Архів
Вівторок,
21 травня 2019 року

№ 40 (19687)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Протест за протестом

ФРАНЦІЯ. Біля Парижа протестують таксисти і водії машин «швидкої допомоги».

Докладніше...
Другий етап революції

ВІРМЕНІЯ. В Єревані прихильники прем’єр-міністра Нікола Пашиняна заблокували будівлі судів.

Докладніше...
Інтелектуальна власність — недоторканна

КИТАЙ звинуватив США у спробах стримати його економічний розвиток.

Докладніше...
Більше зброї — більше впливу

НІМЕЧЧИНА рекордно збільшила витрати на оборону.

Докладніше...
Розпад правлячої коаліції

АВСТРІЯ. Після відставки віце-канцлера через звинувачення у змові з росіянами в країні оголошено дострокові вибори.

Докладніше...
Пристрасті за Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Колишній мер Лондона оголосив про висування на пост прем’єр-міністра.

Докладніше...
Передбачуваний результат

ІНДІЯ. Правляча партія прем’єр-міністра Нарендра Моді здобуває перемогу на парламентських виборах.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Військова панорама

Виковують ракетний щит

Михайло ГУБАШ.

ПІСЛЯ відмови України від стратегічної ядерної зброї нашу країну позбавили не тільки ядерного потенціалу, а й його носіїв, які могли бути ефективно використані для захисту держави. Свого часу була знищена стратегічна авіація, ракетні комплекси, зокрема оперативно-тактичного рівня, а на озброєнні ЗСУ не залишилося жодної крилатої ракети. Тож від початку весни 2014-го довелося відновлювати оборонний потенціал України. Важливе місце в цьому займала, зокрема, ракетна програма. Над її втіленням у життя працювала низка оборонних підприємств, представникам яких днями були вручені державні нагороди й відзнаки РНБО України. Серед них КБ «Луч», «Артем», «Візар», «Мотор-Січ», «Оризон-Навігація», «УкрІннМаш», «Радіонікс», «Машгідропривід», та інші. Завдяки їхнім зусиллям вдалося зробити та прийняти на озброєння ракетний комплекс «Вільха», здатний керованими ракетами точно знищувати цілі, і за всіма показниками краще, ніж російський аналог. Також вже розпочалися випробування ракет «Вільха-М» і «Вільха-Р». До надійного захисту морських рубежів стане розроблений вітчизняними фахівцями мобільний комплекс крилатих ракет «Нептун», здатних знищувати будь-які морські цілі не тільки на теренах Чорного і Азовського морів, а й у портах їх базування. Після завершення державних випробувань нові ракетні комплекси будуть взяті на озброєння ще до закінчення поточного року, повідомили у прес-службі РНБО.

Дівчата навчатимуться у ліцеях. Військових

КАБІНЕТ міністрів України дозволив приймати дівчат на навчання до військових ліцеїв. Тож уже цього року відбудеться перший набір представниць слабкої статі до цих навчальних закладів.

Нагадаємо: торік Верховна Рада ухвалила законопроект про створення рівних умов та можливостей для служби жінок і чоловіків у Збройних силах України. Згідно із законом, жінки проходять військову службу нарівні з чоловіками. Загалом у лавах ЗСУ служать і працюють понад 55 тисяч жінок. І лише три тисячі з них — на офіцерських посадах.

Першими були майданівці

ДНЯМИ 15 українських військовослужбовців, поранених під час проведення операції Об’єднаних сил, відлетіли на лікування до ФРН, де отримають медичну допомогу у трьох госпіталях Бундесверу. Загалом від 2014 року курс лікування у Німеччині пройшли 113 наших військовослужбовців, 108 повернулось, п’ятеро ще залишаються. Коментуючи подію, посол ФРН в Україні Ернст Райхель наголосив, що вперше допомогу українським пораненим Німеччина надала у 2014 році, коли до ФРН доправили 20 поранених, постраждалих на Майдані під час Революції гідності. Відтоді уряд ФРН щороку лікує українських захисників, які дістали поранень на Сході Україні. «Ми перевозимо для лікування в Німеччину тих військових, у яких найскладніші поранення, що потребують тривалого лікування. ФРН бере на себе фінансування як транспортування військових, так і їх лікування, реабілітацію та, якщо потрібно, протезування».

Скандальний генерал

НА ПОЧАТКУ травня опубліковано Указ Президента України про присвоєння 24 генеральських звань. Підвищення дістали 17 офіцерів і генералів ЗСУ, шість чоловік у Держприкордонслужбі й одне звання в СБУ. За оцінкою військових експертів, більшість «підвищених» заслуговують на це, є серед них люди із заслугами та реальним досвідом. Утім, є й такі, чиє підвищення у званні викликає, м’яко кажучи, здивування. Зокрема, Микола Шевцов — начальник Озброєння ЗСУ. «Зірки генерал-лейтенанта для Шевцова — це найбільший скандал і повний абсурд, — вважає журналіст Юрій Бутусов. — Справа в тому, що саме Шевцов відповідає за безпеку арсеналів і складів боєприпасів у ЗСУ, і це за час його керівництва Озброєнням були підірвані три найбільші склади боєприпасів стратегічного значення — Балаклія, Ічня і Калинівка. Це Шевцов фігурував у звітах усіх комісій із перевірки безпеки арсеналів як той, хто зриває плани й не виконує розпорядження». Втім, зазначає журналіст, винуватцю чомусь прощають усе, а «стрілочниками» призначають офіцерів, не причетних до вибухів на складах.

Чи сидітиме Пашинський?

ВЕРХОВНА РАДА розблокувала підписання закону щодо встановлення кримінальної відповідальності за порушення законодавства у військових закупівлях. Цей закон, яким передбачалося покарання винних на строк до 10 років позбавлення волі, був ухвалений ВР іще на початку 2016-го. Проте понад три роки не діяв, оскільки його підписання заблокував секретар Комітету ВР із питань національної безпеки й оборони Іван Вінник. Дивна позиція високопоставленого парламентаря, надто під час війни, надала можливість бракоробам та іншим шахраям уникати кримінальної відповідальності за скоєні ними злочини. Не виключено, що одним із наслідків такої безкарності стала загибель 10 українських військовослужбовців (іще десятки були поранені) від міномета «Молот», який після кількох трагічних випадків на полігонах і в АТО (з липня 2016-го до липня 2017-го) прозвали «мінометом Пашинського». Тоді журналістка і волонтер Ольга Решетилова звинуватила у постачанні українській армії небезпечної зброї народного депутата, голову Комітету ВР із питань нацбезпеки та оборони Сергія Пашинського — тодішнього голову наглядової ради ДК «Укроборонпром», яке розробляло і постачало міномет-убивцю.

До речі, у 2017 році Генпрокуратура запідозрила Державний концерн у порушеннях майже на 600 млн гривень. Держаудитслужба провела фінансовий аудит 12 підприємств, що входили до складу «Укроборонпрому» за 2014 — 2016 роки, саме коли Пашинський був на чолі наглядової ради, і виявила факти фінансових порушень і неефективного використання ресурсів на 557,8 млн гривень. Після складення своїх повноважень народний обранець не залишився без «своїх» людей у ДК, зокрема, його син Антон Пашинський став топ-менеджером «Спецтехноекспорту», який також входить до складу оборонного концерну. Тоді у ЗМІ повідомляли, що він був помічений у розкраданні коштів на закупівлі прицілів до скандального міномета. Але... Ну, самі розумієте. А втім, виникає запитання, сидітиме С. Пашинський і надалі в кріслі голови парламентського комітету чи змінить м’яке місце на менш комфортне.

Зброю продаємо і купуємо

ТОРІК Україна офіційно експортувала 950 одиниць переносних протитанкових ракетних установок та ракетних систем до Королівства Саудівська Аравія. Таку інформацію оприлюднено на сайті «Реєстру звичайних озброєнь ООН». Згідно з даними звіту, Україна 2018-го доправила також 13 бойових танків «Оплот» та «Атлет» до Таїланду; дев’ять керованих ракет «повітря-повітря» Р-27Р1 було постачено до Алжиру, іще шість — у Казахстан. Окрім того, за кордон вивозилося легке стрілецьке озброєння. До Туреччини були відправлені 200 револьверів та самозарядних пістолетів. Гвинтівки та карабіни Україна експортувала до Монголії (20 одиниць) та США (3200). До того ж США отримали від України 1868 пістолетів-кулеметів.

У закордонних постачальників Україна офіційно придбала 50 БМП-1, дев’ять легких броньованих машин МТ-ЛБ та 40 одиниць 122-мм САУ «Гвоздика». У Польщі було закуплено 100 ручних підствольних та станкових гранатометів. Легку стрілецьку зброю нам продавав Китай (625 пістолетів/револьверів) та США (616 од.). Водночас Сполучені Штати постачили до нашої країни 121 гвинтівку (вірогідно, йдеться про снайперські комплекси) та 171 штурмову гвинтівку.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Команда йде
Читати
«Стара гвардія» повертається
Читати
ФОПів більшає
Читати
Привітати найрідніших
Читати
Підтримка нескореним
Читати
Автознемога
Читати
Київ — один із найкрасивіших
Читати
Позбулися вибухонебезпечних знарядь
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове