Архів
Вівторок,
21 травня 2019 року

№ 40 (19687)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Протест за протестом

ФРАНЦІЯ. Біля Парижа протестують таксисти і водії машин «швидкої допомоги».

Докладніше...
Другий етап революції

ВІРМЕНІЯ. В Єревані прихильники прем’єр-міністра Нікола Пашиняна заблокували будівлі судів.

Докладніше...
Інтелектуальна власність — недоторканна

КИТАЙ звинуватив США у спробах стримати його економічний розвиток.

Докладніше...
Більше зброї — більше впливу

НІМЕЧЧИНА рекордно збільшила витрати на оборону.

Докладніше...
Розпад правлячої коаліції

АВСТРІЯ. Після відставки віце-канцлера через звинувачення у змові з росіянами в країні оголошено дострокові вибори.

Докладніше...
Пристрасті за Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Колишній мер Лондона оголосив про висування на пост прем’єр-міністра.

Докладніше...
Передбачуваний результат

ІНДІЯ. Правляча партія прем’єр-міністра Нарендра Моді здобуває перемогу на парламентських виборах.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Тривога теж одягла вишиванку

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Близько тисячі людей у вишиванках пройшли центральною вулицею Харкова Сумською у Всесвітній день вишиванки. Цього року його гаслом було «Одягни вишиванку з самого ранку».

— ДЕНЬ вишиванки зародивсь у Чернівцях,— розповідає координатор заходу член правління харківської «Просвіти» Галина Куц. — Це свято виникло стихійно. Його придумала студентка з Буковини Леся Воронюк у 2006 році. Зараз воно вже міжнародне, адже святкують його також у Канаді та Австралії. До речі, з 2017 року в канадському парламенті цього дня приходять на роботу у вишиванках. Причому вдягають її й парламентарі, які не мають українського коріння…

Рушила вишиванкова колона від майдану Конституції. Кожен був у сорочці, яка йому до вподоби. Траплялося чимало таких, що відразу видно — їх дістали з прабабусиних чи бабусиних скринь.

— У стародавніх вишиванок особлива енергетика, — стверджує студентка педуніверситету Наталка. — Моя сорочка — це оберіг. Я у цьому не раз переконувалась…

Кожна така сорочка неповторна, має цікаву історію. Утім, чимало харків’ян ішли у народних строях, скроєних і вишитих по-сучасному. Сьогодні кожен може придбати сорочку собі до смаку. До речі, в Харкові кілька творчих дизайнерських колективів займаються створенням вишиванок, працює ціла фабрика, що їх виробляє. Слобожанські вироби добре відомі і в Україні, й за кордоном. Ці фабричні вишиванки дуже красиві. І хоч вважається, що більше цінуються сорочки, вишиті руками, багато хто хоче мати у гардеробі й кілька одежин із гарним вишуканим орнаментом, ідеально вистроченим машинкою. Щоб виконати такий, теж треба мати неабияку майстерність.

Торішні заходи у Всесвітній день вишиванки також відзначились масовістю, утім, була помітна рука влади в їхній організації — залучення студентських колективів, які прийшли на свято в театральних костюмах самодіяльних колективів. Нині ж уся хода складалася з людей, які вирішили взяти у ній участь за покликом серця. Серед них траплялися й студенти-африканці з коледжу текстилю і дизайну, які у вишиванках мали вигляд оригінальний і колоритний.

Напередодні свята можна було почути та прочитати у соціальній мережі чимало негативних коментарів. Головна претензія противників ушанування вишиванки — та, що мовляв, їх вдягають продажні чиновники, корупціонери, навіть приховані сепаратисти, щоб приховати свою сутність, показати себе щирим патріотом. Улюбленому одягу українців «дісталося» за ці пару днів і від ворогів, і від надто зарозумілих громадян, які скоро добалакаються до того, що вишиванка — це символ корупції. Хоч намагаюся ігнорувати подібні висловлювання, та якоїсь миті подумалося: корупціонери й негідники також їдять хліб із салом, але чомусь борці за чистоту патріотичних лав не відмовляються від їжі.

І ще одне. Переглядаю сотні знімків, зроблених на святі: більшість облич виражають стурбованість і тривогу. Окремо об’єктив вихопив усмішки, а от у масових знімках відчуваються непевність, відчуття розпачу. Здається, що попри веселість свята люди переживають за те, яке майбутнє чекає країну після приходу до влади нового президента і його команди. А причин тривожитися, судячи з останніх новин, уже чимало. Чи не настануть часи, коли вишиванку, ознаку українськості, як це бувало в нашій історії не раз, доведеться вдягати лише вдома або взагалі заховати у скриню до кращих часів?

На фото автора: День вишиванки у Харкові.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Команда йде
Читати
«Стара гвардія» повертається
Читати
ФОПів більшає
Читати
Привітати найрідніших
Читати
Підтримка нескореним
Читати
Автознемога
Читати
Київ — один із найкрасивіших
Читати
Позбулися вибухонебезпечних знарядь
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове