Архів
Субота,
11 травня 2019 року

№ 37 (19684)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Поки Brexit відкладається

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Мешканці країни візьмуть участь у виборах депутатів Європарламенту.

Докладніше...
Мир, але не за будь-яку ціну

КОСОВО і СЕРБІЯ відновлюють переговори про розблокування співпраці.

Докладніше...
Засуджені заочно

ЧОРНОГОРІЯ. За участь у спробі держперевороту засуджено 14 осіб, серед яких два агенти російських спецслужб.

Докладніше...
Після невдалого повстання

ВЕНЕСУЕЛА. Арештовано одного з лідерів опозиції — Едгара Замбрано.

Докладніше...
Новий запуск ракет

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Оприлюднено фото чергових ракетних запусків.

Докладніше...
Людство і його гуманізм

ООН: кількість страт у світі сягла найнижчого показника за останнє 10-ліття.

Докладніше...
Земля двигтіла під ногами

ЯПОНІЯ. На південному сході острова Кюсю стався землетрус магнітудою 6,3.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Щоб допомогти найріднішим

Марина Тішкова.

Поява в сім’ї дитини — хоча й приємні, але все ж клопоти. Часто породілля опиняється з цим сам на сам — родичі далеко, а чоловік на роботі. А ритм життя сьогодні такий, що і без немовляти складно скрізь встигнути. Тож не дивно, що із кожним роком лікарі усе частіше стикаються із випадками глибокої післяпологової депресії у жінок. На жаль, іноді це призводить до трагічних наслідків.

ДОПОМОГА може прийти із... парламенту: зареєстровано законопроект, згідно з яким пропонується запровадити оплачувану декретну міні-відпустку терміном 10 днів для чоловіків (доповнення новою частиною статті 17 Закону України «Про відпустки»). Передбачається, що це дасть змогу батькові бути з сім’єю в найважливіші після народження дитини дні та сприятиме швидшій адаптації до нових обставин. Бо роботи багато, надто якщо дитина перша і мама перенесла кесарів розтин. Окрім власне налагодження побутових питань та адаптації фізичної, існує ще й потужний психологічний компонент, а саме — якомога раніше залучення батька до справ сім’ї. У нас же часто із цим крайнощі: чоловік або «здобувач» і днями на роботі, або лежить на дивані, а об’єднує обох відсутність контакту з дітьми та допомоги дружині, що призводить до «замороженого конфлікту». І якщо безвідповідальному ледащу можна зарадити лише розлученням, то для хорошого батька оплачувана декретна міні-відпустка може стати хорошим шансом стати у пригоді родині не лише у фінансовому плані.

Тим більше що такий «велосипед» давно винайдено в розвинених країнах, на чий досвід і посилався солідний колектив авторів законопроекту. Найблагополучніша в Європі Норвегія, приміром, запровадила двотижневу декретну відпустку для тата з 1994 року. А сусідня не менш успішна Швеція залучати чоловіків до догляду за дітьми почала ще з 1970-х років. Нині там батько зобов’язаний «відсидіти» вдома три місяці (при цьому зберігається 80% зарплати), інакше всі 480 днів загального декрету для сім’ї не зарахуються.

У Великій Британії інший підхід: надається загальна відпустка тривалістю 50 тижнів, упродовж якої батьки можуть по черзі залишатися з дитиною. Схожа система і в Польщі. Там перші 14 тижнів річного оплачуваного декрету призначені лише для жінки, та після цього терміну її може замінити чоловік. Утім, при цьому за ним закріплені обов’язкові два тижні догляду за дитиною. А в Ісландії у перші три місяці одночасно піти в декрет можуть обоє батьків, водночас отримуючи 80% зарплатні. За кордоном існує навіть спеціальний термін на позначення заохочення чоловіків до догляду за дитиною.

Ставлення до законопроекту серед жінок, які встигли з ним ознайомитися, здебільш позитивне. Одні, згадуючи свій декрет, шкодували, що відпустку для чоловіків не було запроваджено раніше, інші казали, що кохані таки допомагали їм у перші складні тижні, але для цього брали відпустку без збереження зарплати. Знайшлися й скептики — мовляв, активніше треба заохочувати до виховання дітей, фінансово. Як підуть справи, хтозна. Особливо враховуючи «боєздатність» парламенту в умовах нової політичної ситуації. Та будемо сподіватися, що корисні рішення депутати ухвалюватимуть незалежно від обставин.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Визнані незаконними
Читати
Підвищено зарплату військовикам
Читати
Стаємо житницею
Читати
Працюють над визволенням
Читати
Транш під загрозою
Читати
Вирівнялись?
Читати
Почнуть працювати
Читати
Відзначили спокійно
Читати
Ставлення різниться
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове