Архів
Вівторок,
21 травня 2019 року

№ 40 (19687)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Протест за протестом

ФРАНЦІЯ. Біля Парижа протестують таксисти і водії машин «швидкої допомоги».

Докладніше...
Другий етап революції

ВІРМЕНІЯ. В Єревані прихильники прем’єр-міністра Нікола Пашиняна заблокували будівлі судів.

Докладніше...
Інтелектуальна власність — недоторканна

КИТАЙ звинуватив США у спробах стримати його економічний розвиток.

Докладніше...
Більше зброї — більше впливу

НІМЕЧЧИНА рекордно збільшила витрати на оборону.

Докладніше...
Розпад правлячої коаліції

АВСТРІЯ. Після відставки віце-канцлера через звинувачення у змові з росіянами в країні оголошено дострокові вибори.

Докладніше...
Пристрасті за Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Колишній мер Лондона оголосив про висування на пост прем’єр-міністра.

Докладніше...
Передбачуваний результат

ІНДІЯ. Правляча партія прем’єр-міністра Нарендра Моді здобуває перемогу на парламентських виборах.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Урожай-2019

Буде битва

Василь ГОРВАТ.

Закарпатська область.

Весна цього року видалась примхливою. Погодні умови вже негативно позначилися на проростанні висіяних культур. Аграрії непокояться, чого чекати від погоди і яким буде врожай?

Всі їдуть за кордон

— ПОКИ що приводу для оптимізму в мене нема, — каже власник паїв у Виноградівському районі Михайло Кут, який давно займається вирощуванням зернових. — І нічим тут не зарадиш, хіба тільки помолитися.

Через холодну дощову погоду все посіяли із запізненням. Раніше брат Михайла Василь вирощував картоплю, але врешті відмовився від неї — на Закарпатті це не дуже вигідно. По-перше, завозиться бульба з центральних областей, конкурувати за ціною просто неможливо; по-друге, нема кому збирати врожай. Більшість працездатних земляків або виїхала на заробітки за кордон, або воліє працювати на заводах у райцентрі.

Брак робочих рук відчуває і відомий фермер з Пийтерфолво Калман Поп. Свого часу він почав вирощувати тютюн на п’яти гектарах, уклав угоди з партнерами, поставив агрегат для сушіння листя... Вже будував плани на розширення площі. Цього року Калман Поп посадить стільки ж, але надалі справу згорне. Проблема та сама: всі працездатні земляки виїжджають до європейських країн. Крім того, фермер висадив невелику площу ранньої картоплі. Якраз стільки, скільки вдасться обробити й зібрати власними силами. Якщо все буде добре, наприкінці травня чекає на врожай. Погода теж не тішить сьогодні фермера. Ще коли висівав ярину, в ґрунті була волога, тепер же земля висохла, а рослинність завмерла на одному місці. Тепер синоптики обіцяють зливи. Поля можуть просто поплисти.

Чекати милості не треба

КОЖНОГО року навесні ми обговорюємо перспективи врожаю з відомим агрономом Василем Яцканичем. Зазвичай Василь Михайлович давав оптимістичні прогнози, причому дуже точні. Але цього разу досвідчений консультант попереджає, що на деякі види культур рік не буде щедрим. Він практично щодня їздить полями Виноградівського та інших районів, радить, консультує, застерігає. Холодна погода та період без опадів погано позначились на стані як колоскових, так і ягід та плодових садів. Скажімо, якщо в минулі роки кукурудзу можна було висівати на глибину 4-5 сантиметрів, то нинішнього вітер і бездощів’я так висушили поверхню ґрунту, що зерно треба класти на глибину 7-8, навіть 10 сантиметрів. Інакше насіння може не прорости через брак води.

Тривала холодна погода — причина захворювань колоскових. Тому фермери мають звертати увагу на застосування препаратів захисту рослин. Особливо, коли проросла амброзія. Якщо вчасно її не знищити, цей бур’ян може заглушити врожай зернових.

Холод і приморозки спричинили негаразди на полуничних плантаціях. Особливо це стосується сортів, які ростуть під агроволокном. Кущі швидко зацвіли, і раптом — зниження температури, відтак пошкоджено близько 20% урожаю. У Берегівському районі (Оросієво) були ушкоджені насадження навіть у тепличних конструкціях. До речі, свіжа українська полуниця вже з’явилася на базарах. З нею конкурують завізні ягоди з Македонії. Втім, на думку Василя Яцканича, врожай полуниць буде достатній. При цьому агроном дає важливу пораду: не чекати милості від природи, а застосовувати крапельне зрошування. Витрати на полив стовідсотково окупляться. Це стосується і вирощування овочів.

Садам теж трохи перепало від негоди. Холодними вітрами ушкоджено плодові дерева, зокрема абрикоси, персики, вишні. Це помітно з цвіту: так буває при зараженні моніліозом. Ураження поширюється саме за холодної й вітряної погоди. Є цілий ряд препаратів, які, радить Василь Михайлович, варто застосувати для того, щоб урятувати врожай. Усе залежатиме від дій господаря.

Ринок вирішить

НИНІШНЬОГО року вирощування ягід та городніх культур зберігається на тому ж рівні, що й торік. Знову-таки, розширювати площі нема сенсу через брак робочих рук. Інша причина — відсутність переробних підприємств, які б приймали продукцію. У низинних районах єдиний цех заморозки — в селі Боронява. Тут збираються приймати все — ягоди, лохину, гриби. На жаль, консервні заводи, які колись «освоювали» сотні тонн закарпатської городини у Фанчикові, Перехресті, Пийтерфолво, повністю припинили роботу.

Де додаткові вкладення, там підвищена собівартість. Загальноукраїнські фахові видання підтверджують, що несприятлива погода цього року позначиться на врожайності й ціні. Як повідомляють експерти Економічного дискусійного клубу, на собівартість неминуче впливає підвищення зарплат в аграрному секторі (адже стримувати своїх працівників від виїзду на заробітки якось треба), а, крім того, зростає ціна на мінеральні добрива та засоби захисту рослин. Утім, у підсумку, вважає Василь Яцканич, ціну визначатиме не собівартість, а ринкові закони, тобто попит і купівельна спроможність закарпатців.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Команда йде
Читати
«Стара гвардія» повертається
Читати
ФОПів більшає
Читати
Привітати найрідніших
Читати
Підтримка нескореним
Читати
Автознемога
Читати
Київ — один із найкрасивіших
Читати
Позбулися вибухонебезпечних знарядь
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове