Архів
П’ятниця,
24 травня 2019 року

№ 41 (19688)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Найбільші континентальні вибори

В ЄВРОСОЮЗІ розпочалися чотириденні вибори до Європарламенту.

Докладніше...
Зброя як запорука стабільності

ПАКИСТАН випробував балістичну ракету, здатну нести ядерний заряд.

Докладніше...
Економічна вигода у пріоритеті

У НІМЕЧЧИНІ виступили проти санкцій США через «Північний потік-2».

Докладніше...
Відставка за відставкою

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Лідер палати громад подала у відставку через проблеми з Brexit.

Докладніше...
Після скандалу

АВСТРІЯ. Почав роботу перехідний уряд.

Докладніше...
Навчання НАТО

У РУМУНІЇ відбуваються найбільші навчання НАТО у сфері комунікацій та інформатики — «Steadfast Cobalt 2019».

Докладніше...
Протести

ЧЕХІЯ. У Празі відновилися масові антиурядові протести.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Схоже на узурпацію влади

Марина ТІШКОВА.

Політична криза, яка розпочалася синхронно зі вступом новообраного Президента на посаду, стрімко набирає обертів. У вівторок на вимогу В. Зеленського було скликано позачергове засідання парламенту, на якому жодного питання не розглянули.

ГЛАВА держави, як бачимо, дарма часу не гає. Після тріумфального оголошення під час інавгураційної промови про розпуск парламенту був оперативно підготовлений відповідний указ та зібрані глави фракцій на консультації. А в середу відбулося позачергове засідання Верховної Ради.

Чому такий поспіх? Як пояснив Голова ВР А. Парубій, він кілька разів намагався про це дізнатися, як і про те, на якій підставі В. Зеленський планує підписати указ про розпуск парламенту. Відповідь була одна: Глава держави вважає, що коаліції не існує вже два роки, хоча у президента, як, до речі, і у голови ВР, немає повноважень встановлювати факт наявності або відсутності коаліції. Й офіційно вона припинила своє існування 17 травня з виходом із неї фракції «Народного фронту» (при цьому парламенту надається місяць для створення нової).

Стосовно скликання позачергового засідання, то, за словами А. Парубія, В. Зеленський пояснив, що хоче, щоб поки що чинний парламент змінив виборче законодавство із запропонованими його командою пропозиціями (бо під час виборчої кампанії цього робити не можна).

На внесення до порядку денного пропонувалися два скроєні нашвидкуруч президентські законопроекти стосовно «зміни виборчої системи», які, доки в сесійній залі заслуховували виступи, в Апараті ВР із великими зусиллями приводили у відповідність до регламенту.

Депутати, ознайомившись із цими документами, були, м’яко кажучи, шоковані. Широко розрекламовані напередодні відкриті списки в проектах не значилися. За словами члена фракції БПП, експерта у виборчих питаннях О. Черненка, В. Зеленський запропонував те, що вже проходили: закриті списки, навіть з імперативним мандатом, та зниження прохідного бар’єра до 3%. При цьому реформу самої системи зірвано: якби парламентські вибори відбулися планово, депутати встигли б ухвалити новий Виборчий кодекс. «Абсолютно непояснюваною є логіка Президента, який спочатку підписує антиконституційний указ про розпуск парламенту, а сьогодні просить парламент прийти і проголосувати...» — наголосив керівник фракції «Народного фронту» М. Бурбак.

Тенденційні законопроекти до порядку денного не внесли. Парламент, хоч і перетворений на «кульгаву качку», обличчя втримав. Як зауважив Голова ВР А. Парубій, «хоч хтось в цій країні має діяти відповідно до чинного законодавства, хоч хтось має бути осередком стабільності в цій державі»...

Загалом, на переконання більшості депутатів, указ Президента — це не тільки зневаження Конституції, а й заведення України в конституційну кризу. І це під час війни! Крім того, маємо ситуацію, коли в достроковій відставці одночасно парламент і уряд. Відповідно, за словами лідера Радикальної партії О. Ляшка, все дуже скидається на «узурпацію влади, користуючись тимчасовим рейтингом». Багато експертів зауважують, що команда В. Зеленського пустилася законодавчого берега практично відразу, значно перевершивши В. Януковича. Дехто прогнозує навіть встановлення режиму зеленої «одноолігарщини» за відомим прізвищем.

Залишається констатувати, що виборчий процес уже запущено й відбудеться він, швидше за все, за чинною системою, так активно критикованою, зокрема, і самим В. Зеленським під час своєї передвиборної кампанії. Утім, створилося враження, що політсили достроковими виборами навіть задоволені. Це теж закономірно: кожен хоче максимально використати мобілізаційний потенціал свого електорату, розігрітого свіжою президентською кампанією. Літо обіцяє бути дуже гаряче, із непередбачуваними підсумками.

Наступне пленарне засідання відбудеться 28 травня.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Про Україну — без України
Читати
Входимо у нові вибори
Читати
Угоди втратили значення
Читати
Ще один «безвіз»
Читати
Субсидіями забезпечили
Читати
ЗНО розпочато
Читати
Потроху розвиваються
Читати
Успішно продаємо
Читати
Борги — підстава для відмови
Читати
Можемо залишитись без води
Читати
Хочеться вірити
Читати
Маємо першого лауреата
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове