Архів
Субота,
11 травня 2019 року

№ 37 (19684)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Поки Brexit відкладається

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Мешканці країни візьмуть участь у виборах депутатів Європарламенту.

Докладніше...
Мир, але не за будь-яку ціну

КОСОВО і СЕРБІЯ відновлюють переговори про розблокування співпраці.

Докладніше...
Засуджені заочно

ЧОРНОГОРІЯ. За участь у спробі держперевороту засуджено 14 осіб, серед яких два агенти російських спецслужб.

Докладніше...
Після невдалого повстання

ВЕНЕСУЕЛА. Арештовано одного з лідерів опозиції — Едгара Замбрано.

Докладніше...
Новий запуск ракет

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Оприлюднено фото чергових ракетних запусків.

Докладніше...
Людство і його гуманізм

ООН: кількість страт у світі сягла найнижчого показника за останнє 10-ліття.

Докладніше...
Земля двигтіла під ногами

ЯПОНІЯ. На південному сході острова Кюсю стався землетрус магнітудою 6,3.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Плачуть коні, плачуть люди

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

«У нашому господарстві налічується 6000 гектарів землі, є свиноферма, коні й вівчарня. Поки ми були юридично самостійними, мали прибутки. Але у 2011 році відбулася реорганізація всіх кінних заводів України. І ми, не відомо, за чиєю забаганкою, стали філією держ­підприємства «Конярство України», яка незабаром перетворилася на збиткову».

ЦЕ РЯДКИ з листа до редакції трудового колективу Дніпропетровського конезаводу №65 — філіалу держпідприємства «Конярство України».

З 2011-го по 2018-й тут змінилося десять керівників, один із них керував аж… 20 хвилин. Час од часу з’являються чи то інвестори, чи фірми з тимчасового надання послуг, чи орендатори. Нині таким «зайдою», інакше й не назвеш, є ТОВ «Димитра». У колективі стверджують, що з його приходом всі проблеми катастрофічно загострилися. Працівникам необґрунтовано знизили заробітні плати, та й ті виплачують несвоєчасно, пояснюючи, що підприємство на грані банкрутства. Якщо минулі осінні польові роботи працівники ТОВ «Димитра» виконували разом із заводчанами, то весняний комплекс товариство вирішило провести самостійно — механізаторам конезаводу роботи не знайшлося.

Сільськогосподарська техніка, яка ще залишилася, не ремонтується — немає запчастин. Пально-мастильних матеріалів теж катма. Насінний матеріал, а також добрива, які застосовувалися навесні, не мали належних документів і сертифікатів.

А як страждають тварини! Поголів’я коней і свиней фактично голодує, бо із квітня корми для них не закуповуються. Від недоїдання у кобил і свиноматок не вистачає молока для новонароджених лошат і поросят. І на все це спокійно споглядає керівництво ДП «Конярство України»!

Колектив певен: розвиток тваринницької галузі нинішніх інвесторів не цікавить, їм потрібна лише земля, яка належить підприємству.

Сьогодні важко повірити, що понад 50 років тому Дніпропетровський кінний завод №65 приніс у бюджет Радянського Союзу більше іноземної валюти, ніж порізно такі металургійні комбінати-гіганти, як «Криворіжсталь» і Магнітка. Кілька коней-скакунів, вирощених тут, зробили олімпійськими чемпіонами та чемпіонами світу своїх наїзників і були продані на аукціонах Іспанії та Великої Британії за безпрецедентні суми! Газетну інформацію про це можна знайти в архівах. Сьогодні ж місцевий часопис «Покровський край» надрукував лист-звернення трудівників філії Дніпропетровського кінного заводу №65 із закликом «Рятуйте!»

«Коней годують очеретом, про овес уже давно забули, — гніваються автори листа. — Ми просили посіяти овес, але у відповідь почули, що він у нашій зоні не родить. Неправда! Ми завжди його сіяли і завжди збирали добрі врожаї».

Приїхавши на підприємство, я побачив, що більшість коней непорушно лежать у загоні. «Вони ще живі, але падають від різкого болю у шлунку, — пояснила працівниця заводу Олена Северин. — Бо їдять лише солому та сухе сіно поганої якості. А медикаментів придбати нема за що».

І коні, і кобили з лошатами нагадували виснажених тварин на воєнних світлинах. У всіх благальні, повні сліз, очі. Від жалю, безсилля й відчаю течуть сльози і у людей…

P.S. Коли матеріал готувався до друку, стало відомо, що на Дніпропетровський кінний завод №65 завезли 15 т вівса та 9 т ячменю. Усі тварини отримують необхідні дози кормів. Про це повідомила прес-служба Мінагрополітики. Втім, у відомстві наголосили, що «відповідно до чинного законодавства України Мінагрополітики не має права втручатись у господарську діяльність підвідомчих суб’єктів господарювання, серед яких і ДП «Конярство України», котрому належить Дніпропетровський кінний завод №65». Але в рамках повноважень з управління об’єктами державної власності Мінагрополітики вивчає причини виникнення такої ситуації для ухвалення належних управлінських рішень та неприпустимості подібних випадків у майбутньому. Також у міністерстві запланована нарада з керівництвом ДП «Конярство України» та з керівниками всіх його регіональних філій.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Визнані незаконними
Читати
Підвищено зарплату військовикам
Читати
Стаємо житницею
Читати
Працюють над визволенням
Читати
Транш під загрозою
Читати
Вирівнялись?
Читати
Почнуть працювати
Читати
Відзначили спокійно
Читати
Ставлення різниться
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове