Архів
Вівторок,
21 травня 2019 року

№ 40 (19687)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Протест за протестом

ФРАНЦІЯ. Біля Парижа протестують таксисти і водії машин «швидкої допомоги».

Докладніше...
Другий етап революції

ВІРМЕНІЯ. В Єревані прихильники прем’єр-міністра Нікола Пашиняна заблокували будівлі судів.

Докладніше...
Інтелектуальна власність — недоторканна

КИТАЙ звинуватив США у спробах стримати його економічний розвиток.

Докладніше...
Більше зброї — більше впливу

НІМЕЧЧИНА рекордно збільшила витрати на оборону.

Докладніше...
Розпад правлячої коаліції

АВСТРІЯ. Після відставки віце-канцлера через звинувачення у змові з росіянами в країні оголошено дострокові вибори.

Докладніше...
Пристрасті за Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Колишній мер Лондона оголосив про висування на пост прем’єр-міністра.

Докладніше...
Передбачуваний результат

ІНДІЯ. Правляча партія прем’єр-міністра Нарендра Моді здобуває перемогу на парламентських виборах.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Хмельниччина

Що у гаманцях?

Михайло ЛЕВЧУК.

ЗГІДНО з останнім звітом обласного управління статистики, середня номінальна заробітна плата штатного працівника в економіці краю у березні 2019 р. становила 8609 грн, що в 2,1 разу вище рівня мінімальної заробітної плати (4173 грн), проте на 15,9% нижче, ніж у середньому по Україні.

Вище середнього рівня по області в березні 2019 р. була заробітна плата працівників промисловості (11993 грн), сфери фінансової та страхової діяльності (11369 грн), державного управління й оборони, обов’язкового соціального страхування (10897 грн), сільського, лісового та рибного господарств (8987 грн).

Водночас рівень заробітної плати працівників підприємств із тимчасового розміщування й організації харчування, текстильного виробництва, виробництва одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів перебував у межах 52,0 — 69,6% середньообласного показника.

Реальна заробітна плата найманих працівників у березні 2019 р. збільшилась порівняно з лютим на 12,1%, відносно березня 2018-го — на 15,7%.

«Специ» із Піднебесної

ДІЛЯНКУ автотраси М12, що тягнеться від села Голосків Хмельницької області до межі з Вінниччиною, переможець міжнародного тендера — китайська фірма «Сіньцзянь Комюнікейшн Констракшн Ґруп» — уже мав би здати в експлуатацію, проте робота йде вкрай повільно. Контракт щодо реконструкції та ремонту 40-кілометрового відрізку вартістю 38,5 млн доларів США зривається, днями переконалися представники Державного агентства автомобільних доріг України, які побували в області.

До речі, на Полтавщині за подібну «інтенсивність» підрядника неодноразово попереджали про розірвання контракту, зрештою його таки анулювали. Отож навесні китайська фірма розпочала роботу лише в Хмельницькій області, проте й тут спромоглася встелити асфальтним покриттям лише чотири км (2% запланованого обсягу робіт).

Ситуація патова. Китайці просять продовжити їм терміни виконання контракту й обіцяють збудувати до кінця осені майже 70% дороги. Однак служба інженерного нагляду сумнівається у реальності цього. З іншого боку, замовники розуміють: якщо нині розірвати контракт із «Сіньцзянь…», то можна втратити сезон 2019 року, позаяк міжнародні тендерні процедури забирають тривалий час. Отже, завершення будівництва затягнеться іще на 1,5 —2 роки. Тому в Хмельницькому дипломатично пояснили китайським «спецам», що розірвання міжнародного контракту боляче вдарить не тільки по діловій репутації їхніх бізнесменів, а й загалом зашкодить іміджу Піднебесної.

Замість гончарні

У РУСЬКІЙ брамі, відомої фортифікаційної споруди Кам’янця-Подільського, створено музей старовинного військового обмундирування і зброї. Ініціатором виступив екскурсовод і колекціонер Ігор Данилов, який із власної колекції передав до експозиції зброю та лицарські обладунки.

Раніше у тому приміщенні розташовувалася гончарна майстерня. Тепер у відновлених трьох залах представлено ствольну зброю, ядра, шоломи середньовічних воїнів, арбалети і стріли.

Секрети з-під поли

ЯК ПОВІДОМЛЯЄ прес-служба Державного бюро розслідувань, на Хмельниччині викрили шляхи продажу службової інформації з бази ДФС про транспортні засоби, які ввозились на територію України, та «зливу» анкетних даних щодо їх власників. Уже встановлено роль конкретних посадовців Хмельницької митниці в «організації функціонування стійкої схеми» збуту відомостей, доступ до яких обмежений законом. Інформація, яку вони продавали приватним особам, стосувалася перевірки законності перебування транспортних засобів на території України.

Проти підозрюваних митників відкрито кримінальне провадження за фактом несанкціонованого збуту інформації.

За поребрик!

ПРАЦІВНИКИ кримінальної поліції спільно з колегами із міграційної служби видворили за межі України неодноразово судимого 33-річного громадянина Російської Федерації, який незаконно перебував на території нашої держави і міг вплинути на криміногенну обстановку в регіоні, повідомив сектор комунікації поліції області. Нелегалові, якого доправили до пункту пропуску з РФ «Сеньківка», заборонили в’їзд до нашої країни на вісім років.

Злочин і кара

ДВА РОКИ тому житель села Клубівка Ізяславського району позичив у знайомої односельчанки 40-літрову каструлю для зберігання березового соку. Після використання пообіцяв посудину вартістю 880 грн повернути. Та попри обіцяне без дозволу власниці продав її за 50 гривень.

Цей злочин було розкрито, повідомляє прес-служба Хмельницького апеляційного суду. Зловмисникові не вдалося чкурнути за кордон чи, як подекуди практикується, обзавестись посвідченням нардепа, щоб стати недоторканним. Ізяславський районний суд кваліфікував учинений злочин як тяжкий (обвинувачений — раніше судимий — має негативні характеристики за місцем проживання). Отже, покарання той суб’єкт отримав, як і передбачено частиною 3-ю ст. 191-ї Кримінального кодексу України (розтрата чужого майна, що було ввірене особі та перебувало у її віданні, вчинена повторно), — три роки за ґратами.

Вирок не залишив байдужими дописувачів у соцмережах: «Якщо вкрадена посудина вартістю 880 грн — тяжкий злочин, то до яких категорій відноситься розкрадання державного майна на десятки мільйонів, контрабанда зброї і наркотиків? Однак винуватих чомусь випускають під заставу чи навіть без неї на всі чотири боки».

Традиційні сімейні цінності

МИНУЛИМИ вихідними в обласному центрі чимало краян зібрав організований місцевими громадськими організаціями фестиваль «Всі разом — за сім’ю». У його рамках хмельничани влаштували врочисту ходу містом. Вони тримали плакати з гаслами, які обстоюють традиційні сімейні цінності. А їхньою метою було привернути увагу громадян і влади до давно назрілої нагальної необхідності правового захисту та закріплення християнських, традиційних для українців, сімейних цінностей у законодавстві країни.

Цю громадську акцію, на яку учасників скликали через соціальні мережі, підтримало багато містян, їм не завадила навіть злива. Та й на вулицях чимало перехожих приєднувалися до ходи, виявляючи свою підтримку землякам. Учасники ходи переконані, що міцна сім’я є запорукою міцної держави Україна. І що належить запровадити національну програму для пропагування сімейних цінностей, надто серед молодих співвітчизників, котрі нині, як наголошувалося, особливо піддаються «шкідливому впливу Заходу з його пропагуванням уседозволеності». Зрештою біля кінотеатру імені Тараса Шевченка відбувся святковий концерт.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Команда йде
Читати
«Стара гвардія» повертається
Читати
ФОПів більшає
Читати
Привітати найрідніших
Читати
Підтримка нескореним
Читати
Автознемога
Читати
Київ — один із найкрасивіших
Читати
Позбулися вибухонебезпечних знарядь
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове