Архів
П’ятниця,
24 травня 2019 року

№ 41 (19688)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Борна кислота проти мурашок

МУРАШНИК гине тоді, коли загине матка. Вона живе глибоко в мурашнику, в лабіринтах, і практично недосяжна. Іноді матка з трутнями після холодної ночі вилазить назовні, щоб погрітися під сонечком. Та ловити таку нагоду, аби її знищити, досить клопітно.

Надійніше і простіше приготувати принаду з борної кислоти. Слід зробити солодкий 1-відсотковий розчин борної кислоти, змочити в ньому ватний тампон і помістити під бляшанкою біля мурашника. Така низька концентрація борної кислоти безпечна для робочих мурах. А вони доставлять отруту до цілі — матки і трутнів. Споживаючи ласощі, вони накопичуватимуть отруту в організмі, яка згодом і зробить свою справу. Матка і трутні загинуть. Мурашник загине.

Якщо ж із першого разу цього не станеться, уміст під бляшанкою слід обновити, але концентрацію розчину зменшити вдвічі — до 0,5%.

Версія для друку          До списку статтей

ДЕХТО з городників нехтує цим агрозаходом. Мовляв, аби бур’яни були вчасно виполоті, а без підгортання можна й обійтись. Доведемо, що це велика помилка. Хоча б один приклад: пройшла сильна злива, з-під рослин вимило землю. Якщо не підгорнути, скажімо, кукурудзу, насінники, вони просто виляжуть. Але необхідність прийому не тільки в цьому. Про всі позитивні наслідки підгортання для різних культур — в одному з матеріалів.

Чи не першим на грядці відростають кущики бораго. Листя на вигляд жорстке, а тільки-но зірвеш його, як поширюється приємний запах свіжого огірка. Покладеш кілька подрібнених листочків в овочевий салат — свіжість і аромат гарантовані. Та й корисна ця трава, яку по-іншому називають ще бурачник. Агротехніка проста, поселіть ще й таку культуру на своїй ділянці.

Що є запорукою високого врожаю томатів? Потужна коренева система. А як домогтися, щоб вона стала такою? Крім прийомів, про які йдеться на цій сторінці, є ще вельми ефективний — виростити з двох кущів «сіамських близнюків»...

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове