Архів
П’ятниця,
24 травня 2019 року

№ 41 (19688)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Картинка з життя

Росте у дворі горіх

Тамара КУРОЧКІНА.

м. Оріхів

Запорізької області.

БАБУСЯ прокинулася вранці від раптового стуку в шибку. Визирнула у вікно — нікого. У світанковій імлі тільки тихо погойдувалися горіхові віти. «Та це ж дозрілі горіхи падають», — здогадалась жінка. Вона повернулась у ліжко, але сон пропав. Думки заполонили щемні спогади. Згадалось, як справляли новосілля у цій хаті. Вона якраз до першого класу пішла, а тато приніс додому два саджанці.

— Давай, доню, допомагай! Де виберемо місце? Горіху потрібен простір, бо він любить свободу, живе довго. Як виросте, буде багато затінку від його крони.

Посадили біля новозбудованого дому в чотири руки — дужі чоловічі й тендітні дитячі. Викопали ямки, полили водою з колодязя, посадили тоненькі деревця по обидва боки хати. Тільки одне прийнялося, інше всохло, не встигши й піднятися. Пізніше замість нього посадили липу.

— Теж корисне дерево, — казав татусь. — Його цвіт при застуді найкраще допомагає. А горіх даруватиме нам плоди. Ти ж їла, дочко, правда, смачні?

Став горіх окрасою їхнього двору, почав родити. Спочатку плодів було небагато, потім усе рясніше, сповна віддячував господарям за турботу. Мама пекла печиво і пироги, додаючи мелені горіхи, а то й просто смажила на сковорідці.

Під цим деревом вона почула освідчення у коханні від свого майбутнього чоловіка, воно було свідком їхніх побачень. Під ним поставили весільні столи. Закохана пара мріяла про щасливе подружнє життя, а селом линула далеко пісня «Ой ти, дівчино, з горіха зерня». Хіба знала тоді, через які випробування доведеться пройти їхній сім’ї? Загинув на війні батько, і вона чула, як голосила мама, обійнявши горіх. Невдовзі застудилась сильно, померла ще молодою. Чоловік теж на фронті побував, повернувся з посивілим чубом та з кулею у нозі. Коли помер, домовину поставили під горіхом, який саме квітував весною, і сипався додолу його цвіт у журбі.

З горіхом пов’язане все її життя. Тут бавилися іграшками її синочки, сюди приводили своїх наречених. Вони вже давно дорослі, самі онуків мають.

…Коли сонце піднялося вище, вийшла жінка з хати. На подвір’ї лежало кількадесят горіхів, деякі ще й не скинули зелено-коричневих одежин. Зібрала бабуся плоди, поклала підсушувати на столі: «Порадую своїх, пригощу, коли на Покрову на мій день народження приїдуть»…

Версія для друку          До списку статтей

Озовіться, друзі!

МИНУЛО півстоліття відтоді, як ми закінчили Харківський інститут механізації та електрифікації сільського господарства. Шановні друзі, колеги, випускники факультету механізації 1969-го, запрошую всіх вас на зустріч, яка відбудеться 29 червня. Збір о 10 годині біля інституту. За додатковою інформацією звертатися до Івана Никифоровича Кучерявенка за телефоном: (050)634-26-12.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове