене», — каже фермер, наголошуючи, що відшкодовувати збитки не збирається.

Роблячи подібні заяви, та ще й прикриваючись пайовиками, фермер демонструє свої непрофесійність і аморальність. Бо бджоли — це не лише мед, а й запилення рослин. А отже, і врожай у садках і на городах людей, що живуть у цій місцевості. Хочеться нагадати таким горе-аграріям: якби комахи-трудівниці цього не робили, то 75% продовольчих культур, вирощуваних у світі, просто не існувало б. В усіх країнах проводяться кампанії на підтримку золотокрилок, бо загроза їх зникнення цілком реальна. «Коли загине остання бджола — загине людство», — попереджають учені. Тож, фермери, не втрачайте совість. Багато хто підставляв вам плече у скрутні часи. Не зрадьте їхньої довіри.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Про Україну — без України
Читати
Входимо у нові вибори
Читати
Угоди втратили значення
Читати
Ще один «безвіз»
Читати
Субсидіями забезпечили
Читати
ЗНО розпочато
Читати
Потроху розвиваються
Читати
Успішно продаємо
Читати
Борги — підстава для відмови
Читати
Можемо залишитись без води
Читати
Хочеться вірити
Читати
Маємо першого лауреата
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове