Архів
П’ятниця,
24 травня 2019 року

№ 41 (19688)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Найбільші континентальні вибори

В ЄВРОСОЮЗІ розпочалися чотириденні вибори до Європарламенту.

Докладніше...
Зброя як запорука стабільності

ПАКИСТАН випробував балістичну ракету, здатну нести ядерний заряд.

Докладніше...
Економічна вигода у пріоритеті

У НІМЕЧЧИНІ виступили проти санкцій США через «Північний потік-2».

Докладніше...
Відставка за відставкою

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лідер палати громад подала у відставку через проблеми з Brexit.

Докладніше...
Після скандалу

АВСТРІЯ. Почав роботу перехідний уряд.

Докладніше...
Навчання НАТО

У РУМУНІЇ відбуваються найбільші навчання НАТО у сфері комунікацій та інформатики — «Steadfast Cobalt 2019».

Докладніше...
Протести

ЧЕХІЯ. У Празі відновилися масові антиурядові протести.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Геополітика

Україна — новий Iзраїль?

Михайло ГУБАШ.

Експерти Центру Кантора при Тель-Авівському університеті нещодавно опублікували підсумкову доповідь щодо проявів антисемітизму у світі в 2018 році.

ЗГІДНО з дослідженням авторитетної установи, лідерами за кількістю таких інцидентів стали Сполучені Штати Америки (понад сто випадків), Велико-британія (68), Франція і Німеччина (по 35) та Канада (20). Водночас, зазначається в доповіді, в Україні, як і у всій Східній Європі, кількість антисемітських проявів, пов’язаних із насильством, знижується.

Такі результати наукового дослідження ізраїльських експертів певною мірою розвінчують міф про нібито особливі антисемітські настрої, притаманні українцям з давніх часів. На жаль, таку думку поширюють деякі українські політики і діячі єврейського походження. Проте цю упередженість, як бачимо, фахово спростовують їхні ізраїльські брати. Тож можна було б порадіти за співвітчизників-українців, які виявляють толерантність до представників інших народів, зокрема і євреїв, котрі призначаються на високі державні посади, обираються депутатами різних рівнів і навіть президентом країни.

Однак не все, виявляється, так просто. Принаймні деякі спостерігачі застерігають про небезпеку, пов’язану з внутрішньою ситуацією в Україні. Так, відомий учений і громадський діяч Петро Масляк попереджає: «В чому головна геополітична небезпека обрання етнічного єврея Зеленського президентом України? Справа в тому, що в очах світового співтовариства наша держава перетворилася на другий Ізраїль, де і прем’єр-міністр, і президент є етнічними євреями».

Ну то й що, скажете ви. Адже євреї — то розумні люди, як нещодавно заявляв «бацька» Олександр Лукашенко. Тож, може, вони наведуть лад у нашій державі? Чом би й ні?

Але професор Масляк пояснює, що світове співтовариство й ісламське світове співтовариство — то дуже різні речі: «В очах арабів і мусульман Україна нині є захопленою сіоністами державою, де правлять євреї і їхні агенти. Вони сприйматимуть Україну як донора Ізраїлю і світового сіонізму — головного ворога ісламу, — вважає П. Масляк і застерігає: — А ось це вже дуже небезпечно. Коли мусульмани вирішили, що в США фінансову владу захопили сіоністи, вони знищили пасажирськими літаками вежі-близнюки у Нью-Йорку, символ фінансової могутності євреїв у світі, чим поставили США на межу існування. Що вони знищать в Україні, щоб не дозволити використати величезні ресурси нашої країни і нації на службу Ізраїлю і цим самим значного посилення світового сіонізму, я не знаю. Але в нас багато ГЕС і атомних станцій».

Хай там як, а така перспектива навряд чи когось обрадує. Втім, хтось може заперечити, що подібні побоювання не мають під собою ґрунту, мовляв, це конспірологія або навіть фантазії автора. Проте з ідеєю створити на території кількох областей південного сходу України новий Ізраїль (проект «Небесний Єрусалим»), переселивши туди населення сучасної ізраїльської держави, вже не один рік носиться такий собі Ігор Беркут. І, як не дивно, знаходить прибічників цього проекту, зокрема і в самому Ізраїлі.

Втім, нема чому дивуватись. Адже ймовірність зникнення сучасного Ізраїлю під тиском арабського мусульманського світу припускали чимало відомих і впливових людей, у тому числі й американський діяч найвищого штибу Генрі Кіссинджер. Ще 2013-го він (разом із представниками 16 американських спецслужб) стверджував, що «через десять років Ізраїлю не буде». А це вже не фантазії або необґрунтовані вигадки. Все дуже серйозно з огляду на непримиренність, яку демонструють представники іудаїзму та ісламу одне до одного. До речі, про те, куди подітися мільйонам громадян єврейської держави й де вони зможуть знайти притулок і врятуватися, єврей Кіссинджер тоді нічого не сказав. Проте навряд чи це будуть Сполучені Штати або країни Західної Європи — там давно вже наплив емігрантів, які сповідують мусульманство. Це одна з причин, чому євреї виїжджають звідти. А тепер подивимося на результати нещодавньої доповіді Центру Кантора при Тель-Авівському університеті щодо виявів антисемітизму у світі в 2018 році… Й багато що стане зрозумілим.

6 травня на порталі відомої російської газети «Завтра» з’явилася стаття одіозного Сергія Глазьєва — помічника президента РФ Володимира Путіна. У своєму дописі він, говорячи про інтереси західних «кукловодів», зокрема, зазначив: «Можливо, ставка на Зеленського, зроблена задовго до цих виборів, пов’язана із загальним креном адміністрації Трампа у бік крайньо правих сил в Ізраїлі... Ймовірно, вони поставлять перед оновленим київським режимом нові завдання. Я не виключаю, наприклад, можливості масового переїзду на «зачищені» від російського населення землі південного сходу України жителів Землі обітованої, які втомилися від перманентної війни на Близькому Сході».

Того ж дня, 6 травня, новообраний президент України Володимир Зеленський зустрівся з членами Ради рабинів України. Він закликав їх підтримати напрацьовану під час його зустрічі з представниками різних релігій і культур «нашу ідею розбудови діалогу з мешканцями тимчасово окупованих територій на Сході України та Криму». Рабин Донбасу Пінхас Вишецький, який тривалий час прожив у Донецьку, відзначив, що це є найправильніший та найдієвіший шлях.

Серед іншого на зустрічі йшлося про боротьбу з антисемітизмом. Учасники відзначили, що в Україні сьогодні ця проблема не є такою гострою, як в інших країнах. Щорічно сюди приїжджає понад 800 тис. паломників, на території країни поховані 150 єврейських праведників.

«На сьогодні в Україні проживає не менш як півмільйона євреїв (за даними останнього перепису населення у 2001 р. в Україні проживало 103,6 тис. євреїв, або 0,2% від загальної кількості. — Ред.), для яких Україна — рідна земля, яку ми любимо. І мріємо про те, щоб життя в Україні було гідним і щасливим для всіх людей. Немає жодних суперечностей у тому, щоб бути євреєм і бути справжнім патріотом України», — наголосив головний рабин Дніпра і Дніпропетровської області Шмуель Камінецький.

«Все просто в цьому світі. Україною керують євреї, президента-єврея обрали українці, значить, вони агенти євреїв. Така логіка мусульман і не лише їх, — вважає Петро Масляк і констатує: — І нікого ні в чому переконувати не треба. Хіба що недолугих українців...»

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Про Україну — без України
Читати
Входимо у нові вибори
Читати
Угоди втратили значення
Читати
Ще один «безвіз»
Читати
Субсидіями забезпечили
Читати
ЗНО розпочато
Читати
Потроху розвиваються
Читати
Успішно продаємо
Читати
Борги — підстава для відмови
Читати
Можемо залишитись без води
Читати
Хочеться вірити
Читати
Маємо першого лауреата
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове