Архів
Вівторок,
21 травня 2019 року

№ 40 (19687)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Протест за протестом

ФРАНЦІЯ. Біля Парижа протестують таксисти і водії машин «швидкої допомоги».

Докладніше...
Другий етап революції

ВІРМЕНІЯ. В Єревані прихильники прем’єр-міністра Нікола Пашиняна заблокували будівлі судів.

Докладніше...
Інтелектуальна власність — недоторканна

КИТАЙ звинуватив США у спробах стримати його економічний розвиток.

Докладніше...
Більше зброї — більше впливу

НІМЕЧЧИНА рекордно збільшила витрати на оборону.

Докладніше...
Розпад правлячої коаліції

АВСТРІЯ. Після відставки віце-канцлера через звинувачення у змові з росіянами в країні оголошено дострокові вибори.

Докладніше...
Пристрасті за Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Колишній мер Лондона оголосив про висування на пост прем’єр-міністра.

Докладніше...
Передбачуваний результат

ІНДІЯ. Правляча партія прем’єр-міністра Нарендра Моді здобуває перемогу на парламентських виборах.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Медиків і педагогів чекають у селах

Олена БЕГМА.

Як уже повідомлялося, цього року вступники у медичні й педагогічні заклади вищої освіти, які мають бажання після здобуття диплому поїхати за направленням працювати в сільську місцевість, уперше зможуть скористатися правом першочергового зарахування на бюджет. На цю інформацію відгукнулось чимало читачів. Вони просять уточнити, яких саме галузей знань стосується новація та який пільговий порядок зарахування.

НАЗВАНА пільга поширюється на майбутніх лікарів і вчителів, що оберуть навчання на спеціальностях галузей знань 01 «Освіта/Педагогіка» і 22 «Охорона здоров’я». Таке роз’яснення дало Міністерство освіти і науки на запит газети.

Однак, щоб скористатись таким правом, належить подбати про це заздалегідь, причому в тій області, де потім хотів би працювати. За заявками місцевих рад кожна облдержадміністрація вже сформувала і затвердила власний список найдефіцитніших педагогічних і медичних спеціальностей та кількість конкурсних місць. А кожний претендент ще має особисто подати до місцевої адміністрації заявку.

Зокрема, повідомляється: «Право першочергового вступу отримають ті, хто попередньо пройде конкурс та укладе угоду на відпрацювання в селі або селищі міського типу не менше 3 років. Ця вся робота проводиться на регіональному рівні: конкурс організовує облдержадміністрація на основі прогнозу місцевих рад щодо потреби фахівців з вищою медичною чи педагогічною освітою».

До речі, ОДА самі визначають порядок та умови конкурсів. Це стосується у тому числі вимог до конкурсантів та переліку документів. Водночас МОН радить як один із критеріїв встановити місце проживання учасника, відтак первагу дістануть ті, що живуть у тому ж (або найближчому) до майбутнього роботодавця населеному пункті. «Таким чином, підтримка буде надана тим дітям із сіл, які хочуть отримати вищу освіту і повернутися працювати до себе додому», — наголосив генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олег Шаров.

Окремо він акцентував на кількох обов’язкових умовах конкурсу. Так, спеціальність, термін та освітній рівень, які планує обрати конкурсант, мають збігатися з визначеною місцевою владою потребою у фахівцях. Учасники повинні бути попередньо ознайомлені зі своїми обов’язками щодо навчання та відпрацювання. При цьому місцеві ради, що дають замовлення, зобов’язані забезпечити майбутніх працівників безоплатним житлом на термін не менш як 3 роки.

Тільки переможці таких конкурсів в ОДА дістануть право на першочергове зарахування. Їхній конкурсний бал множитиметься на першочерговий коефіцієнт (1,05). Для вступників на бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного спрямування) в Умовах прийому додатково передбачено спеціальну квоту-4, під яку сформують частину бюджетних місць.

Після закінчення навчання випускник повинен буде протягом місяця прибути на місце відпрацювання, укласти трудову угоду та стати до виконання своїх обов’язків. Якщо ж випускник відмовиться виконувати умови угоди, йому потрібно буде сповна відшкодувати кошти, витрачені закладом вищої освіти на його підготовку. Ще й сплатити державі штрафні відсотки. Тож рішення абітурієнта має бути виваженим і відповідальним.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Команда йде
Читати
«Стара гвардія» повертається
Читати
ФОПів більшає
Читати
Привітати найрідніших
Читати
Підтримка нескореним
Читати
Автознемога
Читати
Київ — один із найкрасивіших
Читати
Позбулися вибухонебезпечних знарядь
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове