Архів
Вівторок,
21 травня 2019 року

№ 40 (19687)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Розповідає лікар

Сон під «рожевий» шум

Роман ГЕРОН,
отоларинголог.

ОСТАННІМ часом стали дуже модними дитячі іграшки, що видають звуки, які начебто мають допомогти немовлятам солодко спати по кілька годин. Є в продажу й подібні «іграшки» для дорослих: вони наповнюють спальню міксом природних звуків, котрим уже й назву вигадали — «рожевий» шум.

Так, не дуже гучний монотонний шум певною мірою заспокоює нервову систему: людина розслабляється, переводить увагу на звук і засинає. Але… Вночі весь організм повинен відпочивати, а будь-які шумові ефекти заважатимуть відновленню сили. До того ж наш слух має певний звуковий поріг сприйняття. Самостійно його визначити неможливо, а будь-які звуки над цим порогом спричиняють розлади слухового апарата людини, які з часом можуть перейти у важкі хвороби. Тож слухати в навушниках всілякі звуки взагалі не варто. А вночі й поготів! Ця звичка може наробити біди. Наприклад, спричинити сенсорну глухуватість, іншими словами — часткову втрату слуху, а також викликати появу вушних шумів, які доведеться довго лікувати.

Глухуватість — це ураження самого слухового нерва. Вона буває гостра і хронічна. Гострі процеси лікуються краще, а ось якщо пацієнт пізно звертається до медиків, то часто лікування зводиться лише до підтримування залишку слуху.

Дуже важко вилікувати і вушний шум. Річ у тому, що у медиків немає приладу, який здатен його зафіксувати. Це суто суб’єктивна скарга пацієнта. Якщо, наприклад, рівень слуху лікар може виміряти, призначивши відповідне лікування, то силу вушного шуму визначити неможливо. Коли пацієнт приходить із такою скаргою, спершу лікують нерв. Іноді це й справді допомагає позбутися неприємного симптому, але не завжди. Курс лікування медикаментами триває 10 днів. Часто його доводиться повторювати. У будь-якому разі за півроку пацієнт повинен прийти на повторне обстеження.

А як же бути з дитячими іграшками? На жаль, не завжди можна визначити безпечність для дитячих вух іграшок, які продаються у нас. Тому не варто купувати такі, що нібито допомагають засинати. Якщо ж ви все-таки вирішили придбати таку забавку, то попросіть у продавця сертифікат відповідності. Він має гарантувати, що звук іграшки не шкідливий для слухового аналізатора дитини, надто в перші місяці життя, коли малюк лише вчиться розрізняти звуки.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове