Архів
Вівторок,
21 травня 2019 року

№ 40 (19687)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Протест за протестом

ФРАНЦІЯ. Біля Парижа протестують таксисти і водії машин «швидкої допомоги».

Докладніше...
Другий етап революції

ВІРМЕНІЯ. В Єревані прихильники прем’єр-міністра Нікола Пашиняна заблокували будівлі судів.

Докладніше...
Інтелектуальна власність — недоторканна

КИТАЙ звинуватив США у спробах стримати його економічний розвиток.

Докладніше...
Більше зброї — більше впливу

НІМЕЧЧИНА рекордно збільшила витрати на оборону.

Докладніше...
Розпад правлячої коаліції

АВСТРІЯ. Після відставки віце-канцлера через звинувачення у змові з росіянами в країні оголошено дострокові вибори.

Докладніше...
Пристрасті за Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Колишній мер Лондона оголосив про висування на пост прем’єр-міністра.

Докладніше...
Передбачуваний результат

ІНДІЯ. Правляча партія прем’єр-міністра Нарендра Моді здобуває перемогу на парламентських виборах.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Розпочато нову епоху

Марина ТІШКОВА.

Пленарний тиждень, як і все політичне життя країни, був досить сумбурний. У порядку денному стояли дражливі питання, втім, їх удалося мирно врегулювати. Загалом розглянуто з десяток проектів законів та постанов, ухвалено два закони.

Бюро береться за справжню роботу

ДЕРЖАВНЕ бюро розслідувань півроку як розпочало свою діяльність. Там нині 650 працівників, з них 350 слідчих, за цей час порушено 11 тисяч кримінальних проваджень. Однак через технічну помилку в Законі «Про Державне бюро розслідувань» немає жодного оперативного працівника: неможливо призначити конкурс, аби вкомлектувати цей орган.

Відтак у четвер було ухвалено зміни до закону, якими розв’язано комплекс правових, організаційних та кадрових питань. Встановлено кваліфікаційні вимоги до директорів територіальних управлінь, керівників підрозділів центрального апарату та керівників підрозділів внутрішнього контролю Державного бюро розслідувань; затверджено перелік підрозділів ДБР, які мають право здійснювати оперативно-розшукову діяльність, види спеціальних звань, порядок фінансування та нарахування заробітної плати тощо.

Також на радість «євробляхерам» було внесено зміни до Податкового кодексу у зв’язку з ухваленням Закону України «Про електронні довірчі послуги». Ним відстрочено початок процедури притягнення до відповідальності та накладення штрафів за використання автомобілів на іноземній реєстрації з порушенням митного режиму. Штрафувати «бляхерів» мали вже 24 травня, тепер (може) почнуть 24 серпня.

«Європейська Україна» завершила існування

Традиційний порядок п’ятничної «Години запитань до уряду» був порушений виступом глави фракції «Народного фронту» М. Бурбака. Він офіційно оголосив про вихід політсили з коаліції «Європейська Україна», яка таким чином перестала існувати 17 травня. В інформпросторі завирували оцінки події: мовляв, таким чином парламент показав новообраному Президенту В. Зеленському, хто в домі хазяїн. Адже після офіційного припинення існування коаліції дається 30 днів для формування нової. А, згідно із законодавством, парламент можна розпустити не менш як за півроку до строкових виборів (тобто до 27 травня).

Забігаючи наперед, зазначимо, що В. Зеленський у своїй інавгураційній промові таки оголосив про розпуск парламенту, однак, як кажуть, «не все так однозначно» з позицій законності. Різні експерти сперечаються, чи буде розпуск, чи ні. Окрім розпуску ВР VІІІ скликання, новообраний Президент запропонував урядовцям подати у відставку. Тож політичне літо обіцяє бути гарячим і непередбачуваним.

Від уряду з інформацією виступив Прем’єр В. Гройсман. Він стисло підбив підсумки п’ятирічної роботи виконавчої влади, подякувавши попередникові А. Яценюкові, який прийняв «кермо» в надскладний час і «врятував країну від багатьох викликів». Подальша промова справила враження «передвиборної» (як відомо, В. Гройсман вирішив розпочати окрему політичну кар’єру).

Країна — з новим очільником

У ПОНЕДІЛОК, 20 травня, відбулась інавгурація новообраного Президента В. Зеленського. До парламенту Володимир Олександрович вирушив пішки з Маріїнського парку, де поспілкувався з прихильниками, куди їх напередодні запрошував. На церемонії інавгурації були присутні колишні президенти, екс-голови Верховної Ради, представники церков. Серед іноземних високопосадовців на інавгурації були присутні президент Грузії Саломе Зурабішвілі, президент Естонської Республіки Керсті Кальюлайд, президент Литовської Республіки Даля Грибаускайте, президент Латвії Раймондс Вейоніс, президент Угорщини Янош Адер. Інші країни направили делегації. Загалом процедура інавгурації була стандарт-на, як і передбачено в таких випадках, окрім хіба що фривольних вигуків із сесійної зали депутатів, які в захваті і від нового Президента, і від політичних горизонтів, які, можливо, для них відкриються. «Це було весело, дякую», — прокоментував на завершення Голова ВР А. Парубій. А трохи згодом стало відомо, що Володимир Зеленський запросив керівників фракцій Верховної Ради провести у вівторок вранці консультації з питання розпуску парламенту.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Команда йде
Читати
«Стара гвардія» повертається
Читати
ФОПів більшає
Читати
Привітати найрідніших
Читати
Підтримка нескореним
Читати
Автознемога
Читати
Київ — один із найкрасивіших
Читати
Позбулися вибухонебезпечних знарядь
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове