Архів
Вівторок,
21 травня 2019 року

№ 40 (19687)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Протест за протестом

ФРАНЦІЯ. Біля Парижа протестують таксисти і водії машин «швидкої допомоги».

Докладніше...
Другий етап революції

ВІРМЕНІЯ. В Єревані прихильники прем’єр-міністра Нікола Пашиняна заблокували будівлі судів.

Докладніше...
Інтелектуальна власність — недоторканна

КИТАЙ звинуватив США у спробах стримати його економічний розвиток.

Докладніше...
Більше зброї — більше впливу

НІМЕЧЧИНА рекордно збільшила витрати на оборону.

Докладніше...
Розпад правлячої коаліції

АВСТРІЯ. Після відставки віце-канцлера через звинувачення у змові з росіянами в країні оголошено дострокові вибори.

Докладніше...
Пристрасті за Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Колишній мер Лондона оголосив про висування на пост прем’єр-міністра.

Докладніше...
Передбачуваний результат

ІНДІЯ. Правляча партія прем’єр-міністра Нарендра Моді здобуває перемогу на парламентських виборах.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Людина та її справа

У «печері з дахом» — цитрусовий сад

Світлана ЗОЗУЛЯ.

Волинська область.

Чи бачили ви коли-небудь плід лимона завбільшки з грушу сорту Бере? Я ж не тільки споглядала таке диво природи у селі Княгининок, що в Луцькому районі, а й отримала цей плід як сувенір від місцевого мешканця Володимира Болотіна.

ВІСІМ років тому він, економіст за освітою, прорахувавши всі фінансові ризики й переваги, почав вирощувати у тодішніх Маяках (у 2016-му село змінило назву) цитрусові рослини у спеціально обладнаній теплиці. Її особливість у тому, що вона заглиблена на два метри в землю. Це — своєрідна печера з дахом. У ній протягом року стала температура — 8-12О, причому в зимовий період затрати на опалення приміщення мінімальні. Проект такої теплиці та перші п’ять саджанців лимона Володимир разом із братом Миколою Богданюком придбали у київського селекціонера.

— Для обігріву теплиці наш місцевий Кулібін, якого всі називають «дядя Вітя», змурував на наше замовлення піч із водяною «сорочкою», — розповідає Володимир. — Батареї «розпустили» по всій теплиці, циркуляційний насос «ганяє» по них воду.

У теплиці новоспечений садівник почав розводити власні сорти цитрусових, які найкраще розвиваються в кімнатних умовах за температури 20°С. Це власно вкорінені рослини, що живцюються з маточних дерев. Його саджанці значно дешевші за іноземні аналоги. Наприклад, дерево лимона, апельсина, мандарина обійдеться в суму від 100 до 150 грн, тоді як за іноземну рослину, скажімо з Голландії, правлять не менш як 400 грн. До того ж голландським деревцям треба забезпечувати холодну зимівлю за температури не вище 5-10°C. У тепліших умовах корінь узимку не «працює», не проводить поживні речовини і вологу рослині.

Власне, теплиця призначена саме для вирощування і подальшого продажу саджанців. А плоди її власник роздаровує друзям та знайомим або роздає як рекламу.

За словами Володимира, без допомоги рідних він би «ліг і умер в теплиці». Бо лимон ще можна живцювати, а мандарини й апельсини треба прищеплювати. А це потребує великої ручної праці.

Найперший помічник — брат Микола. Він дбає про опалення теплиці-печери, підтримує в ній належний температурний режим, поливає і підживлює рослини. Та ще й встигає проводити дослідницьку роботу. Приміром, зараз експериментує із вирощуванням інжиру. Для цього у цитрусовому саду відвели невелику ділянку.

Два роки тому Володимир побудував ще одну теплицю для зберігання готової продукції — саджанців у горщиках. Тут рослини «живуть» до першого врожаю, залежно від виду та догляду — від одного до семи років.

Допомагають Володимиру сини — Максим і Вадим. Донечка Аня, якій зараз вісім (як, власне, і татовому захопленню) також час од часу «напуває» водою зелених мешканців теплиці.

Усю інформацію з догляду за цитрусовими чоловік відшуковує у книжках та Інтернеті. Охоче ділиться знаннями та досвідом з усіма, хто звертається по пораду. Тим часом його сад постійно поповнюється новими видами рослин. Тут ростуть лимони київський великоплідний і пістряволистий, апельсин, мандарин, лайм, цитрон («Рука Будди»), фінгерлайм (плід як стручок квасолі, в якому «ікринки» з цитрусовим смаком. — Авт.)…

— Хочу спробувати виростити червоний лимон. А щоб зібрати всі різновиди цитрусових, не вистачить життя, бо кожного року селекціонери виводять щось нове, — каже Володимир Болотін.

На фото автора: Володимир Болотін (праворуч) та Микола Богданюк.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Команда йде
Читати
«Стара гвардія» повертається
Читати
ФОПів більшає
Читати
Привітати найрідніших
Читати
Підтримка нескореним
Читати
Автознемога
Читати
Київ — один із найкрасивіших
Читати
Позбулися вибухонебезпечних знарядь
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове